Testissä Suunto Spartan Sport

Suunto Spartan Sport* on linjakas ja kaunis multisportkello, joka tuntuu harmillisen keskeneräiseltä.

suunto spartan sport arvio.JPG

Otetaan ne huonot uutiset heti kärkeen: Spartan Sport tuntuu ohjelmistonsa osalta pahasti keskeneräiseltä. Hyvät uutiset ovat, että kello paranee päivitys päivitykseltä.

Suunto julkaisi uuden Spartan-malliston syksyllä suuren mielenkiinnon saattelemana. Spartan-perheeseen kuuluu yksinkertaisempi Sport-malli sekä vaativampaan makuun varusteltu Ultra. Etukäteisinnostus vaihtui monella nopeasti pettymykseksi: kello oli edelleen pahasti keskeneräinen. Kuka tietää, onko Suunnolla tullut kiire saada uusi lippulaivamallisto ulos ennen kilpailijoiden uusia lanseerauksia vai onko kelloa tosissaankin pidetty markkinoille valmiina, mutta kuluttajan näkökulmasta tuntuu oudolta, että suhteellisen kalliin kellon (ovh 499 euroa ilman sykevyötä, 549 vyön kanssa) omistajat joutuvat odottelemaan kellonsa viimeistelyä kuukausitolkulla.

Spartan Sport on multisport-kello, jossa on GPS ja kompassi, joka on vedenkestävä 100 metriin saakka ja jolle luvataan jopa 16 tunnin akunkesto urheilutilassa. Ulkonäöltään ja tuntumaltaan kello (itselläni testissä Sakura-värissä, saatavissa myös sininen, valkoinen ja musta) on A-luokkaa. Laite on kaunis kuin karamelli ja rannetuntumaltaan erinomainen: Ambit-sarjan raivostuttava GPS-möntti on kadonnut, ja kello istuu pehmeine rannekkeineen käteen mahtavasti. Mineraalikristallilasisella kellotaululal varustettu Spartan Sport on myös todella kevyt, vain 70 grammaa.

suunto_spartan_sport_kokemuksia.png

Kosketusnäyttö ja käyttöliittymä

Jos kello onkin ulkomuodoltaan erinomainen, sisukset eivät vakuuta samassa mittakaavassa. Spartan Sportin käyttöliittymä tuntuu pahasti keskeneräiseltä, ja siitä puuttuu edelleen monia Ambiteista tuttuja ja melkoisen tärkeitä ominaisuuksia, kuten urheilutilanäyttöjen muokkaaminen. Suunto on luvannut kelloon runsaasti parannuksia ohjelmistopäivitysten myötä (ja monia ominaisuuksia on jo paranneltukin), lista tulevista ja suunnitelluista päivityksistä löytyy täältä

Värikäs kosketusnäyttö on visuaaliselta ilmeeltään selkeä, mutta kosketusnäytön käyttäminen on välillä haastavaa: skrollatessa rivit juoksevat järkyttävän kovaa, ja täpätessä taas kello ei meinaa reagoida ollenkaan. Logiikka käyttöliittymässä on välillä kummallinen, ja eri tietojen välillä liikkuessaan saattaa päätyä mystiseen ”väliruutuun”, jossa ei ole mitään infoa ja josta pääsee takaisin vain takaisin pyyhkäisemällä tai tovin odottelemalla. Outoa on myös se, että listat eivät loputtuaan pyörähdä takaisin alkuun, vaan kun on selannut esimerkiksi lajilistan loppuun, täytyy selata takaisin ylös samaa reittiä mitä oli tullut. Käyttöliittymässä on hyviäkin oivalluksia, kuten kahdella sormella täppämällä tapahtuva taustavalon sytyttäminen, mutta kokonaisuutena käyttökokemus on epätasainen. Perustoimintojen käyttäminen kellossa on onneksi sujuvaa. Erityisen kätevää on, että harjoitustilaan siirtyessä viimeisimmät lajit ovat listalla ensimmäisinä. Päivän aktiivisuusdataan, harjoitteluyhteenvetoon ja palautumisaikaan pääsee ketterästi nappia painamalla. 

