Harkinnassa muutto toiseen kaupunkiin


Asumme tällä hetkellä Vantaalla, josta meistä kumpikaan ei ole kotoisin. Opiskelut toivat meidät aikanaan eri teitä pääkaupunkiseudulle. Vantaa valikoitui asuinpaikaksi omistusasuntoa etsiessä. Nykyinen kotimme sijaitsee Helsingin kainalossa ja vain noin 300 metriä sen rajasta. Mutta on virallisesti Vantaalla.

Olen asunut kotoa muutettuani 14 eri paikassa. Kuulostaa hurjalta, sehän on melkein paikka per vuosi. Ehkä osin siksi en ole koskaan kokenut vahvaa kaupunki-identiteettiä missään. En koe olevani sen enempää oululainen, helsinkiläinen, vantaalainen kuin mitään muutakaan. Tämän vuoksi muutto täysin uuteen kaupunkiin näin aikuisena ei ole tuntunut mahdottomalta ajatukselta.

Ajatus paikkakunnan vaihdosta on ollut pinnalla nyt puolisen vuotta. Kaupunki, johon muuttoa harkitsemme, on puolisoni vanha asuinpaikkakunta. Hänellä tuo kaupunki-identiteetti on ehkä vähän vahvempi, muttei niinkään muuton syy. Sen sijaan muuttoa puoltaa monta meitä molempia innostavaa tekijää:

Muuttoa puoltavat tekijät

  • Edullisempi asuminen – saisimme nykyisen kolmiomme hinnalla uudelta paikkakunnalta omakotitalon ja tontin tai ainakin pari huonetta lisää uudesta talosta.
  • Luonnon läheisyys – uudella paikkakunnalla järvimaisema olisi arkipäivää ja vesiteitse pääsisi pitkälle. Haaveissanne siintää myös ehkä oma vene jonain päivänä, joka olisi tuolla tosi paljon järkevämpää.
  • Lisää tilaa ympärille – pohdimme tällä hetkellä  tontti+talopaketti-vaihtoehtoa. Hassua, miten en koskaan aiemmin ole pitänyt tätä edes omalle kohdalleni mitenkään mahdollisena ja nyt se tuntuisi ihan järkevältä tuon uuden paikkakunnan puitteissa. Pk-seudulla meillä tuskin olisi komboon varaa, eikä täältä löydy oikein tyhjää tonttimaatakaan enää.
  • Puolison ystävät – puolisoni ystävistä suurin osa asuu kyseisellä paikkakunnalla, eli käymme siellä verrattain usein muutenkin. Näin olisimme noita frendejä lähempänä, toki omistani monet jäisivät pk-seudulle.
  • Hyvät kulkuyhteydet – kaupungista pääsee Helsinkiin noin tunnissa, joten en pidä välimatkaa ongelmana omien ystävyys-suhteidenikaan kannalta.

Asia tarvitsee silti tarkkaa harkintaa, sillä muutos olisi kohtuullisesta välimatkasta huolimatta melko suuri etenkin mulle, kun en ole tuolla koskaan asunut. Itseäni eniten mietityttäviin asioihin kuuluvat eri harrastusten järjestyminen, vaikka nuo mahdollisuudet ovat uudessa kaupungissakin erinomaiset. Esimerkiksi talvisin hiihto- ja laskumestat olisivat tuolla lähempänä.

Muutossa epäilyttävät tekijät

  • Harrastukset – omani ovat tällä hetkellä hyvin vahvasti pk-seudulla ja niiden myötä myös liuta kivoja seura- ja tanssikavereita. Vaihtaminen toiseen tanssikouluun tai futisseuraan ei olisi siis ihan läpihuutojuttu, jos harrastaminen (etenkin kilpailu) jatkuu.
  •  Työkuviot – muutto edellyttäisi sitä, että meillä olisi etätyömahdollisuudet kunnossa. Tällä hetkellä näin on, mutta korona on tuonut muutostekijöitä työmarkkinoille, jonka vuoksi pidemmällä tähtäimellä tarkastelu on tällä hetkellä vaikeaa.
  • Omat ystävät – en epäile, etteivätkö ystäväni tulisi käymään tai itse kävisi pk-seudulla, mutta eri kaupunki on aina eri kaupunki. Uudesta paikasta pk-seudulle tosin pääsee ihan yhtä nopeasti kuin täältä Vantaalta Espooseen.
  • Tutustuminen – olen luonteeltani sosiaalinen tyyppi, joten näen uusiin ihmisiin tutustumisen myös mahdollisuutena. Mutta aina epäilyttää vähän, saako uudelta paikkakunnalta ystäviä ja miten siellä ylipäätään viihtyy. Toki puolison kautta näitä ystäviä siellä jo onkin liuta.

Oletko muuttanut täysin uudelle paikkakunnalle aikuisiällä ja miten homma sujui? Olisi kiva kuulla ajatuksia vastaavassa tilanteessa olevilta.

Noora

Lue myös:

Asuntomessut Tuusulassa – mitä jäi mieleen?

#Storytime: Ensiasuntoon kolmikymppisenä

Sotkuinen koti – pitäisikö sitä vaan sietää?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *