Mental Health Monday: 20 sekuntia, jotka muuttaa kaiken

Siinä missä loppuvuosi merkitsee minulle usein rauhoittumista, rentoutumista, akkujen latailua ja hedonismia, tammikuu on taas aika jolloin unelmia kohti aletaan tekemään konkreettisia askelia. Kun kirjoitin 2 minuutin säännöstä, raijairina vinkkasi loistavasta 20 sekunnin säännöstä.  Siinä ideana on kehitellä huonoihin tapoihin 20 sekunnin puskuri (esimerkiksi siirtää kaukosäädin toiseen huoneeseen,laatikkoon jolloin sen hakemiseen menee väh. 20 sekuntia) ja taas tehdä hyville tavoille tilaa niin, että niihin voi ryhtyä alle 20 sekunnissa. 

Olen huomannut tämän itse ihan käytännössä. Esimerkiksi Nycissä säilytystilan puutteen vuoksi maalitarvikkeet oli aina olkkarissa esillä ja muutama maalaus kesken. Siksipä pensseliin tuli tartuttua lähes päivittäin. Täällä maalit ja pensselit ovat omissa laatikoissaan ja siihen ryhtyminen kestää reippaasi yli 20 sekuntia ja tuntuu paljon työläämmältä. Sen takia siihen tulee aivan liian harvoin lähdettyä. 

Mietinkin omia hiukan arkisempia tavoitteita tälle vuodelle. TFW:llä meillä on tapana aina kuun alussa miettiä yksi asia, josta haluaa eroon ja yksi, jonka haluaa tilalle. Sitä sanotaan "lose one, choose one" listaksi. Sen avulla saa vuoden aikana karsittua 12 huonoa tapaa ja saa niiden tilalle 12 hyvää. Mietin, minkälaisia lupauksia minulla on listalla ollut ja kehittelin niihin tällaiset puskurit, sekä helpotukset. Tarkoitus on siis tehdä uusista rutiineista mahdollisimman helppoja. Kynnys pitäisi olla pienempi niiden tekemiseen, kuin tekemättä jättämiseen, sanoo Martela. 

1. Syön parempaa ruokaa, jätän pois "pikaruoat" ja napostelun. SÄÄNTÖ: Teen terveelliset ruoat valmiiksi, enkä edes osta kotiin huonoja vaihtoehtoja. Valmiin eväsrasian ottaminen jääkaapista helpottaa asiaa paljon, ja herkkuhimot laantuu kun tietää että pitäisi lähteä käymään kaupassa niiden takia. 

2. Luen enemmän, olen kännykällä vähemmän. SÄÄNTÖ: Pidän kirjaa lähettyvillä ja otan sen myös mukaan kun lähden kotoa. Siivosin puhelinta myös rankalla kädellä ja poistin siitä turhat sovellukset. En pidä puhelinta vieressäni kotona, vaan "kännykkäparkissa" äänettömällä.

3. Juon enemmän vettä, vähemmän kahvia. SÄÄNTÖ: Laitan ison vesilasin jo illalla valmiiksi keittiöön, jolloin se on helppo kumota ennen kuin aivot ovat ehtineet edes heräämään. Keitän kahvia vain sen määrän, että saan 1 kupin itselleni ja lataan sen jo illalla valmiiksi keittimeen. 

4. Vietän enemmän laatuaikaa poikaystävän kanssa, katson vähemmän televisiota. SÄÄNTÖ: Pidän ruokapöydän siistinä, jotta siihen on helppo kattaa joka päivä ruoka. Irrotan televisiosta HDMI-piuhan aina katselun jälkeen, sillä se on hankala laittaa takaisin. 

5. Treenaan säännöllisesti, vältän liian pitkiä päiviä toimistolla. SÄÄNTÖ: Bookkaan tunnit etukäteen valmiiksi, esimerkiksi sunnuntaina koko seuraavalle viikolle. Kun kalenterisuunnittelun tekee valmiiksi, ei treeneille tarvitse erikseen etsiä aikaa pitkin viikkoa. Suosin myös sellaisia aikoja, jotka pakottavat lähtemään toimistolta ihmisten aikaan kotiin, enkä tee enää kotona töitä sen jälkeen. 

Minkälaisia lupauksia te voisitte tehdä parempaa arkea ajatellen? Ja millaisia helpotuksia niiden onnistumiseksi voisi olla? 

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Mä rakastan näitä sun konkreettisia vinkkejä ja rehellisiä esimerkkejä omasta elämästä. :) 20 sekuntia on tosiaan lyhyt aika päivästä tehdä itselle ja muille hyvää! Ihanaa alkanutta viikkoa. <3

Elisa Lepistö

Kiva kuulla! Ja kiitos samoin! <3 :)

raijairina

"Irrotan televisiosta HDMI-piuhan aina katselun jälkeen, sillä se on hankala laittaa takaisin. " - Rakastan! :D

Tosi hyvä lista ja konkreettisia tapoja! Mäkin olen jo jonkin aikaa pitänyt puhelinta kotona äänettömällä, kun kaipaan rauhaa ja läsnäoloa. Tämä tapa on kerännyt vähän kiukkuisia kommentteja läheisiltä, mutta yritän verrata elämää lankapuhelinaikaan; onko toista pakko saada aina ihan heti kiinni, vai riittäisikö, jos vastaa viesteihin tai soittaa takaisin parin tunnin sisällä? Tuo puhelinparkki on loistava idea!

Elisa Lepistö

Hahaha, todella toimii!! Se on nimittäin todella v*ttumainen saada takaisin, kun yrittää sokkona etsiä oikeaa reikää eikä ikinä muista miten päin se nyt laitettiinkaan. Ja se on just noin, huomaa itsekin miten huolestuu heti kun ei saa jotain kiinni pariin tuntiin, vaikka ysärillä saattoi mennä päiviä kun soitteli aina sellaisiin aikoihin ettei toinen sattunut olemaan kotona. Pitäisi aina vetää hiukan happea ennen kuin lähtee huolestumaan. Puhelinparkki vaan sinnekin! :)

Kriselda
Kriselda

Hei super hyviä! Varsinkin toi, että varaa treenitunnit etukäteen! Liian helposti sitä jättää välistä duunien takia. Ei ne työt tekemällä lopu :)
Ja toi kännykkäparkki! Täytyy sisustaa johonkin eteiseen sellainen pyhäkkö, johon sen aina jättäis :D

Elisa Lepistö

Hahaha todellakin! Se on ihanaa, kun iltaisin huomaa ettei oo edes miettinyt puhelinta pariin tuntiin <3 

mmmh (Ei varmistettu)

Tää oli ihan hiton hyvä! Pakko tehdä just tällanen konkreettinen lista itelle ja huonomuistisena tulostaa se näkyvälle paikalle.

Elisa Lepistö

Suosittelen! <3 

ElizabethRinne

Niin hyviä ideoita! Kiitos näistä ja ihanaa viikkoa! :)

Elisabet | www.fashionpoetry.eu

Elisa Lepistö

Kiva kun tykkäsit! Ja sitä samaa sinne! <3

ElizabethRinne

Kiitos! <3 

milliss (Ei varmistettu)

Mahtavia ideoita! Mistä nuo ihanat shortsit muuten?? :)

Elisa Lepistö

Ne on itseasiassa saatu tuliaisiksi ystävältä, mutta Intimissimi lukee lapussa, eli taitaa olla italialainen alusvaatefirma, mikäli en nyt väärin muista. Ne on kyllä ihanat! :)

Kommentoi