Kiusaamiseen pitäisi aina puuttua ajoissa

Kiusaaminen on ollut nyt monta päivää otsikoissa. Vihdoinkin on alettu ihan yleisellä tasolla pohtia, että ei ole ihan normaalia pahoinpidellä ikätoveriaan koulussa. Hyvä, kun vihdoin asia on otettu puheeksi. Sillä kyseessähän on rikos. Ja vielä, kun tämä rikos videoidaan ja jaetaan somessa niin tulee siitä aikamoinen rikos.

Muistan kouluajoilta, että näitä tämmöisiä pahoinpitelyjä sattui aina välillä koulun pihalla. Itse en tietenkään näihin osallistunut. Ja onnekseni en uhrinakaan yleensä ollut. Tosin ikuisesti muistan sen yhden potkaisun musiikkitunnilla. Kylläpä sattui. Ei ole fiksu ihminen se, joka potkaisi. Saikohan edes jälki-istuntoa tästä. Nykytiedolla kyseessä oli pahoinpitely.

Aina ne tekijät olivat niitä samoja epämiellyttäviä tyyppejä, jotka minuakin kiusasivat sanallisesti.

Miten tällaisten epämiellyttävien ja typerien huonostikasvatettujen lasten edes annetaan käydä samaa koulua muiden kanssa. Heille voitaisiin perustaa oma kasvatuslaitoksensa, jossa he asuvat ja käyvät koulua. Selvää on, että tällaisten lasten vanhemmilla ei kovinkaan hyvää kasvatustapaa ole.

Itse häpeäisin suunnattomasti, jos olisin joskus saanut koulusta ilmoituksen, että poikani olisivat osallistuneet kiusaamiseen. Onneksi eivät ole osallistuneet eivätkä joutuneet fyysisesti kiusatuiksi. Varsinaisesti minun lapsiani ei ole kiusattu. Jollain tavalla kuitenkin eristetty. Mutta eipä tuo ole haitannut kumpaakaan.

Aikuisena olen törmännyt myös kiusaamiseen. On ollut vähättelyä, naureskelua huonolle elämäntilanteelle, puhumattomuutta ja eristämistä. Joten en kyllä yhtään ihmettele, että on olemassa kiusaavia lapsia. Kun aikuisillakaan ei ole sosiaaliset taidot kunnossa.

Tuntui tarpeelliselta avautua tästä asiasta juuri nyt!

Jokaisen kannattaa omalla kohdallaan miettiä, millaista mallia antaa lapsilleen ja muille ihmisille. Ei ole normaalia hyväksyä minkäänlaista kiusaamista. Puututaan siihen ajoissa!

Nähdään!

-Sanna-

Kommentit (4)
 1. Lisään tähän postaukseen vielä tänne kommentteihin maininnan siitä, että ajattelen ihan samalla tavalla kiusaavasta lapsesta oli hän sitten kantasuomalainen tai joku muu etniseltä taustaltaan. Ja minua koulussa kiusanneet lapset ol

  1. ovat kantasuomalaisia. Painoin vahingossa liian aikaisin enteriä. Pahoittelen katkennutta kommenttia.

 2. Kiusaaminen ei ole hyväksyttävää ja siihen tulisi puuttua tehokkaasti ja heti kun sitä ilmenee. Olen itse kiusatun lapsen äiti, kirjoittanut monta kirjoitusta tarkoituksena herättää ihmisiä huomaamaan kuinka vakava asia kiusaaminen on ja kuinka jokainen aikuinen on vastuussa kiusaamisen lopettamisessa. Katsetta ei sää kääntää pois eikä kiusaamiseen puuttumista tule pelätä.

  Suoraviivaista vetoa kiusaamisen ja huonon kasvatuksen välille ei kuitenkaan voida vetää. Myös ns. hyvän perheen, normaalin kasvatuksen saaneet lapset voivat olla kiusaajia ja usein se, että oma lapsi on kiusaaja, tulee vanhemmille yllätyksenä joka järkyttää. Myös kiusaaja tarvitsee aina apua.

  Oman lapseni kiusaamista selvitellessä, olin yhteydessä moneen vanhempaan. Äiteihin ja isiin joiden lapset kiusasivat omaani: nimitelemällä, potkimalla, lyömällä ja jopa kiristämällä. Jokainen suhtautui asiaan vakavasti ja yhdessä me vanhemmat ja koulu, saimme kiusaamisen loppumaan. Yksi kiusaaja on myöhemmin oma-aloitteisesti käynyt pyytämässä lapseltani anteeksi. Kertonut ymmärtäneensä kuinka väärin hän on toiminut.

  Kiusaaminen on vakava yhteiskunnallinen ongelma jonka kitkemisessä on toistuvasti epäonnistuttu. Sen taltuttamiseen tarvitaan paljon yhteistyötä ja keinoja jotka tulisi löytää nopeasti sillä jokainen kiusattu on liikaa. Toimintatapoja tulee selvästikin muuttaa ja vähättely sekä vastuunsiirto lopettaa. Kiusaamisen ehkäisy on jokaisen asia.

  1. Itse ehkäisen kiusaamista olemalla ystävällinen muille ihmisille. Uskon, että kun jakaa hyvää niin se alkaa vähitellen näkyä ympärillä. Kaikkiin ihmisiin en valitettavasti voi vaikuttaa. Blogin avulla toki suhteellisen hyvin. Hyvä tuottaa hyvää! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *