Ergonominen työvuorosuunnittelu tukee jaksamista hoitoalalla

www.pixabay.com

 

Hoitoalalla työvuorolista on hyvin olennainen asia hoitajien jaksamisen kannalta. Itselle mieleinen työvuorolista saa jaksamaan paremmin. Jos taas lista on epämieluisa niin voi työnteko alkaa maistua puulta. Työvuorolista myös aiheuttaa paljon päänvaivaa tekijälle ja usein se herättää myös kateellisuutta ja katkeruutta työntekijöiden kesken. Joku voi nähdä, että hän joutuu aina tekemään pelkkiä p….vuoroja, kun taas jollain toisella on muka aina paremmat vuorot kuin itsellä.

Meillä on osastolla käytössä autonominen työvuorosuunnittelu. Se tarkoittaa sitä, että voit suunnitella itsellesi mieluisen työvuorolistan. Voit laittaa työvuorosi esim. ergonomisesti. Ergonominen lista on esim. tällainen AAIIYY. Olen kokeillut työurani aikana usein tätä vaihtoehtoa ja se on ollut minulle todella hyvin sopiva. Silti en kuitenkaan viime vuosina ole juurikaan laittanut vuoroja itselleni tuolla tavalla. On ollut mukavampaa tulla vapaalta iltaan ja jäädä vapaalle aamusta. Ergonominen lista olisi kuitenkin varmasti terveyden kannalta järkevämpi vaihtoehto, vaikka en vielä sairastunut olekaan. Sairastumisella tarkoitan kakkostyypin diabetesta ja verenpainetautia. Näitähän sairauksia meillä suomalaisilla on geeniperimässämme.

Isolla osastolla ei voi kuitenkaan odottaa, että oma työvuorosuunnitelma aina menisi läpi kokonaan sellaisenaan. Meillä on käytössä kolme toivetta, jotka saa ympyröidä listalta. Muut listalla olevat vuorot voidaan siis vaihtaa tarpeen mukaan. Minä ainakin olen koko ajan tämän asian tiedostanut. Aina en edes ympyröi listaltani mitään vuoroa. Useimmiten olen ollut ihan tyytyväinen saamiini listoihin. Joskus olen kokenut tulleeni väärin kohdelluksi, mutta sen jälkeen listoihini onkin sitten ilmestynyt ne kolme ympyrää taktisesti sijoitettuna.

Minä sovin menoni yleensä aina vasta sitten, kun saan valmiin listan. Mielestäni vuorotyöläisen ei kannata harrastaa mitään sellaista, mikä on tiettyyn aikaan sidottua. Hyvän elämäntilanteeni vuoksi minä myös tarvittaessa joustan vaihtamalla aamuvuoroni iltavuoroksi tai teen enemmän yövuoroja. Minulla on vielä hyvin muistissa se aika, kun olin kahden lapsen yksinhuoltaja ja tarvitsin enemmän aamuvuoroja. Ja haluan siis auttaa niitä, joilla on alaikäisiä lapsia.

Mutta siis minun vinkkini jaksamiseen hoitoalalla on ergonominen työvuorolista!

Nähdään!

-Sanna-

 

tyo-ja-raha tyo suosittelen terveys
Kommentit (1)
  1. Hei, mikä on AAIIYY? 🙂 Allekirjoitan myös itse tämän, ”On ollut mukavampaa tulla vapaalta iltaan ja jäädä vapaalle aamusta.” Mielestäni se on loogisempaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *