Esimerkin voima

DSC_0628.jpg

Olen pohtinut paljon lähipäivinä sitä, kuinka voimme käytöksellämme vaikuttaa muihin ihmisiin. Joskus omalla toiminnalla on positiivisia vaikutuksia, mutta toisinaan voimme aiheuttaa paljon harmia ja pahaa mieltä tarkoittamattamme. Tästä ehkä yleisin virhe, mitä tuppaamme tekemään, on oman itsemme kritisointi. Voimme esimerkiksi höpöttää siitä, kuinka sisin on tärkeintä ja ulkonäöllä ei ole merkitystä. Jos kuitenkin haukumme jatkuvasti omaa ulkonäköä, viestii se aivan muuta ympärillä oleville ihmisille.

Ymmärrän toki, että kun itsellään on paha olla, keskitytään niihin omiin virheisiin. Puhutaan rumasti omasta ulkonäöstä ja huomataan myös muissa ensimmäisenä virheet. Tällöin kuitenkaan tulee tuskin ajatelleeksi, millaisen olon se jättää näiden puheiden vastaanottajalle. Jos kuvittelee, että esimerkiksi oman painon syynääminen ja siitä hysteerisesti stressaaminen koskee vain itseään, ei se pidä paikkaansa. Se viestii kaikille ympärilläolijoille, kuinka tärkeää on, mitä kukin painaa.

Tarhaikäiset lapset ovat jo laihiksilla ja miettivät sitä, mitä painavat. Kaikki nämä ovat vanhemmiltamme tai muualta opittuja asioita. Olipa ihanne käyttäytymismallimme millaisia tahansa, emme voi opettaa niitä puhumalla niistä. Ne opitaan käyttäytymällä itse niin, kuin haluaisimme muiden käyttäytyvän. Nämä eivät suinkaan rajoitu vain perhepiiriin, vaan omia epävarmuuksiaan saattaa tietämättään siirtää myös ystäväporukkaan tai vaikka parisuhteeseen.

Vain omalla käytöksellämme pystymme vaikuttamaan muihin. Jos me kohtelemme itseämme hyvin ja puhumme kauniisti itsestämme ja muista, tulee myös toiselle henkilölle paljon arvokkaampi olo. Sen sijaan jos keskitymme kritisoimaan ja soimaamaan itseämme, kannustamme samalla toisia tähän itsekritiikkiin. 

Seuraavan kerran, kun meinaatte soimata itseänne jostain, miettikää millaisen jäljen se jättää toiseen ihmiseen? Puhuisitko niin rumasti hänestä? Sillä sellaisen olon se saattaa häneen jättää. 

Set an example for others by doing good actions, and being kind, not just to others but yourself as well. 

DSC_0606.jpg

DSC_0609.jpg

DSC_0725.jpg

Pictures: Sara /Tickle Your Fancy

Kommentit (4)
  1. A-men! Ps. Ihana paita (?) ja käsikoru!

    1. Kiitos! Se on itseasiassa yli kymmenen vuotta vanha mekko! Ja uudelleen muodissa 😀 

  2. Ihan mahtava kirjoitus, mahtava sinä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *