Lähdössä Kroartiaan vol. 1: eräs illalliskeskustelu

Illallispöydässä tuli puheeksi lähestyvä Kroatiaan vaihtoon lähtöni. Kaikilla oli pelkästään positiivista sanottavaa aiheesta, kunnes puhe kääntyi ruokaan.

”Siellä on kyllä tosi hyvät ruuat.”

”Joo, mä lihoin 10 kiloa kun olin itse vaihdossa.”

Ei hätää, mä syön nyt jo niin paljon, etten voi syödä kumminkaan enää enempää.

”Mutta ne tekee siellä ruuasta ihan tosi rasvasta.”

”Näkisitte paljonko Suvi yleensä syö, se liikkuu niin paljon.”

”Ei siellä mitään ehdi liikkumaan.”

Myönnetään, olen itsekin miettinyt minkälaista ruokaa ja liikuntaharrastusmahdollisuuksia tulevassa tilapäisessä kotikaupungissani on. Tähän mennessä pääasialliset huolenaiheeni ovat olleet:

A) Tunnetaanko Kroatiassa tai esim. paikallisessa opiskelijaruokalassa gluteeniton ruokavalio ja löydänkö ruokakaupasta yhtään mitään, jos kaikki on kroatiaksi.

B) Mitä ihmettä on naapurissa olevan joogastudion tarjoama dharma-jooga (jos joku tietää, pliis kertokaa!) ja onkohan lähikuntosalilla kympin painonnostotankoja, vai joudunko aloittamaan lämppäsarjat suoraan 20kg:sta ylöspäin. 

Tietääkseni ihmisten paino riippuu siitä, mitä ja paljonko syö, ei siitä, missä maassa oleskelee. Jotenkin en myöskään jaksa uskoa, että opiskelu ulkomailla olisi mahdottoman paljon aikaavievempää kuin samanaikainen opiskelu ja työnteko Suomessa, olkoonkin että lukujärjestykseni on ollut viime aikoina melko väljä. Vapaa-ajan aktiviteetteihin taas olen onnistunut sujuvasti sovittamaan sekä treenit että opiskelijabileet tähänkin asti.

Ymmärrän sinänsä illallisseurueen ajatuksen siitä, että uudessa jännittävässä ympäristössä muut mielenkiintoisemmat asiat saattavat mennä terveellisten elämäntapojen edelle. Jutun juju onkin siinä, että en koe eläväni mitenkään erikoisen ”terveellisesti”. Nytkin syön mitä huvittaa, lukuunottamatta tiettyjä ruokia joista tulen kipeäksi, ja liikun siten ja sen verran kuin minusta on kivaa. Voin toki olla väärässä (lupaan tilanneraportteja blogiin sitten paikan päältä), mutta jotenkin en jaksa uskoa, että nämä asiat radikaalisti muututisivat sillä, että muutan eurooppalaisesta kaupungista toiseen. 

Kommentit (8)
  1. Viime Kroatia-reissullani olin neljän tytön porukalla, jossa yhdellä on vilja-allergia ja toinen ei syö lihaa ja hyvin pärjättiin! 🙂 Viipyimme siellä tosin vaan n. 10 päivää mutta antaa se edes vähän osviittaa siitä että gluteenittomia ja kasvispainotteisia ruokia on mahdollista saada.

    1. Kiva kuulla! Sinänsä kyllä mun kokemuksen mukaan kaikkialla Euroopassa ruoka on suunnilleen samanlaista, joten tuskin kovin suurta kulttuurishokkia tulee. 🙂

  2. Ehkä se on se, että toisille kelpaa mikä tahansa tekosyy – ja niitähän riittää. Vaihto-opiskelu on siis vallan mainio kohta päästää itsensä repsahtamaan. Ja kai se on ihan inhimillistäkin, mutta onhan se välillä inhottavaa, että toisilla terveelliset elämäntavat ovat niin syvään juurtuneet, ettei olosuhteet niitä heilauta, kun itse taas kokee helposti syyllisyyttä siitä, ettei syystä tai toisesta olevinaan pysty elämään haluamallaan tavalla. Niin että jos sinäkin repsahtaisit niin kanssaihmisillä olisi helpompaa, ettei itse tarvitse kun ei se Suvikaan.

    Tsemppiä silti! Musta on ihana lukea esim. sun blogia, kun tuntuu että liikunta on järkevällä tavalla osa elämää. Ja tähtää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 🙂

    1. Jos ”repsahdan”, lupaan kertoa rehellisesti. :’DD Tosin kuten sanoin, en mä nytkään elä niin kovin terveellisesti, että en ihan tiedä mitä repsahtamista tässä on… Ja kiitos, kiva kuulla että tykkäät! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *