BAD KARMA

Kirjoitin elämäni ensimmäisen huonon arvostelun pari päivää sitten Tripadvisoriin. Emme  päässeet varaamamme hotelliin, sillä ”there is a batman in your room”. Aluksi tämä sympaattinen selitys siitä, että huoneeseen oli tosiasiassa lentänyt lepakko, vain hymyilytti ja mietimme että voimme ihan hyvin olla yhden yön muualla. Saisimme kuulemma huoneen seuraavana aamuna ja voisimme olla siellä loppuviikon.

Meidät vietiin vaatimattomampaan hostelliin, jossa ei ollut internetiä eikä omaa wc:tä tai suihkua. Huone oli muutenkin aivan erilainen, kuin se mistä olimme maksaneet, mutta päätin olla valittamatta siitä. Eihän tilanne ollut heillekään mitenkään mukava, ja pääsisimme kuitenkin loppuviikoksi oikeaan huoneesemme.

Seuraavan aamun koittaessa meille kuitenkin ilmoitettiin, ettei varamaamme huoneeseen vieläkään pääsisisi ja ongelma on nyt meidän ei heidän. Asiakaspalvelija oli jotenkin havinaisen töykeä, josta pahoitin mieleni. Ärsyynnyin tästä kaikesta niin paljon, että menin kimpaantuneena kirjoittamaan hotellille huonon arvostelun. 

Kuitenkin heti koneen suljettuani oloni oli karmea. Vaikka arvio ei ollut mitenkään kovasanainen, vaan kerroin lähinnä olevani surullinen tavasta, jolla tilanne hoidettiin, kaduin sitä heti. Mitä hyötyä siitä on, että purin ärsytystäni asiasta, jolle ei voi tehdä mitään. Ärsyttävä fiilis oli ehtinyt mennä ohi, niinkuin niillä tuppaa olevan tapana, mutta olin ehtinyt levittämään huonoa oloa ympärilleni. 

Menin etsimään delete-nappia Tripdadvisorista sitä kuitenkaan löytämättä. Damage has been done, mietin ja tulin surulliseksi ajatellessani lapsellisen kiukunpuuskani vaikutusta hotelliin. Eihän syy ollut heidän, vaan töykeän asiakaspalvelijan. Lopulta kärpäsestä oli kasvanut härkänen, ja minulla oli entistä huonompi mieli siitä, että olin kerännyt itsellenikin huonoa karmaa teollani. 

No olipahan tässä ainakin hyvä opetus itselleni. Yleensä on hyvä vetää vähän henkeä, ja toimia vasta sen jälkeen kun olo on tasaantunut. Muuten saattaa vain tulla luoneeksi itselleen ja ympärilleen lisää pahaa oloa. 


 

Kuvat: Sara / Tickle Your Fancy

Kommentit

Lilja (Ei varmistettu)

Itsekin pyrin pitämään hotelliarvosteluni hyvin neutraaleina, olen yleensä melko vähään tyytyväinen. Arvosteluita kannattaakin lukea yleensä varauksella, sillä huomaan, että ihmiset valittavat hyvin herkästi ja mitättömistä asioista. En tiedä sitten, että mihin tasoon he ovat oikein tottuneet, maailmalla kun kuitenkin näkee kaikenlaista :) Piti vain sanomani, että älä huoli hieman negatiivissävytteisestä arvostelustasi, luultavasti se ei ole pahimmasta päästä ja joku toinen olisi ilmaissut asian vielä pahemmin/suoremmin. Ja hyvähän se on olla rehellinen. :)

Lilja, www.styleinterrupted.blogspot.com

Elisa Lepistö

Kiitos Lilja, ja näinhän se tuppaa olemaan! Tuskin kukaan jättää yhden arvostelun takia menemättä johonkin. Yllättävän kurja fiilis siitä kuitenkin tuli! Vaikka kuten totesit, joku muu olisi voinut kirjoittaa paljon pahemminkin.

Lissu (Ei varmistettu)

Hei Elisa. Harmi että kävi ikävästi, mutta sellaista se välillä on, niikuin totesit. Itsekin saatan tunnepuuskissa toimia tavoilla, jotka kaduttavat heti tai hetken päästä, kun olen tyyntynyt. Kuitenkin olen sitä mieltä, että se töykeä asiakaspalvelija nimenomaan edusti sinulle ja kaikille muillekin asiakkaille koko hotellia ja on täten vastuussa antamastaan kokemuksesta koko mestan puolesta. Ei ole väärin antaa kriittistä palautetta jos siihen opn aihetta ja kuulosti siltä, että sitä oli. Tämä asiakaspalvelija saattaa olla töykeä muillekin ja kierre jatkuu, jos kukaan ei koskaan sano mitään. Itse olen ainakin kiitollinen, jos joku toinen reissaaja jakaa tämänkinlaisia kokemuksia Tripadvisoriin, eikä vain hehkuta kuinka siistiä ja ihanaa jeejee kaikki on vaikka ei olisikaan. Huonoa karmaa saat tästä vain jos itse niin ajattelet, se on varma.

Elisa Lepistö

Noin itsekin sitä perustelin, mutta toisaalta kyseessä oli iso hotelli ja saimme siellä ennen tätä episodia pelkästään hyvää palvelua. Siellä siis ei ollut kuin tämä yksi ikävä tyyppi. Mutta ihana kun niin moni on sitä mieltä, että kommentti oli ihan aiheellinen :D mulla on paljon parempi fiilis heti!

aakk (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista pohdintaa ja oon samaa mieltä kanssasi, että yleisesti ottaen negatiivisuuden lietsonta on turhaa. Se helposti lähtee lumipalloefektillä eteenpäin, vaikkakin huonon fiiliksen purkaminen on toisaalta ihan inhimillistä.

"Eihän syy ollut heidän, vaan töykeän asiakaspalvelijan." Tässä taas olen eri mieltä. Hotellin asiakaspalvelijan käytös on nimenomaan hotellin vastuulla ja työntekijät toimivat ikään kuin hotellin käyntikortteina. Ja mielestäni TripAdvisorin hienous on juurikin siinä, että siellä kuulee ihmisten rehellisiä mielipiteitä. Jos huono asiakaspalvelu on yksittäinen tapaus, ei sillä ole hotellin maineelle juurikaan vaikutusta, vaikka se on julkisesti esillä TripAdvisorissa. Jos puolestaan sama toistuu (mikä on hyvin mahdollista), on mielestäni hyvä, että se tulee muiden reissaajien tietoisuuden, jotta he voivat välttyä samanlaiselta harmitukselta. Summa summarun, mielestäni hotelliarvostelut ovat kaikessa rehellisyydessään kallisarvoista tietoa ja puskaradio hotelleiden paras ystävä tai vihollinen niiden omasta toiminnastaan riippuen.

Elisa Lepistö

Todella hyvä pointti! Sehän se tripadvisorin hienous onkin. Harvoin yksittäiset kommentit nousevat sieltä, ellei niitä ole montaa samanlaista. Ja onhan se tavallaan hienoa, että nykyään on tällainen media, jossa voi puolueettomasti jakaa kokemuksiaan.

j (Ei varmistettu)

Mutta onhan tuo asiakapalvelija hotellin palveluksessa, joten eikö tuo ollut ihan aiheellinen palaute. Mun mielestä palautetta pitää antaa vaikka se olisikin negatiivista.Sillä tavalla hotellikin kehittyy! Sun tehtävä on ainoastaan miettiä miten sen teet, jos se on tehty ihan aiheesta ja on mahdollisesti myös rakentava, niin no worries!

Elisa Lepistö

Kiiitos <3 mutta tosiaan, monta työntekijää, yksi vain töykeä. Saattoi siinä olla myös jotain kulttuurisia eroja. Hän oli alunperin ranskalainen, ja heillä on joskus vähän sellainen tympeän ylpeä tapa hoitaa asioita, vaikkeivat mitään pahaa tarkoittaisikaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sulla on aivan ihana blogi, sen sanon heti alkuun! Sun tekstit on niin inspiroivia ja pohdiskelevia että oksat pois. Etenkin reissussa ollessasi blogi on mennyt ihan loistavaan suuntaan. Kiitos siis :-)

Jos yhtään lohduttaa, niin näin matkailualaa opiskelleena ja hotellissa työskennelleenä en usko että kommenttisi oli mitenkään "paha" verrattuna moniin muihin. Mielestäni on asiakkaana oikeutettua että tuo ajatuksensa esille - etenkin kyseisessä tilanteessa hotelleissa tulisi edes pahoitella tilannetta kunnolla. :-) Ja ajattelutapa, että ongelma on nyt asiakkaan on mielestäni outo - ettehän te voi asiaan vaikuttaa. Mutta hoitakoon hotellit/asiakaspalvelija asian omalla tavallaan. Olet yksi hyväsydämisimmän oloisista ihmisistä, joten ymmärrän kyllä että koit tekeväsi jotain ns. väärin. Minusta on hienoa, että pohdit asiaa tuoltakin kantilta, monet kirjoittavat inhottavia arvosteluita olkiaan kohautellen. Aina oppii jotain uutta! Mutta joskus rakentava, kritisoiva palaute on hyvä asia - myös hotellia ajatellen :-) tietysti tripadvisorissa sen näkevät muutkin, mutta eiköhän jokaisesta hotellista ole erilaisia kokemuksia.

Elisa Lepistö

Voi ihana kommentti! Kiitos kovasti :) ja ihana kun täällä kaikki on ollut sitä mieltä että turhaan murehdin. Mulla on samantien paljon parempi fiilis! Joten kovasti ovat lohduttaneet nämä kommentit <3

Vierailija (Ei varmistettu)

huhhuh, itse kyllä laitan aina palautetta joko suoraan hotellille/hostellille tai tripadvisoriin tai molempiin. Ihana turha ajatella et olisi jotenkin sun vastuulla miettiä miten hotellille käy jos kirjoitat todenmukaisen huonon arvion. Ei tarvii anteeksipyydellä, päinvastoin kyllä hostellilla on vastuu pyytää anteeksi jos ovat tollein mokanneet (pitäen sisällään asiakaspalvelijansa).

Mulle on kans kerran käynyt noin että paikalle päästyä hostellissa ei mukamas ollutkaan enää meille tilaa, ja veivät toiseen hostelliin joka oli paljon huonompi tasoltaan. kyllä silloin itse ainakin olin tosi ärsyyntynyt ja hotelli sai kyllä ihan kuulla mitä mieltä olin asiasta. :) 

Oon huomannut että suomalaisilla on vähän suuri kynnys "valittaa" asiakkaan roolissa. Ainakin mun lähipiiristä. Esim muutaman kerran ravintolassa kaverini ei oo uskaltanut antaa palautetta ruoassa olevassa hiuksesta. Henkilökunta on ollut niin mukavaa että ei ole halunnut pahottaa mieltä. Täytyy kuitenkin muistaa, että asiakkaina emme ole miellyttämässä asiakaspalvelijoita vaan toisin päin :)

Kommentoi