Mitä tehdä, kun kaikki kiinnostaa?

Keltainen jäätelö
Viime kesänä jäätelökin heijasti mun persoonaa. Postaus selventää miten.

Kamppailen tällä hetkellä asian kanssa, joka paitsi vie ajatuskapasiteettiani kohtuuttomasti myös vaikeuttaa kaikenlaista aloitteellisuutta ja päätöksentekoa. Ongelman nimi on innostuminen tai ehkä uteliaisuuskin. Innostun päivittäin uusista asioista, mutta en tunnista mikä kohteistani johtaisi pitkäaikaiseen tekemiseen ja missä tapauksessa kysymys on hetken huumasta. Jälkimmäisestä varastossa muistuttaa mm. longboard, sekä hyllyssä kirjat, jotka piti syysillan ratoksi lukea. Book Beatissa aloitettuja teoksiakin taitaa olla taas useampi kesken.

Olen pienestä saakka ollut nopea tyyppi, joka ahdistuu paikallaan olemisesta ja tutuista rutiineista. Kaipaan virikkeitä, on kyse sitten kotona oleskelusta, harrastuksista tai töistä. Toisaalta jatkuva muutosten kaipuu johtaa lopulta siihen, etten saa vietyä asioita loppuun tai eteenpäin katseen suunnatessa liian helposti tulevaisuuteen tai uusiin, edellisestä usein johdannaisiin asioihin. Miten voisin hillitä innostumista tai kehittää pitkäjänteisyyttä?

Haasteena innostuminen

Haluan konkretisoida ongelmani listaamalla alle juttuja, jotka tällä hetkellä kiinnostavat tai vetävät puoleensa aiheuttaen päänvaivaa:

Kesälomaan liittyen:

 • Haluaisin vaeltamaan Lofooteille. Olen nähnyt paikasta paljon ihania kuvia ja innostunut luonnossa liikkumisesta viimeisen kesän aikana tosissani. Tsekkaa esimerkiksi tämä Instagram-tili.
 • Haluaisin surffaamaan Ranskan, Espanjan tai Portugalin rannikolle. Olen kokeillut lajia jo useamman kerran, mutta edellisestä kerrasta on kauan aikaa, jonka vuoksi kynnys tekemiseen on kasvanut.
 • Toisaalta haluaisin kaupunkilomalle Berliiniin. Olen käynyt siellä monet kerrat, mutta asuttuani kaupungissa aiemmin, vetää sydän niille sijoille säännöllisesti.
 • Viimeisimpänä innostuin Islannin maratonista. Olen halunnut Reykjavikiin jo pidempään ja nyt bongasin tämän ”seuramatkan”, joka yhdistäisi molemmat intohimoni: matkailun ja juoksun.
 • Toisaalta haluaisin vaan kokea kotikaupungissani ja Suomessa kesäjuttuja, joihin vuosittain on kuitenkin niin kovin vähän aikaa. Tänä vaihtoehto olisi myös ilmastoystävällisin.
Liesjärvi
Vaelsimme Liesjärven kansallispuistossa viime kesänä, josta jäi innostus lajiin.

Työ ja koulutus

 • Mulla on tällä hetkellä hyvä työpaikka. Oikeasti haaveilin tästä positiosta ja tehtävästä melkein vuoden ennen kun monen sattuman kautta päädyin tehtävääni. Silti ja ehkä osittain monipuolisten työpuitteideni innostamana olen alkanut haaveilla samalla uran pienistä suuntamuutoksista.
 • Halusin pitkään toimittajaksi. Vaikka en siitä perinteisestä toimittajan työstä enää hetkeen ole haaveillutkaan, palaa sisuksissani into sisällöntuotantoon. Tässä työssä uteliaisuudesta voisi olla jopa etua!
 • Jos vaihtaisin uraani täysin, hakeutuisin opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi. Kirjoitin tästä intohimostani aiemmin täällä. Pohdinnan kelat asian ympärillä ovat yhä ne samat.
 • Hain ylempään ammattikorkeakoulututkintoon nykyisen tehtäväni innoittamana. Ylemmän tutkinnon olenkin halunnut jo pidempään tehdä. Nyt siitä olisi myös ihan konkreettista ja tarvittavaakin hyötyä. Hakulomaketta täyttäessäni eksyin osoitteeseen opintopolku.fi, josta löytyvät muuten vahvan tunnistautumisen takaa kaikki arvosanat lukiotodistuksista avoimeen yliopistoon. Opiskelin avoimessa viestinnän opintoja melko pitkälle pari vuotta sitten, mutta en ole löytänyt noita tietoja opinnoista aikoihin. Nyt kun löysin kaikki tiedot, palasi halu jatkaa niitäkin opintoja. Vaalien aikaan kaikenlaisia poliittisia kommervenkkejä tutkiessani, on herännyt kiinnostus oppia tuostakin aiheesta lisää.

Nyt kierin näiden asioiden ympäröimänä ja yritän tehdä päätöksiä elämäni suunnasta. En ole aiemmin kohdannut elinvuosien rajallisuutta näin konkreettisesti. Miten ikinä ehdin tehdä ja nähdä kaiken, mikä maailmassa kiinnostaa?

Keltainen persoonallisuus hallintaan

Ettei pohdinta jää vain valittamisen tasolle, listaan vielä konkreettisia toimenpiteitä, joita aion tehdä tämän asian eteen. Tuo väri keltainen, tulee tästä testistä, jossa voi helpoilla kysymyksillä katsoa, millaisia persoonallisuustekijöitä itsestä löytyy. Suosittelen myös tutustumaan teokseen ”Idiootit ympärilläni”. Kuuntelin sen viime kesänä ja opin ehkä taas tuntemaan tätä keltaisen vallitsemaa persoonallisuuttani hitusen paremmin.

Keltainen vaate
En ole ikuisuuteen ostanut keltaista vaatetta, mutta tämä Stadiumin paita sai mut harkitsemaan asiaa.
 • Teen listan potentiaalisista kesälomasuunnitelmista ja kartoitan saanko niihin seuraa. Valitsen combon, joka sisältää riittävästi sooloilua ja seurallisuutta. Tunnustelen sisintäni ymmärtääkseni kaipaanko nyt enemmän lomailua yhdessä vai yksin.
 • Työn suhteen pyrin keskittymään loppuvuoden nykyisiin kuvioihin – pitkäjänteisesti. Samalla näen, onko kyseessä mun juttu vai ei. Hillitsen kirjoittamisen ja leipomisen himojani jakamalla tuotoksiani tähän blogiin. Näin selvitän, ovatko nuo hommat niin mieluisia, että säännöllisemmin tehtyinäkin yhä kiinnostavat riittävästi.
 • Harrastusten osalta pyrin selviämään Tukholman maratonista kesäkuussa ensin ja mietin vasta sitten uusia kisoja meillä ja maailmalla. Tuo innostuminen uudesta kisasta tulee yleensä maaliin pääsyn seurauksena. Polkujuoksulla saisin yhdistettyä rakkaan harrastuksen myös luontoon, ehkä kokeilen sitä maratonista toivuttuani. Samalla selvitän haluanko enemmän maratonille vai ihan vaan sinne Islantiin lomailemaan.

Näillä eväillä eteenpäin ja uuteen viikkoon! 

-Noora

Kommentit (2)
  1. Kiitos Joanna! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *