Mental Health Monday: 20 sekuntia, jotka muuttaa kaiken

DSC_8710.jpg

Siinä missä loppuvuosi merkitsee minulle usein rauhoittumista, rentoutumista, akkujen latailua ja hedonismia, tammikuu on taas aika jolloin unelmia kohti aletaan tekemään konkreettisia askelia. Kun kirjoitin 2 minuutin säännöstä, raijairina vinkkasi loistavasta 20 sekunnin säännöstä.  Siinä ideana on kehitellä huonoihin tapoihin 20 sekunnin puskuri (esimerkiksi siirtää kaukosäädin toiseen huoneeseen,laatikkoon jolloin sen hakemiseen menee väh. 20 sekuntia) ja taas tehdä hyville tavoille tilaa niin, että niihin voi ryhtyä alle 20 sekunnissa. 

Olen huomannut tämän itse ihan käytännössä. Esimerkiksi Nycissä säilytystilan puutteen vuoksi maalitarvikkeet oli aina olkkarissa esillä ja muutama maalaus kesken. Siksipä pensseliin tuli tartuttua lähes päivittäin. Täällä maalit ja pensselit ovat omissa laatikoissaan ja siihen ryhtyminen kestää reippaasi yli 20 sekuntia ja tuntuu paljon työläämmältä. Sen takia siihen tulee aivan liian harvoin lähdettyä. 

Mietinkin omia hiukan arkisempia tavoitteita tälle vuodelle. TFW:llä meillä on tapana aina kuun alussa miettiä yksi asia, josta haluaa eroon ja yksi, jonka haluaa tilalle. Sitä sanotaan ”lose one, choose one” listaksi. Sen avulla saa vuoden aikana karsittua 12 huonoa tapaa ja saa niiden tilalle 12 hyvää. Mietin, minkälaisia lupauksia minulla on listalla ollut ja kehittelin niihin tällaiset puskurit, sekä helpotukset. Tarkoitus on siis tehdä uusista rutiineista mahdollisimman helppoja. Kynnys pitäisi olla pienempi niiden tekemiseen, kuin tekemättä jättämiseen, sanoo Martela. 

1. Syön parempaa ruokaa, jätän pois ”pikaruoat” ja napostelun. SÄÄNTÖ: Teen terveelliset ruoat valmiiksi, enkä edes osta kotiin huonoja vaihtoehtoja. Valmiin eväsrasian ottaminen jääkaapista helpottaa asiaa paljon, ja herkkuhimot laantuu kun tietää että pitäisi lähteä käymään kaupassa niiden takia. 

2. Luen enemmän, olen kännykällä vähemmän. SÄÄNTÖ: Pidän kirjaa lähettyvillä ja otan sen myös mukaan kun lähden kotoa. Siivosin puhelinta myös rankalla kädellä ja poistin siitä turhat sovellukset. En pidä puhelinta vieressäni kotona, vaan ”kännykkäparkissa” äänettömällä.

3. Juon enemmän vettä, vähemmän kahvia. SÄÄNTÖ: Laitan ison vesilasin jo illalla valmiiksi keittiöön, jolloin se on helppo kumota ennen kuin aivot ovat ehtineet edes heräämään. Keitän kahvia vain sen määrän, että saan 1 kupin itselleni ja lataan sen jo illalla valmiiksi keittimeen. 

4. Vietän enemmän laatuaikaa poikaystävän kanssa, katson vähemmän televisiota. SÄÄNTÖ: Pidän ruokapöydän siistinä, jotta siihen on helppo kattaa joka päivä ruoka. Irrotan televisiosta HDMI-piuhan aina katselun jälkeen, sillä se on hankala laittaa takaisin. 

5. Treenaan säännöllisesti, vältän liian pitkiä päiviä toimistolla. SÄÄNTÖ: Bookkaan tunnit etukäteen valmiiksi, esimerkiksi sunnuntaina koko seuraavalle viikolle. Kun kalenterisuunnittelun tekee valmiiksi, ei treeneille tarvitse erikseen etsiä aikaa pitkin viikkoa. Suosin myös sellaisia aikoja, jotka pakottavat lähtemään toimistolta ihmisten aikaan kotiin, enkä tee enää kotona töitä sen jälkeen. 

Minkälaisia lupauksia te voisitte tehdä parempaa arkea ajatellen? Ja millaisia helpotuksia niiden onnistumiseksi voisi olla? 

DSC_8693 copy.jpg

DSC_8715.jpg

DSC_8726.jpg

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit (13)
  1. Mahtavia ideoita! Mistä nuo ihanat shortsit muuten?? 🙂

    1. Ne on itseasiassa saatu tuliaisiksi ystävältä, mutta Intimissimi lukee lapussa, eli taitaa olla italialainen alusvaatefirma, mikäli en nyt väärin muista. Ne on kyllä ihanat! 🙂

  2. Niin hyviä ideoita! Kiitos näistä ja ihanaa viikkoa! 🙂

    Elisabet | http://www.fashionpoetry.eu

    1. Kiva kun tykkäsit! Ja sitä samaa sinne! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *