4 tapaa mahdollistaa irtiotto ulkomailla – ja melkoisen helposti

Working holiday

Working holiday viisumit esimerkiksi mahdollistavat levottomammalle sielulle elämänsä rahoittamista. Tällä hetkellä niitä on mahdollisuus saada Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Australiaan jopa kolmeksikin vuodeksi, jos edellytykset tietylle määrälle työtä ja vielä tietylle työlle täyttyy. Ensimmäisen vuoden ehtona ei ole muuta kuin alle 30 vuoden ikä, lapsettomuus sekä Suomen passin omistaminen. Uuteen-Seelantiin pääsee vielä viisi vuotta myöhemmin eli alle 35 vuotiaana.

Yhdellä viisumilla saa siis oleskella vuoden maassa sekä tuona aikana tehdä töitä. Käytännössä se näyttäytyy vuorottelevina hanttihommina ja vapaajaksoina, eläen visusti joko asuen vaikkapa autossa taikka hostelleissa. Suurin osa työllistyy farmeille, osa myös esimerkiksi raksoille, baareihin, kahviloihin tai pieniin motelleihin.

Näiden working holiday viisumien turvin voi siis viettää hyvinkin riskittömästi elämää ulkomailla neljän vuoden ajan.

Aupair

Itse etsin perheeni aupairworld.com sivustolta. Yhteydenottoja tuli jopa runsaasti, vaikka tunnustin suoraan, ettei mulla ole  käytännössä ollenkaan lapsista kokemusta. Kyse onkin ehkä vain siitä, minne haluat mennä?

Työnkuvia löytyy moneen lähtöön, riippuen täysin esimerkiksi lasten iästä. Itse tein 15-20 tuntista työviikkoa, työn ollessa ruoan laittamista ja leikkimistä sekä lattian lakaisua ja tiskikoneen tyhjentämistä – ei siis kovinkaan raskasta puuhaa. Mulle sopi myös paremmin kuin hyvin se, että kyseessä oli avioeroperhe, jonka vuoksi lapset viettivät 2-4 päivää viikosta isällään (sekä aamut koulussa), jolloin omaa aikaa jäi ruhtinaallisesti. Ei siis ollut mikään ongelma asua toisen katon alla, vaikka itsenäistä asumista oli tätä ennen takana jo 10 vuotta – välillä tuntui enemmänkin kuin asuisi kimppakämpässä.

Positiivista tässä on se, että asumiseen ja ruokailuun ei mene rahaa, minkä lisäksi vastaanotat myös pientä taskurahaa. Riippuen kuinka leveästi tai kitsaasti siis elät, on mahdollisuus päästä jopa +-0 tilanteeseen.

Vapaaehtoistyö

Voi toki miettiä, voiko vapaaehtoistyötä laskea vapauttavaksi irtiotoksi. Jos kaipaa kuitenkin elämää normaalin rutiinin ulkopuolelta, voi sen laskea siksi. Työ maksaa yleensä muutamia satasia kuukaudessa, millä katetaan ylläpitokuluja. Tällä summalla toki oleskelee melkein ihan muutenkin vaan jossain kehittyvässä maassa, mutta se tuskin antaa sitä, mitä vapaaehtoistyötä tekemällä itselleen voi saada. Tää itse asiassa löytyy vielä mun tulevaisuuden bucket listiltä.

Lopulta, kulkupeliksi voi valita vaikka pyörän

Matkustamiseen ei ole millään muotoa pakollista varata hirveästi rahaa. On mahdollisuus liikkua omin lihasvoimin ja vaikka teltta selässä, jos elämässään priorisoi vapauden suuremmaksi arvoksi. Mä inspiroidun valtavasti kun luin jokunen aika sitten lehdestä esimerkiksi Ralf Lopianista, joka 64-vuotiaana lähti pyörän selässä maailmalle (ja vaikka en erityisesti pyöräilystä pidäkään, mähän tietysti päätin toteuttaa joskus vastaavanlaisen homman). Kävellen liikkui puolestaan Virve Fredman, joka vietti juuri useamman viikon patikoiden lähes parin tuhannen kilometrin verran Espanjasta Portugaliin.

Kysymykseksi jääkin enää: kuinka vähällä pärjäät – jolloin vain mielikuvitus on rajana.

Lue myös:

puoleksi vuodeksi virkavapaalle

aupairiksi – 28 vuotiaana?

onko vakityö elämän tarkoitus?

Instagram

Blogit.fi

hyvinvointi matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *