500 kasvia: enpä tiennyt parapähkinästä!
500 kasvia -projektini etenee; ensimmäinen satanen meni rikki. Olen siis päättänyt syödä vuoden aikana 500 kasvia. Kaikki projektin tekstit löytyvät tägillä #500kasvia.
Karviaiset ovat herkullisia, mutta viinimarjoista en pidä. Nyt söin kuitenkin projektin nimissä mustiakin (ja siksi, että lapseni niitä tarjosi: hän kun tykkää kaikista marjoista). Ja kuten punaisten kohdalla totesin, niin eriväriset viinimarjat lasketaan eri kasveiksi. Ja täytyy myöntää, että eivät ne aivan niin pahoja olleet kuin muistelin. Harjoittelua, niin alkaisin sietää niitä. Vaikka viinimarjoista en marjoina niin välitä, niin rakastan kotitekoisesta viinimarjamehusta tehtyä glögiä (jokohan olisi glögikauden avajaisten aika…).
Parapähkinä oli jälleen sellainen kasvi, että googlailen lisätietoa saadakseni. Olikin mielenkiintoista luettavaa. Parapähkinät eivät ole nimestään huolimatta pähkinöitä, vaan siemeniä. Pystyvätköhän pähkinäallergiset niitä siis syömään?
Parapähkinä on aivan ehdoton seleenin lähde. Kroppa tarvitsee seleeniä, ja sen puute lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin ja ilmeisesti myös joihinkin syöpiin. Kilpirauhasen kanssa tulee ongelmia, jos seleenistä on puutetta. Jos syö paljon luomutuotteita (!), niin seleeniä ei välttämättä saa riittävästi, sillä sitä lisätään lannotteisiin. Muutenkin suomalaisilla on seleenin puutetta. Parapähkinöissä seleeniä on niin paljon, että yhdellä pähkinällä saa täytettyä päivän seleenin tarpeen (ja jos niitä syö kourallisen ihan joka päivä, niin mennään jo liikasaannin puolelle).
Hieno tajuta, miksi ihan oikeasti kannattaa syödä monipuolisesti eri kasvikunnankin tuotteita vaihdellen ja että ihan pienilläkin asioilla (kuten yhdellä pähkinällä) voi olla merkitystä terveyteen.
Syödyt kasvit 103/500 (uudet boldattu):
banaani, chia, kaura, omena, punakaali, valkokaali, jäävuorisalaatti, tomaatti, chili, valkosipuli, sipuli, ruis, tee, cashew, pellava, porkkana, oregano, pippuri, maustepippuri, oliivi, sitruuna, timjami, rypsi, kurkku, paprika, cosmopolitan-salaatti, taateli, kaakao, sokeri, soija, jääsalaatti, vehnä, inkivääri, mustikka, unikko, palmu, kumina, piel de sapo -meloni, vadelma, viinimarja (punainen), peruna, ohra, manteli, kardemumma, palsternakka, tilli, laakerinlehti, maissi, herne, lakritsijuuri, veriappelsiini, punajuuri, bataatti, kaneli, persilja, riisi, jalapeno, mansikka, korianteri, neilikka, tulsi, hasselpähkinä, maapähkinä, shea, karpalo, auringonkukka, kirsikka, karhunvatukka, kukkakaali, lanttu, lime, kookos, linssi, selleri, sinappi, rucola, purjo, kurkuma, sarviapila, cayennepippuri, fenkoli, jeera, basilika, avokado, appelsiini, kiivi, vaahtera, papaija, kesäkurpitsa, pinja, kuusi, piparjuuri, minttu, lipstikka, mesiangervo, kahvi, karviainen, viinimarja (musta), viinirypäle, vanilja, mango, parapähkinä