Tunnollinen etätöissä – vinkit turhan stressin purkamiseen


Tunnollisuus ja etätyö voi olla paikoin haastava match. Omaan persoonaani yhdistyy tunnollisuuden lisäksi vahvaa itseeni kohdistuvaa vaativuutta, joka luo omat haasteensa itseni johtamiseen. Olen tehnyt etätöitä aina silloin tällöin jo vuosien ajan. Nyt Koronan pakottaessa, etäily on päivittäistä. Samalla olen tietoisesti pyrkinyt löytämään päiviini rutiineja, lisäämään sallivuutta ja rentouttamaan ajatuksiani. Kirjoitin alle esimerkkejä omista taannoisista uskomuksistani ja purin ne atomeiksi sekä vinkeiksi kaltaisilleni etäilijöille.

Tunnollisen ajatukset etätyöpäivänä

Jos vastaan kaikkiin viesteihin mahdollisimman nopeasti, pomo näkee, että teen töitä.

Pomoja on toki erilaisia, mutten usko yhdelläkään olevan omassa työpäivässään ylimääräistä aikaa kyttäämiseen. Työpäivän aikana on toki tärkeä olla itse oma pomonsa ja huolehtia siitä, että päivälle asetetut tehtävät tulevat tehdyksi. Tätä jatkuva viestitulvaan vastaaminen tuskin palvelee. Olenkin laittanut sekä työ- että vapaa-ajan somekanavista ilmoitukset pois päältä. Näin päätösvalta siitä, koska ja kenelle vastaan säilyy mulla ja säästyn keskeytyksiltä.

Jos haluan ulkoilla kesken päivän, pitää puhelimen olla mukana. Joku kuitenkin soittaa juuri silloin!

Mulla ei vielä vuosi sitten olisi tullut mieleenkään lähteä lenkille kesken työpäivän. Olisin todennäköisesti stressannut vaan mahdollista ”kiinni jäämistä” nauttimisen sijaan. Nyt ajatus, että joku työnantaja ei sallisi etäpäivän ulkoilua kuulostaa hullulta! Ulkoilu lisää luovuutta, tuulettaa aivoja, keskeyttää istumisen ja piristää mieltä. Eikö kuka tahansa haluaisi hommiinsa mieluummin tällaisen työntekijän kuin sisälle ummehtuneen, selkäkivuista kärsivän nuokkujan? Joskus saatan ulkoilla myös sellaisen palaverin aikana, jossa tehtäväni on vain kuunnella. Keskityn niin kuulemaanikin paljon paremmin. Muistini yhdistää asioita ympäristöön, jolloin opit tulevat taas helposti mieleen seuraavan kerran saman reitin kävellessäni. Kätevää!

Syön lounaan tässä ruudun vieressä, sillä käytin 30 minuuttia pitkän lounastaukoni jo sen valmistamiseen.

Lounas- ja kahvihetkien pyhittäminen on yksi tärkeimmistä etätyöteeseistäni. Työpaikallakin kartan nykyään lounaspalavereita, sillä tauko saattaa olla ainoa paikka päivän aikana, kun voin kunnolla irrottautua työstä. Vaikka olen sosiaalinen ja oman tulkintani mukaan ekstrovertti, hakeudun välillä lounastamaan tietoisesti aikana, jolloin saan syödä yksin. Tuijottelen ulos ikkunasta, luen hömppäjuttuja puhelimesta ja nautin mauista lautasella. Etänä lounaan valmistus vie toki aikaa, mutta teen usein samalla töihin liittyvää ajatustyötä.

Pidän kirjaa siitä, mitä olen jo tehnyt, ikään kuin todistusaineistoksi tehokkuudestani.

Kirjanpito saavutuksista voi olla hyväkin asia, mutta motiivissa on tviikkaamisen varaa. Luin kerran tavasta tehdä to do-listan sijaan Ta da!-lista. Ajatus hymyilytti. Ta da!-listaan kirjataan kaikki päivän tehdyt työt ja siihen sopisivat mainiosti myös sellaiset etänä heränneet oivallukset, joille on tulevaisuudessa käyttöä. Ta da!-lista ei synnytä to-do-listan kaltaista painetta ja antaa tilaa väljemmälle ajattelulle. To-do-listassakaan ei saa olla liian montaa tavoitetta päivälle, vaan 2-3 tärkeintä asiaa, joiden valmistuttua päivä on todistetusti onnistunut.

Tyhjensin pesukonetta kesken päivän, jatkan siis työpäivää 10 minuutilla.

Väliaskareet, kuten pesukoneen tyhjentäminen, silittäminen, kukkamultien vaihtaminen tai imurointi kesken työpäivän voivat toimia ajatusten rentouttajina. Kun tehtävä askare on rutinoitunutta, saavat aivot tarvitsemansa lepohetken. Samalla saattaa syntyä töihin liittyvä ratkaisevakin oivallus. Usein aivot kesken päivän tehdyn askareenkin aikana prosessoivat taustalla päivään liittyviä haasteita, tiedostit sitä tai et.

Rentoutta etätyöhön – vinkit 

 1. Suunnittele päivän 2-3 tärkeintä tehtävää, jotka tehtyäsi tiedät päivän olleen onnistunut. Tee Ta da!-lista!
 2. Tauota työtä. Astianpesukoneen täyttäminen, pyykkien silittäminen tai lyhyt ulkoilu palauttavat aivot takaisin luovaan tilaan ja todennäköisesti vain parantavat tehokkuuttasi.
 3. Muista ravinto. Lounas- ja kahvihetkien on tärkeä olla rauhallisia ja rentouttavia. Saat todennäköisesti enemmän aikaan kunnolla tauottamalla, joten ethän pode syyllisyyttä ylimääräisestä vartista. Etätyössä aikaa palaveriin tai lounaalle siirtymisiin ei kulu minuuttiakaan – ethän kellota niitäkään työpaikalla.
 4. Ota etäyhteys kollegoihin välillä muutenkin kuin työn merkeissä. Välillä on kiva juoda vaikka kahvit ja jutella mukavia palaveeraamisen sijaan.
 5. Luo selkeä alku ja loppu työrutiinille. Käy vaikka lyhyt kävelylenkki ikäänkuin työmatkana tai laita työvälineet pois näkyvistä vapaa-ajan koittaessa.

Iloa etätyöviikkoosi! 🙂

Noora

Lue myös:

Mitä korona toi arkeeni

Miten kasvattaa blogia

10 x havaintoa kotikaranteenista

Kommentit (2)
 1. Eräs tunnollinen etätyöläinen
  21.4.2020, 00:50

  Nämä olivat todella todella osuvia huomioita – melkein hävettää joutua myöntämään sortuvansa tuollaiseen ”teen nyt vartin enemmän töitä, koska kävin aamupalaverin jälkeen suihkussa” jne. oman ajankäytön hyödyttömään kyttäämiseen.

  Olen itse huomannut, että päivän työt saa etänä tehtyä nopeammin kuin työpaikalla, mutta sen sijaan että olisin tyytyväinen tähän iskee morkkis, kun ”päästän” itseni töistä kuuden tunnin päivän jälkeen. Ihan höpsöä! Jos hommat on tehty hyvin ja tehokkaasti niiden tuntien aikana, niin pitäisi riittää, että seuraa ne loput toimistotunnit sähköposteja, jos sinne vaikka tulisikin jotain reagointia kaipaavaa viestiä, mutta muuten siirtyisi jo kutomaan korona-villasukkia. Sitä paitsi työkaverit, joiden kanssa edistää samoja projekteja eivät pysty samaan tahtiin. Heillä on lapsia, joiden kotikoulu, ruokahuolto ja yleinen viihdytys syö ihan valtavasti aikaa. Olenkin pohtinut, että olen parempi työkaveri, jos tsemppaan heitä ja teen itse rauhallisemmalla tahdilla sen sijaan, että yritän rohmuta heiltä kaikki loputkin työtehtävät.

  On tämä erikoista aikaa!

  1. Kiva, kun kommentoit. Ja allekirjoitan kaiken, mitä sanot! On tosi vaikea hidastaa tahtia kotona, saati lopettaa aiemmin, kun tunnollisuus-syyllistäjä kolkuttelee olkapäällä. Onneksi meillä työnantajan puolelta korostetaan sallivuutta nyt enemmän kuin koskaan. Sekin auttaa noiden blogin järkeilyijen ohella jo paljon!

   Iloa etätöihin ja korona-villasukkien kutomiseen! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *