Hyvän olon avaimet

Hyvän olon avaimet
Terveellisyys ja terveellinen elämä liitetään usein liikunnalliseen ja terveelliseen ruokavalioon, mutta todellisuudessa hyvä olo ja terveys koostuu kuitenkin monestakin muusta osiosta. Ihminen on kokonaisvaltainen ja kompleksi olento, joka tarvitsee monia erilaisia asioita voidakseen hyvin.

Ruokaa sielulle ja keholle
Keho tarvitsee ravitsevaa ruokaa jaksaakseen ja voidakseen hyvin. Terveellisellä ruokavaliolla voi myös estää tulevaisuuden terveysongelmia, joten on hyvä huolehtia ja miettiä, että syö pääasiassa ja suurimman osan ajasta terveellisesti. Jokaiselle sopii hieman erilainen ruokavalio, mutta tärkeää on syödä paljon vihreää, vihanneksia, hedelmiä, proteiinia ja muun muassa hyviä rasvoja. Monet kokeilevat erilaisia dieettejä ja ovat toisinaan liiankin ankaria itselleen; terveellisellä ruoalla ravitaan vartaloa ja jokseenkin epäterveellisimmillä ruuilla kuten burgereilla, pitsalla, jäätelöllä ja muilla herkuilla taas ruokitaan sielua. Kaikesta hyvästä ja herkullisesta ei siis tarvitse kieltäytyä, vaan on täysin oikein antaa itsensä nauttia. Sielun ruoka on aivan yhtä tärkeää kuin ravitsevakin ruoka. Sielun ruoka tekee hyvää mielelle ja toimii tasapainottavana osana ruokavaliota.
Muutamia vinkkejä kohti terveellisempää ruokavaliota ovat muun muassa suolan vähentäminen ja täysjyvän syöminen. Liika suola kerää kehoon nestettä ja nostaa verenpainetta, joten kannattaa valita vähäsuolaiset vaihtoehdot ja vähentää suolan käyttöä omassa ruokavaliossaan. Viljan vaihtaminen täysjyvään taas on oiva kuidun lähde. Pähkinöistä, siemenistä ja palkokasveista taas saa runsaasti kuituja, proteiinia ja magnesiumia. Niitä kannattaa syödä useampaan otteeseen viikossa pienissä annoksissa. Lisäksi kasviksien, marjojen ja hedelmien tärkeyttä ei voi tarpeeksi painottaa. Kasvikset sopivat erinomaisesti suolaisiin ruokiin ja marjoja ja hedelmiä voi syödä vaikkapa aamiaisen tai lämpimän ruoan yhteydessä jälkiruoan tapaisesti.

Unen tärkeyttä ei voi tarpeeksi painottaa
Unella on suuri vaikutus ihmisen terveyteen – kun unta ei tarpeeksi saa, sen negatiiviset vaikutukset tulee kyllä huomattua. Uni on ihmiselle pakollista normaalissa arjessa elämisen ja siitä selviytymisen kannalta. Se vaikuttaa kykyymme oppia, stressinhallintaan, aivotoimintaan ja esimerkiksi verenpaineeseen sekä lihasten palautumiseen. Hyvin nukutun yön jälkeen olo on hyvä ja energiaa tuntuu riittävän päivän askareisiin, kun taas huonosti nukutun yön jälkeen olokin on sen mukainen.
Osalla ihmisistä saattaa kuitenkin ilmetä uniongelmia ja unta tulee saatua liian vähän omasta tahdosta huolimatta. Stressaavat elämänvaiheet, epäsäännöllinen rytmi arjessa tai esimerkiksi liian myöhään urheileminen saattavat aiheuttaa uniongelmia. Unen saamista voi helpottaa melatoniinilla tai unilääkkeillä, mutta kannattaa myös huolehtia makuuhuoneen ilman raikkaana pitämisestä, puhtaista lakanoista ja oikeanlaisesta rytmistä urheilun ja syömisen suhteen.

Liikettä vartalolle ja aktiviteetteja mielelle
Terveelle mielelle ja tasapainoiselle elämälle on myös tärkeää toteuttaa harrastuksia ja aktiviteetteja, jotka saavat iloiselle tuulelle ja rentouttavat mielen. Harrastit sitten ratsastusta, lenkkeilyä, askartelua, kokkaamista, taiteita taikka pelien pelaamista, on tärkeää luoda aikaa itseään rentouttaville harrastuksille. Oli kyseessä sitten aivot narikkaan -tyyppinen harrastus tai hyvin strateginen aktiviteetti, pääasia on, että nautit siitä.
Aikuisiällä joillain saattaa tippua harrastukset pois ajanpuutteen vuoksi. Jos kuitenkin tuntuu, että aikaa ja halua alkaa taas olemaan, on oiva ajatus aloittaa jokin lapsuuden harrastuksista uudestaan. Lapsuudessa harrastetut harrastukset tuovat hyvin erilaista iloa ja antavat samantyylisiä tuntemuksia kuin lapsuudessakin.
Kaikki meistä eivät ole huippu-urheilijoita, tai juuri edes nauti urheilusta. Urheilulla on kuitenkin suuria terveysvaikutuksia, joten olisi tärkeää löytää ne itselle parhaat tavat liikkua. Lisäämällä pelkästään hyötyliikunnan määrää omassa arjessa, voi tehdä valtavan eron omaan terveydentilaan. Urheilemalla ja liikkumalla pystyy vahvistamaan luustoa, vaikuttamaan stressinhallintaan, parantamaan sokeriaineenvaihduntaa, vähentämään liikapainoa ja alentamaan liian korkeaa verenpainetta. Lisäksi se ehkäisee erilaisia sydämen ja verisuonien sairauksia, aikuisiän diabetesta sekä tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.

Mielenrauhaa
Vaikka elämässä kaikki olisi hyvin ruokavalion ja unen sekä liikunnan määrän suhteen, voi ihminen silti olla tyytymätön elämäänsä. Ihminen on olento sieltä monimutkaisemmasta päästä ja tarvitseekin selviytyäkseen monia muitakin asioita. Perheen, ystävien ja hyvän oppimis- ja työympäristön tärkeys elämässä on suuri.
Jos tuntee mielensä alakuloiseksi tai tuntuu, että millään ei ole mitään merkitystä, on tärkeää hankkia itselleen apua ja päästä puhumaan omista tunteistaan. Liian pitkään negatiivisten tunteiden patoamisen sisälle tekee tilanteesta ylipääsemisen vaikeammaksi. Elämässä on tärkeää vaalia omaa mielenterveyttä ja omat kamppailut kannattaa punnita ja valita hyvin, sillä kaikki ei ole oman mielenterveyden menettämisen arvoista.
Mielenterveyteen vaikuttavat kaikki edellä mainitut asiat ja sitä voi vahvistaa huolehtimalla omasta ruokavaliosta, urheilun määrästä ja tarpeellisesta unesta. On myös tärkeää hemmotella itseään ja ottaa iisisti silloin kun siltä tuntuu. Pitää myös oppia sanomaan ei ja priorisoimaan oma mielen- ja terveydentila.

Tänään sivullani on vierailijana TevMedia. Kyllähän tämä teksti sopi hyvin sivulleni.

Huomenna taas sitten omia juttujani!

Nähdään!

-Sanna-

Kuva on Pixabaysta!

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli terveys
Kommentit (4)
  1. Mikä tässä nyt oli pointtina, onko tämä joku mainos?

    1. Tämä kommentti siis edelliseen postaukseen.

  2. Lukija joku
    25.8.2021, 18:43

    Olipa outo postaus.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *