Helppo ja mehevä ruisleipä

IMG_2734.JPG

Musta on kuoriutunut kokeileva leipoja. Oikeastaan olen ollut sitä aina, kynnys leipoa on vaan ollut korkea tekeleiden jäädessä usein mulle syötäväksi. Nyt talouden toisen kanssa jakaessani, olen taas innostunut kokeilemaan uusia reseptejä niin ruoanlaiton kuin leivonnankin saralla. Usein jo ihan ansiokkaasti. Innostus alkaa hipoa kiehumispistettä, nimittäin haaveilen (salaa) leipuri-kondiittorikoulutuksesta. Saa nähdä toteutuuko haaveeni jonain päivänä.

Innostuin Alohair-blogin ruisleipäreseptistä viime viikolla ja lisäsin viikon ostoslistaan sinne normaalisti kuulumattoman hiivan. Voisiko ruispaloja tosiaan tehdä noin helposti itse? Mun aiemmat leipäreseptikokeilut on sisältäneet lähinnä Pastanjauhantaa-blogista aikoinaan pöllimiäni Pomminvarmoja sämpylöitä ja erilaisia kaurarieskoja, joskus jauholla toisinaan ilman. Tämä setti näytti niin helpolta, että uskalsin upottaa käpäläni ruisjauhopussiin, johon kajoan norrmaalisti vain kerran vuodessa karjalanpiirakoita vääntäessäni.

Karjalanpiirakkaresepti on perintö mummolta; lupasimme siskon kanssa pitää taitoa suvussa yllä. Rypytystekniikkani on melko (kröhöm) persoonallinen, mutta niin mummo kertoi omansakin olevan. Ehkä siinä suhteessa resepti on sukumme ”rikkinäinen puhelin”. Mutta kuka välittää ulkonäöstä, kun lopputulos on maukas!

IMG_2736.JPG

Olen eniten innoissani, kun opin reseptejä asioihin, jotka normaalisti ostaisin kaupoista tai nauttisin kahviloissa. Tekeminen on tosi kivaa ja sunnuntaista onkin kuoriutunut mulle leivontapäivä. Viime viikolla porkkanamuffinssit, tällä viikolla ruisleipä, mitähän ensi viikolla?

Jätä reseptivinkkisi kommentteihin, niin ehkä testaan juuri sitä ensi viikolla! 

Helppo ja mehevä ruisleipä

Ainekset (12 annosta)

45 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Ainekset

25 g hiivaa

5,5 dl ruisjauhoja

5 dl vettä

1 tl suolaa

1 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, jonka jälkeen joukkoon lisätään muut aineet, öljy viimeisenä. Vaivaa taikina palloksi ja jätä peitettynä nousemaan noin tunniksi (omani oli hetken pidempäänkin). Kohotuksen jälkeen kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi levyksi, nosta leivinpaperin päälle pellille ja ruuduta paloiksi (omassa 4 x 4) ja pistellään haarukalla. Tässä kohtaa siistin myös ylivuotavia reunoja, etteivät ne pala. Leipä viihtyi 250 asteisessa uunissa noin 13 minuuttia, tosin omat palani olivat alkuperäistä reseptiä hitusen ohuempia. Hyvää tuli, vaikkei puolittaminen onnistunutkaan leivän ohuen rakenteen vuoksi. Kannattaa siis seurata reseptiä paremmin kuin minä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *