Joutaisi lopettaa koko urheilu

Sisunainen

Some suuttui ja aiheesta, kun Hannu Eklund kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla miesurheilun ylivoimaisuudesta naisurheiluun nähden. Meinasin jo jättää kyseisen kirjoituksen #trollipuhuuhöpöjä -kategoriaan muiden vastaavien idiotismien kanssa, mutta satuin vielä törmäämään Eklundin haastatteluun Iltasanomien sivulla.

Haastattelussa Eklund toteaa, että absoluuttisen huipputuloksen tekeminen on ainoa urheilun arvostettavuuden mitta. Siksi naisten on turha vaivautua edes yrittämään. Samalla logiikalla kannattaisi myös lopettaa muun muassa:

  • painon- ja voimanostossa kaikki muut painoluokat kuin ylin. Ylimmässä ne maailmanennätyksen tehdään.
  • valkoisten eurooppalaisten osallituminen juoksulajeihin. Ei meidän geeneillä vaan tule Usain Bolteja.
  • ihmisten osallistuminen uintilajeihin. Kun ei ole niitä kiduksia.

Eklundilta on tainnut unohtua, mitä varten urheilua tehdään. Jos tarkoitus todella olisi vain saada absoluuttisesti paras tulos, ja se olisi ainoa, mikä ihmisiä kiinnostaisi, tv-lähetykset urheilukisoista saisivat katsojia vain sen harvan kerran, kun jossakin lajissa syntyy uusi maailmanennätys. Jostain syystä näin ei kuitenkaan ole, vaan varsinkin oman maan tai paikkakunnan urheilijoita kannustetaan ja jännitetään pikkukisoissakin.

Tottakai ihmiskehon rajojen etsiminen ja rikkominen kiehtoo: kuinka kovaa ihmisen on mahdollista juosta, kuinka korkalle hypätä. Silti suurin syy, miksi urheilusta ollaan innostuneita, ovat esikuvat ja niihin samaistuminen. Penkkiurheilija kokee oman maan edustajan tai suosikkijoukkueen edustavan "meitä" ja olevan sankari, jonka kovaa työtä ihailla. Jos oma sankari jää muutaman sekunnin päähän MM-kullasta tai maailmanennätyksestä, kukaan ei sano: "Hohhoijaa olipa tylsää, kun ei tullut absoluuttisesti paras tulos, joutaisi tuonkin lopettaa", vaan: "Olipa jännä kisa!"

Penkkiurheilun lisäksi kilpaurheilijoilla on tärkeä vaikutus kansanterveyteen. Luultavasti aika moni nuori ja varmaan vanhempikin innostuu eri urheilulajeista juuri esikuvien kautta. Jos ihmiset todella asennoituisivat niin, että vähemmän lahjakkaiden, naisten, nuorten, kevyempien painoluokkien jne. urheilu on vähemmän arvokasta, moniko enää viitsisi harrastaa mitään urheilulajia huvikseen?

Teini-ikäistä tytärtä on aika vaikea houkutella hiihtoladulle argumentilla: "Tämä vähentää sydänkuolleisuusriskiäsi 70 vuoden iässä, mutta älä kuvittelekaan, että voisit olla ikinä hyvä tässä." Sen sijaan Minna Kauppi, Kiira Korpi tai Anna Everi televisiossa voi saada saman tyttären innostumaan urheilusta - ja kuka tietää, vaikka juuri hän tekisi jonain päivänä maailmanennätyksen?

Kommentit

Hymyileoletupea

Loistavia pointteja! Aika kapeaksi tosiaankin supistuisi urheilu, jos noilla Eklundin argumenteilla mentäisiin.... 

Argh!!! Tein myös sen virheen, että menin lukemaan tuon HS Eklundin jutun.... Ihan järkyttävää yleistämistä ja shaibaa!!! 

"Evoluutiostakin on kyse. Miehet ovat kilpailuhenkisiä, naiset perhekeskeisiä. Urheilu, jopa sotaan viittaava urheus, sopii miehille."

"Jos naiset urheilevat, he nauttivat enemmän pehmeistä arvoista kuin ennätyksistä ja vastustajan nujertamisesta."

Siis mitä!?! Tuo nyt ei päde yhtään mihinkään! Väittäisin kyllä, että tuo kilpailuhenkisyys on enemmänkin persoonakohtaista kuin sukupuolisidonnaista. Tuli esimerkkinä mieleeni se, kun viime viikonloppuna olimme avomieheni kanssa keilaamassa. Mä en osaa keilata pätkääkään, mutta silti olin taas ihan sata lasissa ja kauhee mökötys päällä, kun hävisin. :)  Oon aina ollut ihan hirveen kilpailuhenkinen, lajissa kuin lajissa, vaikka taitoa ei oo nimekskään. Ei siinä paljoa pehmeät arvot päässä liikkuneet, kun hampaat irvessä yritin tehdä kaikkeni jotta voittaisin :D 

Naisten ja miesten välillä on fyysisiä eroja, jotka vaikuttavat luonnollisestikin siihen minkälaisia tuloksia syntyy. Siksi on perusteltua, että naiset ja miehet kisaavat omissa sarjoissaan. Toki poikkeuksiakin löytyy, esim. ratsastus, jossa naiset ja miehet kisaavat yhdessä ja ihme ja kumma naiset ovat jopa onnistuneet voittamaan miehiä "joitakin" kertoja..... Mutta mielestäni on melko turhaa ylipäätänsäkään vertailla. 

#trollipuhuuhöpöjä -kategoriaan ehdottomasti.... 

 

 

 

Suvi K.
Sisunainen

Jep miesten ja naisten fyysiset ominaisuudet on erilaisia, mutta ei mun ymmärtääkseni pakosti edes niin, että miehet olis kaikessa urheilussa parempia (eikös esim. naiset ole luonnostaan notkeampia??). Joka tapauksessa suurimmat erot yksilöiden välillä syntyy sillä, kuka on harjotellut; urheileva nainen nostaa taatusti enemmän penkistä/ juoksee kovempaa/ vetää enemmän leukoja kuin sohvaperunamies.

Hymyileoletupea

Juurikin näin! 

Hymyileoletupea

Nii ja pakko vielä mainita, että tuossa meen keilamatsissa mä kuitenki  voitin kolmesta pelistä yhden ja pesin mieheni ihan ylivoimasesti. Mutta toi oli tietysti puhdasta tuuria, koska olen nainen. Ja tän takia sitten tietysti hävisin ne loput kaksi. Koska olen nainen...... 

Suvi K.
Sisunainen

:'DD

Kommentoi