Kosketusnäyttö ei tuo kelloon juurikaan lisäarvoa (lisäksi ruutu klähmäytyy salamannopeasti sitä kosketellessa). Onneksi kellossa on kolme nappia, joiden avulla sitä voi operoida hanskat kädessä ja kesken treenin. Urheilutilan käynnistäminen ja sammuttaminen sekä kierrokset operoidaan painikkeilla. 

suunto spartan crossfit.png

Sporttikello-ominaisuudet

Parasta Spartanissa (ja asia jonka puutteesta olen motkottanut monien muiden valmistajien kellojen yhteydessä) on, että se on todellakin multisport-kello: sisäänrakennettuja lajeja on kahdeksankymmentä, niin kestävyys-, voima- kuin outdoor-maailmasta. Itse testasin lajivalikoimasta muun muassa juoksua, polkujuoksua, sisäsoutua, untia, crossfitiä, vaellusta ja pyöräilyä. Sinänsä lajien perusominaisuudet ovat suht samanlaisia (aika, syke ja erilaiset matkatiedot), mutta on yhtä kaikki erinomaista, että ne saa kirjattua Movescount-palveluun (iOS, Android) sellaisenaan ilman kommervenkkejä tai ylimääräisiä merkitsemiskierroksia. Kello seuraa myös askelia ja päivittäistä aktiivisuutta, mutta jostain syystä nämä tiedot nollataan päivän päättyessä, eli dataa ei pääse käpistelemään jälkikäteen ainakaan vielä. 

Kellon GPS on takkuillut, mutta paikannuksen suorituskyky on onneksi parantunut päivitysten myötä. GPS tuntui alkuun antavan kilometrejä turhankin anteliaasti (esimerkiksi Nuuksio Classicissa kellotin lähes 44 kilometriä maratonmitan sijaan, juostessani vitosta aikaa vastaan Suunto näytti viiden kilometrin tulleen täyteen kun matkaa oli taitettu vasta neljä kilometriä), sitten taas turhankin kitsaasti (hyvin standardimittainen työmatkapyöräilyni muuttui seitsemästä alle kuuteen). Nyt lokikirja näyttää standardimatkojen puolesta jo tasaiselta, ja GPS-signaali löytyy nopeasti. GLONASS-tuki on tulossa joskus tulevaisuudessa.

Suunto Spartanin sykemittaus tapahtuu sykevyöllä. Itse sykkeen mittaamisessa ei ollut ongelmia, mutta en tiedä johtuiko ongelma käyttäjästä vai laitteesta, pitkissä (yli 2 tunnin) suorituksissa alkoi loppupuolella tulla hetkiä, jolloin kello ja lähetin eivät näyttäneet löytävän toisiaan. Jostain syystä tämä näkyi lenkkidatassa erikoisena sahaamisena, esimerkiksi maratonilla sykkeeni vaihteli kellon mukaan viimeisen tunnin aikana välillä 2-251 BPM. Lyhyemmissä treeneissä tätä ongelmaa ole ollut. Lähitulevaisuudessa on luvassa myös sykkeen optisesti ranteesta mittaava malli, jota odotan suurella mielenkinnolla.

Suunnon Movescount-palvelu pesee kilpailijansa käyttäjäystävällisyydellään. Movescountissa on helppo käpistellä omaa dataansa (tuttu laulu: päivitysten myötä on tulossa lisää ominaisuuksia) ja ladata reittejä. Mielenkiintoista on myös tarkastella ihmisten kulkemien reittien muodostamia heatmapeja ja vertailla omia tuloksiaan muiden keskiarvoihin. Suunto on kerännyt vuosia dataa, ja nyt tämä laitetaan vihdoin hyötykäyttöön. 

suunto movescount data.png

Akunkesto ja muut nippeliasiat

Kuten aiemmin totesin, Spartan Sport on äärimmäisen mukava kädessä. Kellon mitat (50x50x13,8 mm) tekevät kellosta sopivan kapeampaankin ranteeseen. Kapistus on ylipäänsä hyvin kellomainen ja vähemmän miehekäs kuin moni kilpaileva kello.  

Akun kesto on hienoinen pettymys, ja etenkin GPS:n käyttäminen tuntuu syövän akkua. Normiviikolla (10 x työmatkapyöräily, 3 x crossfit, 2 x juoksu ja mahdollisesti joku random-laji päälle) akku piti ladata kahdesti. Akun kesto on sekin parantunut päivitysten myötä, ja valittavana on nopeampi ja akkua säästävämpi tapa seurata matkaa.

Kellon laturille on pakko antaa kymmenen pistettä ja papukaijamerkki: pikkuruinen, magneetilla kellontaustaan kiinnittyvä piuha on kilpailijoiden hököttimiin (kuten Garminin Fenix 3 HR:n loukkaavaan suureen laturinmötikkään) verrattuna pieni ja äärimmäisen kätevä. Piuhan mukana ei tosin tule varsinaista töpikkää, vaan USB-päisen johdon voi tuikata läppäriin tai puhelimen laturitöpseliin kiinni.

suunto spartan sport.png

Plussat

 • Ulkonäkö ja huomaamattomuus ranteessa
 • 80 lajin valikoima 
 • Värinäyttö

Miinukset

 • Kosketusnäytön operoiminen
 • Keskeneräinen ohjelmisto
 • Heikohko akunkesto

Lopputuomio:

On vaikea arvioida kelloa, joka tuntuu paranevan päivitys päivitykseltä. Harmittaa, että Suunto, joka on aina ollut se tyylikäs ja viimeistelty valmistaja, on päästänyt epävalmiin kellon markkinoille. Jos olisin arvioinut kellon heti sen ilmestyttyä, olisin varmaankin antanut sille viitosen silkasta alkupettymyksestä. Miten olisin arvioinut sen pari kuukautta tästä eteenpäin, kun tiedämme kellon parantuvan? Vaikea sanoa. Tämänhetkisessä tilassaan Suunto Spartan Sport on ulkokuoreltaan tyylikäs mutta sisuksiltaan keskeneräinen kello, jonka parasta antia on sen mittava lajivalikoima. Kouluarvosanaksi annan kellolle tällä hetkellä seiskan.

 

*Kello saatu testiin Suunnolta, kokemukset ja näkemykset omiani.

Aiempia kellotestejä:
Garmin Fenix 3 HR
Suunto Ambit 3 Sport
Garmin Forerunner 235
Polar A300
Garmin Forerunner 225

hyvinvointi liikunta trendit
Kommentit (4)
 1. Suunto Vai Polar | Pohjois-karjalan Tuoreimmat Uutiset
  1.7.2020, 19:03

  […] Testissä Suunto Spartan Sport – Pumpui | Lily – Suunto Spartanin sykemittaus tapahtuu sykevyöllä. Itse sykkeen mittaamisessa ei ollut ongelmia, mutta en tiedä johtuiko ongelma käyttäjästä vai laitteesta, pitkissä (yli 2 tunnin) suorituksissa alkoi loppupuolella tulla hetkiä, jolloin kello ja lähetin eivät näyttäneet löytävän toisiaan. […]

 2. Suunto 3 Fitness Kokemuksia | Hämeenlinna Uutiset
  27.3.2020, 03:18

  […] Testissä Suunto Spartan Sport – Pumpui | Lily – Oon pohtinut tuota suunto spartania ja fenix 3 hr malleja. Jotenkin vaan haluaisin ostaa tuon spartanin (onhan se kuitenkin suomalainen,ja täytyy tunnustaa- hienon näköinen). Mutta moni pitää sitä melkoisena floppina ( tuli lueskeltua tuota dcrainmakerin kirjoitusta. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *