Ärsyttävä paljas iho

Olen kuullut yllättävän monta kertaa jonkun kritisoivan rankasti ihonmyötäisiä, tai vatsan/reidet paljastavia treenivaatteita. Usein tähän sisältyy myös oletus siitä, että ainoa syy niiden pitämiseen on oman vartalon esittely tai sitten vaihtoehtoisesti sanellaan, minkäkokoiset ihmiset niitä saisi pitää. Olen jopa kuullut, että lyhyessä treenitopissa treenaaminen ärsyttää kanssatreenaajia.

Kun olen kysellyt, onko tähän ärsytykseen joku erityinen syy, tai onko intiimit paikat vilkkuneet tai jotain muuta ikävää tapahtunut, olen saanut vastaukseksi että "kunhan vaan ärsyttää". Siiiiiiis mitä?! Joku siis menee kuntosalille tiirailemaan toisten ihmisten selluliitteja, vatsamakkaroita tai pyykkilautavatsoja ja ahdistuu näiden katselusta niin, että oma treeni menee ihan pilalle?

Kun koitin kovasti ymmärtää, mikä tässä hiertää, pääsin ehkä lähimmäksi miettimällä kuinka itseäni ärsyttää erilaiset hajut ja äänet, enkä osaa niitä oikein järkeillä tai selittää että mikä niissä nyt niin harmittaa. Ehkä muiden treenivaatetus aiheuttaa samanlaisia tunteita muissa ihmisissä.

Ymmärrän toki myös sen, että pukeutumisella osoitetaan tietynlaista kunnioitusta muita kohtaan, jonka takia tiettyihin tilaisuuksiin tulee pukutua jollain erityisellä tavalla. Itsekin katson hiukan kieroon hienoon juhliin risaisissa farkuissa tai juoksulenkkareissa tullutta tyyppiä. Sen sijaan olen sulkenut urheilun kaikkien pukukoodien ulkopuolelle ja ajatellut että sitä saa harrastaa ihan minkälaisissa vaatteissa tahansa. 

Omat treenini teen kotona tai urheilukentällä, joten saan rauhassa urheilla juuri sellaisissa vaatteissa missä haluan. Yleensä urheilukentälle lähtiessä puen mahdollisimman monta kerrosta, jotta voin sitten vähennellä niitä treenin edetessä ja pukea taas lämpimämmin päälle kotimatkalle. Kesällä heittelin korista pelkissä shortseissa ja urheiluliiveissä, sillä pojat olivat ilman paitaa.

Rakastan teknisiä ihonmyötäisiä urheiluvaatteita, sillä omalla kohdalla ne jopa parantavat omaa suoritustani. Pidän myös siitä ryhdikkäästä fiiliksestä, minkä saan jo heti treenitrikoot päälle kiskoessani. Joskus teininä juoksin lenkkiä paksuisissa collegehousuissa ja puuvillapaidassa. En jaksaisi niissä tamineissa tänä päivänä juosta varmaan bussipysäkkiä pidemmälle. En kuitenkaan puutu siihen jos joku muu haluaa treenata niin. 

Mitäs mieltä siellä ollaan, ärsyttääkö jos napa tai paljaat reidet vilkkuvat salilla tai pururadalla vai onko ihan sama missä vetimissä muut urheilevat?

Outfit - Puma

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit

Apaa (Ei varmistettu)

Hah no ei kyllä ärsytä :D itekin kuulin just viime viikolla, kun joku valitti toisen liian paljastavasta treenitopista (crop top) enkä ennen sitä ollu edes tullu ajatelleeks, että tollasestakin vois ärsyyntyä.

Elisa Lepistö

Joo mullekin tuli yllätyksenä kun ekan kerran kuulin. :D joku siinä paljaassa vatsassa ilmeisesti ällöttää. Vaikka samaa ihoahan se on kun nenän päässä! 

suuuzki (Ei varmistettu)

Ei kyllä haittaa yhtään:D Mielestäni on ihan jokaisen oma asia millasissa tamineissa reeniä haluaa vetää. Voisikohan tota ärsyyntymistä selittää myös hiukan kateudella, sillä on ainakin musta hienoa, jos joku on niin sinut itsensä kanssa, että uskaltaa pukea crop topin päälle reeneihin jos huvittaa!

Elisa Lepistö

Voi tossa olla perää, tai että vaikka ei olisi kateellinen siitä kropasta, niin ainakin harmittaa se että joku on niin sinut itsensä kanssa. En tiedä! Itse harvoin kiinnitän muiden treeniasuihin huomiota, ellei kyseessä ole joku erityisen hieno treenivaate. :D

mirvaannamaria

Mä joskus kirjoittelinkin tästä aiheesta, huomattu on että todellakin näyttää ärsyttävän :D Olin kerran salilla lyhyessä topissa ja korkeavyötäröisissä housuissa niin kuulin kun kaksi naista jutteli vieressäni minusta "siltä on jäänyt paita kotiin" ja katsoivat mua tosi halveksuen. Just niin kuin sanoitkin, urheilun pitäisi jäädä muiden pukeutumis"sääntöjen" ulkopuolelle! Pääasia että liikkuu, en todellakaan katso kieroon ketään, oli päällä sitten ihan mitä tahansa. 

Elisa Lepistö

Siiiis eikä!? Hahaha. Menitkö sanomaan naisille jotain? Toi on kyllä mun mielestä tosi ikävää. 

mirvaannamaria

Kunhan itsekseni hymyilin, mua vaan huvitti, mutta voisin kuvitella että moni herkempi olisi oikeasti voinut loukkaantuakin :( Monet eivät kyllä ajattele tämän pukeutumisasiankaan osalta yhtään mitään, mitä suustaan päästävät.

Mariiek (Ei varmistettu)

Mä taas jotenkin ymmärrän sen, että toisia ärsyttää paljastavammat treenivaatteet. Tai siis totta kai jos itsekin haluaisi pyykkilautavatsan ja näkee salilla toisen kenellä sellainen jo on, niin ehkä siitä tulee jotenkin huonompi fiilis ja kokee vatsan paljastavan topin esittelynä? Toki toisia motivoi, mutta totta kai se himskutti harmittaa kun toisella on jo se timmi vatsa :D
Tähän aiheeseen sopii myös mun äidin eräs toteamus. Puhuttiin aikoinaan painosta ja mä sanoin jotenkin että ei kai sillä väliä minkä kokoinen on, että ei mua kiinnosta ainakaan. Äiti totesi kyseiseen "Helpompi se on hoikkana sanoa moista, kuin isompikokoisena". Mun äidille kertyi kiloja raskauden jälkeen eli hän todellakin on kokenut elämän kahdesta eri perspektiivistä. Mun mielestä se toteamus pätee myös tähän; hoikkien on helppo ihmetellä miksi paljastavat treenivaatteet ärsyttävät - heille hoikka kroppa ja todennäköisesti hyvä itsetunto ovat arkipäivää ja luontainen tila. Toisille naisille ne vatsamakkarat ikävä kyllä ovat arka paikka, eikä huvita pukea päälle lyhyttä toppia.
Myös sosiaalinen media on varmasti osallinen ärsytykseen koska pitkän aikaa läpi on puskettu hyväkroppaisia teräsnaisia. Ihmisille alkaa tulla ähky you know? Tulipa pitkä kommentti, musta tää on vaan mielenkiintoinen aihe :D oot ihana!

Elisa Lepistö

Ymmärrän hyvin sen, että jollekin vatsa voi olla arka paikka eikä siksi halua pukea itse esimerkiksi sitä paljastavaa toppia. Vähän kuin itse en tykkää lähteä vaikkapa kaupungille ilman meikkivoidetta, koska huono iho. Ei se kuitenkaan silti ärsytä, jos muilla on hyvä iho :D Mutta joo, olisi ihanaa jos kaikki voisi pukeutua ihan miten huvittaa, salilla ja sen ulkopuolella <3 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hygienia-asiat vituttaa ihmisissä, jotka treenaavat urheiluliiveissä salilla. Lisäksi - kyllä se ainakin omien havaintojeni mukaan on niin, että nimenomaan ne ulkonäöstään eniten kiinnostuneet ja sen korkealle arvottavat ovat niitä, jotka tätä ihoa tavallista enemmän paljastavampaa pukeutumistyyliä harrastavat. Kyllä siitä monesti vain tuntuu paistavan se, että huomio huomio, katsokaahan nyt tätä kroppaani. Hupsua, että se pitää nimenomaan salilla tehdä, mun mielestä sinne mennään treenaamaan. Ja tuskin tällaiset ladyt treenaavat millään vanhoilla hikisaleilla, joissa ei ilmanvaihto pelaisi.

Miksi muuten sullakin tekstissä esiintyy vertailussa urheilurintsikat + pikkutrikoot ja isot collegehousut ja hengittämätön t-paita? Tuohon väliin mahtuu meinaan aivan valtavan paljon ihania, hyvännäköisiä ja nimenomaan urheiluun toimivia vaateratkaisuja. Tällainen kärjistäminen tuntuu naiivilta.

Ja jotta kateuskortin heiluttelulta vältyttäisiin: olen hyvännäköinen, urheilua rakastava nainen, joka pukee treenitopin tai -paidan aina päälleen ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Okei en kyllä tajua, mitä hygieniaeroa se pieni kaistale paljasta vatsaa tekee? Ovatko shortsitkin epähygieeniset? Minulla ainakin tulee todella kova hiki aina urheillessa ihan ilmanvaihdosta riippumatta. En käy kuntosalilla, koska traumatisoiduin teininä juuri tällaisesta kyttäysilmapiiristä, mutta lenkkeillessä käytän välillä ivy park-crop toppia tai pelkkiä urheiluliivejä, jos tuntuu siltä. Itse ainakin pukeudun nostattaakseni omaa fiilistäni.

Elisa Lepistö

Mäkin olen miettinyt, että miten se hygienia tähän liittyy. Ymmärrän jos postaus olisi ollut "käyn spinningissä ilman housuja" :D Ei vaan, mun mielestä laitteista huolehtiminen kuuluu salietikettiin ja se on asia erikseen. Omasta kokemuksesta hikisemmiksi jää penkit esimerkiksi juuri siitä puuvillaisesta paidasta, joka imee kaiken hien itseensä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

No esim. sellainen asia kuin hiki, jota toivottavasti me kaikki edes jonkin verran treenin aikana eritetään (jos ei, voi kysyä ehkä itseltään pitäisikö intensiteetin olla snadisti kovempi). Se jää niin laitteisiin kun "jumppamattoihinkin" kiinni, jos ei urheilurintsikoita kummempaa käytä. Myös haju tarttuu iholta herkemmin ilman mitään välikerrosta.

Et vastannut edellisen viestini kysymykseen ja toistit kärjistyksesi urheiluvaatteista uudestaan, joten kysyn uudelleen: eikö urheilurintsikoiden ja sen lähmäisen puuvillapaidan väliin jää mitään muuta? Ihmettelen, ettet voi argumentoida tästä kuin kärjistämällä. Luulisi sinunkin, postauksen aiheen perusteella liikunnallisen ihmisen, tietävän urheiluvaatemerkeiltä löytyvän ties mitä dri-fit-matskuja, jotka siirtävät hikeä tehokkaasti iholta eivätkä lähmi sillä muita paikkoja. Jos et ole tietoinen niin suosittelen tutustumaan ;) Ja kyllä, joku vanha puuvillapaita on huono vaihtoehto, mutta en mä sellaisia juurikaan näe liikuttaessa käytettävän.

Elisa Lepistö

Kuten sanoin, mun mielestä jos hikoaa laitteisiin, niin kuuluu salietikettiin ne käytön jälkeen puhdistaa. Enkä vastannut tuohon kommenttiin sen takia, etten sanonut mitään tuollaista tekstissä. Sanoin näin " Olen kuullut yllättävän monta kertaa jonkun kritisoivan rankasti ihonmyötäisiä, tai vatsan/reidet paljastavia treenivaatteita." ja näin "Rakastan teknisiä ihonmyötäisiä urheiluvaatteita, sillä omalla kohdalla ne jopa parantavat omaa suoritustani. Pidän myös siitä ryhdikkäästä fiiliksestä, minkä saan jo heti treenitrikoot päälle kiskoessani."

Eli kyllä, kuulun juuri niihin teknisissä trikoissa ja vermeissä treenaajiin, kuten sanoin. En siis itse treenaa pelkissä urheiluritsikoissa. Kummastuttaa kuitenkin se, että jos joku niin tekee niin miksi se niin kovasti ärsyttää. Ja college-esimerkki tuli mieleen kun viimeksi kun aiheesta keskustelin, oli puolestapuhujat juuri näiden kamppeiden kannalla. Sillä ne tekniset on usein juuri noita missä tekstissä puhunkin, ihonmyötäisiä ja tiukkoja.

Heidiiioi (Ei varmistettu)

Hah hahaa :D, kyllähän se nyt ärsyttää katsoa vaikka sun mahaa, kun oma ei ole lähellekään esittely kelpoinen tai noin litteä.

Elisa Lepistö

Se on vaan masu :D miinus se millimetrin paksu kerros mikä paidasta tulisi päälle. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua ei häiritse toisten vaatetus, kunhan se on tilanteeseen sopivaa, mutta paljastavalla pukeutumisella kyllä aika usein haetaan myös hyväksyviä katseita. Vai lähtisitkö lenkille urheiluliiveissä ja mikrosorteissa, jos olisit lihavammassa kunnossa. Niinpä. Ja kommentilla en tarkoita etteikö näin voisi ja "saisi" tehdä, mutta silloin saa varautua myös toisenlaisiin katseisiin ja kommentteihin, jotka ovat ikävämpiä kuin kommentit ja katseet mitä saa vähissä vaatteissa.
Kireissä, mutta ihoa peittävissä vaatteissa treeni on aivan yhtä helppoa. Kesällä tietenkin saa paremmin aurinkoa, jos ei sitä halua vältellä, kun on vähän vaatetta.

Ja joo, minäkin urheilen ja olen ihan timmissä kunnossa, mutta en ole ollut vatsa paljaana julkisesti kuin uimassa ja sielläkin käyn harvoin. En siis ole kateellinen kuten jostain syystä pitää aina kertoa eri mieltä olevan kommentin jälkeen. ;)

Elisa Lepistö

Senpä takia juuri sanoinkin, että tuntuu olevan kaksi eri ärsytyksen aihetta: joko se että kyseinen henkilö ei ole tarpeeksi fitissä kunnossa vähäiseen pukeutumiseen tai jos on, niin ajatellaan sen olevan tosiaan hyväksyvien katseiden hakemista. Ja ymmärrän tosi hyvin myös sen, että joillekin esimerkiksi vatsa on sellainen, mitä ei halua julkisesti näyttää kellekään. Se ei silti selitä sitä, miksi ne muiden masut ärsyttävät. Enkä jotenkin ymmärrä, miten se vartalo näkyy vähemmän niissä vartalonmyötäisissä mutta peittävissä treenivaatteissa :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, mun mielestä ei ole ok ajatus, että crop-topissa tai vaikka läpikuultavassa asussa olevalle saisi huudella epäystävällisiä kommentteja ihan vartalotyypistä riippumatta. Mun mielestä on ihan ok myös liikkua kaupungilla rintaliivit näkyvillä tai vaikka ohuessa paidassa ilman rintaliivejä, eikä se oikeuta muiden huonoa käytöstä. Edelleenkään en niele tätä hygieniajuttua, kyllä sitä hikeä ainakin itseltä tulee niiden teknisten materiaalien läpi, ja aika monissa urheilutopeissa esimerkiksi yläselkää jää paljon paljaaksi. Pitäisikö sitten olla aina jossain pitkähihaisessa poolokauluksisessa paidassa ja nilkkapituisissa trikoissa vai kävisikö tuo Elisan ehdotus, että siivoaa jälkensä ihan asusta riippumatta?

