Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa

sisustus.jpg

Olemme asuneet nyt viisi (vai jopa kuusi?) vuotta tismalleen samoilla huonekaluilla sisustetussa asunnossa. Ainoa hankintamme on ollut uusi matto, jonka teimme noin vuosi sitten. Koska tämän asunnon oli tarkoitus olla vain väliaikainen, emme ole halunneet tehdä uusia hankintoja. Ilmettä on piristetty maalaamalla huonekaluja ja seiniä, sekä siirtämällä järjestystä uudella tavalla. Suurin osa huonekaluista ja elektroniikasta on ostettu silloin 12 vuotta sitten kun muutin ensimmäiseen omaan asuntoon.

Olemme olleet yhtä mieltä siitä, että sitten kun tästä muutamme, ostamme harkiten ja laatua. Dyykatut ja lahjoituksina saadut huonekalut saavat jäädä, ja on aika ostaa sellaisia, mitkä kestävät vuosikymmeniä. Juliaihminen kirjoittikin juuri tästä aiheesta postauksen. Hänkin sanoi, että on elitististä puhetta kehoittaa ostamaan vain designia ja laatua. Tämä itseänikin on aina hiertänyt. 

Meillä ei ole koskaan ollut mahdollisuutta ostaa kalliita huonekaluja. Kun sen ruokapöydän nyt kuitenkin tarvitsee, ei ole kamalasti valinnanvaraa, jos budjetti on 100 euroa. Nyt on ensimmäistä kertaa elämässä sellainen taloudellinen tilanne, että kummatkin meistä on saanut koulut kutakuinkin päätökseen ja yrityksemme tuottavat säännöllisiä tuloja. Voi siis oikeasti haaveilla niistä vähän kalliimmistakin asioista. 

Toistelimme toisillemme, että tulevaa sisustusta rakennetaan sitten pikkuhiljaa. Ostetaan harvemmin ja säästetään vähän pidempään yhteen juttuun, jotta saadaan mitä halutaan. Tämä ajatus kuitenkin ontuu hiukan. Nyt nimittäin kun muutto alkaa olla lähellä, kysymys kuuluukin että mitkä on niitä asioita joita ilman voi elää säästäessään niihin rahaa? 

sisustus1.jpg

Keittiöremonttia ei nyt viitsisi hirveän paljon odotuttaa sillä sitä tarvitaan päivittäin. Siinä ei siis penninvenytys onnistu. Myös vaatekaapit olisi hyvä saada heti, sillä jätesäkeistä vaatteiden päivittäinen penkominen ei kuulosta hyvältä. Myös jonkinlainen senkki / kirjahyllykin olisi kiva saada pian, jotta asunto olisi helppo pitää siistinä, eikä pahvilaatikot valtaisi sieltä lääniä moneksi kuukaudeksi. No, jos näistä ei voida tinkiä, onko parempi elää pidemmän aikaa ilman sohvaa, ruokapöytää vai valaistusta? Eihän noista mitään haluaisi kovin kauaa odotella. 

Aina sanotaan, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Mutta kyllä se kalliin ostaminenkin kuulostaa nyt aika hankalalta, kun lainan käsirahaan hupeni kaikki säästöt ja kohta realisoituu remonttikulutkin. Olen nyt ratkaissut tämän niin, että valaistus on sellainen, missä on varaa odotella. Meillä on yksi lamppu joka muutetaan ja se saa toimia väliaikaisena valonlähteenä. Myös ruokapöytä muuttaa väliaikaisesti uuteen asuntoon, jotta sen suhteen ei tarvitse kiirehtiä. Sänky on alle 10 vuotta vanha ja palvelee edelleen hyvin, joten sen suhteen ei tarvitse kiirehtiä. Luultavasti teen itse jonkinlaisen väliaikaisen kirjahyllyn laudanpätkistä, joita asuntoon jäi edellisten asukkaiden toimesta. Niillä on helppo mallailla sitä, millainen sinne sopisi parhaiten. 

Jäljelle jää oikeastaan vain sohva. Minua himottaisi nahkasohva, juurikin sen kestävyyden takia. Voisin hyvin kuvitella sen pysyvän mieluisena vuosikymmeniä. Toisaalta se maksaa 1000 euroa enemmän kuin kangasverhoiltu versio, joten jälleen palataan rahakysymykseen. Olen myös harkinnut jonkinlaisen remonttilainan nostamista, mutta mitä nopeasti googlailin niitä, tuntuvat olevan melkoisen kovilla koroilla. 

En ole kovin merkkiuskollinen, joten laatu ei tarkoita välttämättä kallista design-merkkiä. Usein kuitenkin se, että huonekalu on kauniisti muotoiltu ja kestävä, tarkoittaa korkeaa hintalappua. 

Onko muita jotka tuskailevat saman ongelman kanssa?

Tässä taas vähän Pinterest-fiilistelyä kauniiden sistustuksien muodossa.

sisustus3.jpg

Kommentit (20)
 1. Samassa tilanteessa ollaan! Olemme muuttamassa yksiöstä uuteen kolmioon ja meillä on lähinnä nelisen vuotta vanhat huonekaluni, jotka olen ostanut halvalla sinkkukämppääni. Uuteen asuntoon pitää hommata vaikka mitä. Olen päätynyt siihen, että nämä asiat saavat odottaa (säästetään näihin vielä): terassilasitukset, terassikalusteet, integroitava mikro (vanha tulee toistaiseksi vielä käyttöön), mittatilaustyönä teetettävät lisäkaapistot, viinikaappi, uudet vetimet kaappeihin (en tykkää niistä mitkä rakennuttaja on valinnut), keittiön valaisin (vanha Ikean saa kelvata jonkun aikaa), uusi tv (8v. vanha saa kelvata vielä vähän aikaa), kylpyhuoneen lisäkaapit ja pyykkisysteemit (kun on asunut vähän aikaa asunnossa, niin näkee mikä olisi toimivin ratkaisu), verhokiskot ja sälekaihtimet. Oho, tulipa pitkä lista. :/

  Ne, mitkä täytyy hankkia heti ovat sitten: uusi leveä sänky (180cm tuntuu luksukselta 140cm leveän jälkeen, yli 2v. nukuttu siinä!) ja sängynpääty, kivitaso keittiöön (vaihdetaan rakennuttajan valitsema laminaattitaso), uusi keittiön hana (vaihdetaan rakennuttajan valitsema), valkoinen lasi keittiön välitilaan (ei haluttu kaakeleita), uuni (vaihdetaan rakennuttajan valitsema laadukkaampaan), jääkaappi (vaihdetaan rakennuttajan valitsema isompaan ja laadukkaampaan), pyykinpesukone (vanha lahjoitetaan pikkusiskolle), valaisimet x3 (ei haluta pimeässä pyöriä) ja keittiön pöytä heti kun keksitään minkä muotoinen tilaan sopii… Hurja lista siis molempia. Mulla on sisustussuunnittelijaksi opiskeleva kaveri, joka auttaa hieman suunnittelussa.

  Me saatiin nämä (+muuta) rahoitettua niin, että rakennuttajan tekemät muutostyöt saatiin katettua pankkilainalla. Itse hankitut materiaalit pitää sitten maksaa itse, joten käytetään kertyneitä säästöjä ja myöhemmin hankittaviin juttuihin pitää vielä säästää lisää. Oman asuntoni myyn kesän jälkeen, joten niillä rahoilla sitten viimeistään saa viimeiset jutut hankittua. Uskon, että se on kyllä palkitsevaa, kun ahkerasti säästää ja sitten saa ostettua ne tarvitsemansa asiat asuntoon! Ei mekään aina kaikkein kalleinta valita, esim. ruokapöytään tai johonkin verhoihin ei kiinnosta hirveästi panostaa.

 2. Kyllä hyvää kannattaa odottaa ja panostaa mieleisiin ja laadukkaisiin huonekaluihin.

  Pienenä vinkkinä, että Vepsäläisellä ja monella muullakin sisustusliikkeellä on välillä poistonurkkia, joista voi saada edullisemmin kivoja design-juttuja, jotka ovat esim. poistumassa valikoimasta. Myös kierrätyskeskuksista ja Tori.fi:stä voi tehdä hyviä löytöjä jos vaan jaksaa etsiä. Eihän sieltä välttämättä löydy, mutta toisaalta taas voi käydä myös mieletön tuuri. 🙂

  Itse vähän aikaa opiskelupaikkakunnalla toista asuntoa asuneena, voin sanoa että ilman sohvaa pärjää aika kivasti jonkin aikaa. Sängyllä voi löhötä ja lukea kirjaa ja katsoa tv:tä siihen asti kunnes sohvan saa. Mutta itse on olisi pärjännyt ilman ruokapöytää. Sen ääressä tuli syötyä, luettua, katsottua läppäriltä ohjelmia, tehtyä koulujuttuja jne. Sänky ja ruokapöytä ja joku lamppu katossa tuomassa valoa, niillä pärjäsin itse aika hyvin sen väliaikaisen vuoden minkä siinä kämpässä asuin.

  Tsemppiä remonttiin ja sisustukseen. Sisustaminen on kyllä niin ihanaa ja tiedän kokemuksesta että se on puuduttavaa kun joutuu odottelemaan eikä kaikkea saa heti kuntoon, mutta lopputulos varmasti palkitsee lopulta. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *