Mitäpä se hyvejää

PSX_20170801_210214.jpg

Kainuussa vähän pidempään ollessa ei voi olla törmäämättä lauseeseen: ”Mitäpä se hyvejää.” Karkeasti suomennettuna tämä tarkoittaa: ”Ei kannata edes kokeilla [jotakin uutta, totutusta poikkeavaa tai ylimääräistä vaivannäköä vaativaa asiaa], koska siitä ei kenties olekaan mitään iloa tai hyötyä.”

Uusien muotivillitysten perässä päättömästi ryntäilevässä maailmassa tällainen maalaisjärkisyys tuntuu hetkittäin varsin terveeltä asenteelta. Ei ehkä kannata vaihtaa joka kuussa elämäntyyliä fitneksestä ayurvedan kautta paleoon tai käyttää satoja euroja viimeisimpien trendien mukaisiin mehulinkoihin ja aktiivisuusmittareihin, joita käyttää korkeintaan pari viikkoa.

Kuitekin pidemmän päälle pelkkä ”mitäpä se hyvejää” -ajattelu tappaa myös kaiken positiivisen kehityksen. Mahdollisesti hukkaan menevän työn ja rutiinien rikkomisen jatkuva välttely lamaannuttaa ihmisen paikalleen. Kärjistettynä: unelmiaan ei koskaan saavuta, koska niitä ei edes viitsi tai uskalla alkaa tavoitella.

Kommentit (2)
 1. Satunnainen kainuunmatkaaja
  1.8.2017, 19:56

  Hyvä analyysi. Jossain sanotaan ”mitä se tointaa” ja tarkoitetaan varmaan samaa asiaa. Minua se lause on aina jotenkin puistattanut, ei pelkästään lannistavuutensa takia vaan enempi siksi että asioita mitataan hyötynäkökulmasta.
  Mikä sitten olisi sopiva ja riittävän diplomaattinen vasta-argumentti? Toimisiko ”Ei se mitä hyvejäkään mutta olen hiton utelias näkemään kuin käy”?

  1. Sanopa muuta! Olen jo hiljaisena vastarintana teipannut tämän työhuoneeni oveen:

   [[{”fid”:”938706″,”view_mode”:”media_original”,”fields”:{”format”:”media_original”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Juliste ”If your dreams don’t scare you they’re not big enough.””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{”height”:”2047″,”width”:”2048″,”class”:”media-element file-media-original”},”link_text”:null}]]

Kommentointi suljettu.