Vierailija (Ei varmistettu)

Koskaan ei ole tullut salilla vastaan ketään joka olisi tullut treenaamaan todella pienissä pukeissa, enkä usko että minua henk. koht. sellainen ärsyttäisikään. Eihän se ole minun asiani miten joku haluaa salille pukeutua, ja yhtä kummastunutta vilkaisua enempää huomiota tuskin asialle soisin. Mutta, on se mun mielestä vähän sama jos menee pelkissä urheilurintsikoissa salille, kuin menisi pelkissä normirintsikoissa muualle arjen askareisiin :D. Ei se mua mitenkään haittaisi mutta saattaisi olla eka ajatus että neidiltä on jäänyt paita nyt asusta veks. Ja ei tämä ei koske vaan naisia vaan suuri pet peeveni on miehet jotka kuvittelee että ilman paitaa on ok olla muualla kuin rannalla... Toisenlainen näkökulma tähän "paljasteluun" treenatessa tuli tanssiopettajaltani kun crop top buumi tuli treenivaatteisiinkin. Hän tokaisi että hänen tunnilleen ei sitten crop topeissa tulla, ainakaan ilman aluspaitaa, eli ei maha paljaana. Ja tämä siksi että paljas vatsa kylmenee helpommin kuin peitetty, ja vaivalla lämpätyt keskivartalon lihakset kylmettyvät. Tää on mun mielestä ihan hyvä pointti muistaa muussakin urheilussa, treenivaatteilla on kuitenkin yleensä tärkeämpikin funktio treenissä kuin vain näyttää hyvältä :)

Elisa Lepistö

Todella hyvä pointti! Tai siis kummatkin. Mulla nousee myös karvat pystyy miehistä jotka on esimerkiksi terassilla tai kaupungilla ilman paitaa. En lähtisi juoksemaan lenkkiäkään kyllä keskustaan pelkässä urheilutopissa. Metsään taas ihan helposti. :D 

Vierailija (Ei varmistettu)

"Mulla nousee myös karvat pystyy miehistä jotka on esimerkiksi terassilla tai kaupungilla ilman paitaa."

No siis just tämä :D:D en kestä!!

RoosaKall (Ei varmistettu)

Itse en pidä paljastavia treenivaatteita ärsyttävinä, mutta joskus mietin joidenkin kohdalla että nyt on mennyt hyvän maun raja rikki. Olen aina ollut itse isokokoinen ja omaan erittäin huonon itsetunnon, enkä siis kehtaisi liian paljastavaa päälleni laittaa koska en halua kulkea julkisilla paikoilla makkarat vilkkuen. Ehkä itselläni huomaan siis iskevän enemmänkin kateuden piikin, koska minäkin haluaisin olla yhtä hyvässä kunnossa, laiha ja esitellä timmiä kroppaani mitä ihanimmissa vaatteissa.

Maijum (Ei varmistettu) http://www.dashingdesigners.net

Olen itse ihmetellyt samaa asiaa! Kerran salilla yhdellä naisella oli yläosana treenirintsikat, kun jonotimme Combat-tunnille. Tämä sai jonottajissa aikaan ihmeellistä paheksuntaa ja muutamat ihmiset alkoivat kuiskia aiheesta toisilleen. Itseäni lähinnä nauratti tilanne ja onneksi myös kyseistä naista hymyilytti, sillä hän varmasti ymmärsi kenestä jonossa olevat kuiskivat.

Kommentoi