Mental Health Monday: Mielikuvituksen harjoittamisesta

DSC_0983.jpg

Tänään ajattelin puhua mielikuvituksesta. Törmäsin tähän sanontaan: ”Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere”. Ajattelen itse juuri näin, ja kumpaakin näistä tarvitaan elämässä. Kaikkia päätöksiä ei voi tehdä fiilispohjalta, sillä joissain tilanteissa vain on hyvä pitää jalat maassa. Kuitenkin toisaalta joskus kannattaa olla vähän hullu ja uskaltaa visioida niitä hurjimpiakin asioita. Sekin on taito hallita mieltään vähän eri tavalla. 

Lapsena meillä on luontainen kyky uskoa vaikka mihin ja luova ajattelu on meille ominaista. Iän myötä tämä taito saattaa hioutua pois, ja alamme tekemään päätöksemme järkiperustein. Haluamme tietää kaikki mahdolliset skenaariot, joihin tekemämme päätökset voivat johtaa. Meillä ei ole enää mielikuvitusta nähdä, miten hyvin jotkut asiat voivatkaan loksahtaa paikalleen. 

Jos annamme liikaa arvoa loogiselle puolelle ajattelussa, voi moni hurjan hyvä juttu jäädä tekemättä. Vain sen takia, että torppaamme sen jo ajatuksen tasolla laskeskellessamme todennäköisyyksiä ja kyseenalaistamalla kaiken. Voimme myös huijata itseämme toistamalla itsellemme, ettemme ole luovia. 

Mielikuvitusta voi kuitenkin harjoittaa monin keinoin ja yksi niistä on jonkun asian kritiikitön tuottaminen. Esimerkiksi luova kirjoittaminen, jossa kirjoitat kaiken, mitä päähäsi tulee. Jos tuntuu ettei mielessä ole mitään ajatusta, kirjoita siitä ja kerro miltä se tuntuu. Olen jälkikäteen omia päiväkirjojani lukemalla huomannut, että se on ollut aikamoista ajatuksenvirtaa ja samalla myös toiminut tällaisena päivittäisenä kirjoitusharjoituksena.

Kun alamme kirjoittaa, luova puolemme tuottaa jatkuvalla syötöllä ideoita ja kriittinen puoli arvioi niitä ja erottelee hyvät ideat huonoista. Jos kriittinen puoli saa yliotteen, emme kelpuuta mitään ideoita, emmekä täten saa mitään tehtyä. Kun istuu alas ja tuottaa täysin kritiikittömästi jotain, huomaa kuinka luovasti ajatukset alkavat virrata. Tuntuu että kaikki on itseasiassa mahdollista.

Yksi harjoitus on sellainen, että otat paperin ja kynän eteesi ja piirrät siihen kaksi saarta. Sen jälkeen laitat sekunttikellosta minuutin päähän hälytyksen ja alat piirtää paperille erilaisia tapoja päästä saarelta toiselle. Älä keskity siihen, olisiko se järkevin tapa mennä saarelta toiselle, vaan keskity määrään. Tässä tulee piirrettyä ne hulluimmatkin ideat, sillä kellon raksuttaessa ei ehdi arvioida idean laatua.  

 

”Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere”. I saw this great quote the other day, and it reminded me to be use my imagination more and don’t let the logic side be the only thing I listen. 

DSC_0929.jpgDSC_0989.jpg

DSC_0961.jpgDSC_0956.jpg

DSC_0970.jpg

Dress – Vintage Store Nyc, Shoes – Superga

Pictures: Sara/ Tickle Your Fancy

TallennaTallenna

TallennaTallenna

Kommentit (10)
 1. Mulla heräsi tästä ajatuksia! Oon miettinyt luovuuteen ja mielikuvitukseen liittyviä asioita viime aikoina tosi paljon.

  Oon aina kokenut olevani luova, mutta erityisesti lapsena ja teininä oma luovuus suorastaan kukoisti. Tanssin, piirsin, maalasin, kirjoitin, runoilin, sanoitin lauluja, aloitin valokuvaamisen, kuvasin jatkuvalla syötöllä koko päivän, kiinnostuin pukeutumisesta enkä hävennyt erikoisempiakaan vaateyhdistelmiä.

  Nyt, noin viimeisten 4 vuoden aikana tuntuu kuin mun luovuus olisi kuollut. Pidän edelleen kaikista noista samoista luovista asioista, olen jopa löytänyt uusia luovia puolia itsestäni ja työskentelen luovalla alalla, mutta silti tuntuu kuin mielikuvitukseni olisi kadonnut. Tiedän, että se on edelleen tuolla jossain ja jollain tavalla esillä edelleen, sillä joka päivä tuotan jotakin luovaa, mutta oon yrittänyt pohtia, että millähän mä saisin mielikuvitukseni taas puhkeamaan täyteen kukkaansa ja löytäisin sen saman palon luovuuden tuottamiseen. Tuntuu, että nykyään sitä käyttää liikaa aikaa esim. sosiaalisessa mediassa pyörimiseen ja muiden luovuuden ihasteluun… Joka saa tietenkin välillä aikaan ihan hirveitä alemmuuskomplekseja. ”En ole tarpeeksi luova.” Ja sitä yrittää tuottaa asioita, joista muut ihmiset pitävät.

  Jotenkin vanhempana on ehkä liian tietoinen ympäröivästä maailmasta ja muista ihmisistä. Nuorempana ei ollut minkäänlaisia filttereitä omassa tekemisessä eikä edes ”osannut” verrata itseään muihin.

  Oon yrittänyt itse esim. joogan ja meditaation avulla päästä näistä filttereistä eroon. 🙂 Se on auttanut jo aika paljon, mutta tie täysin filtteröimättömään eloon on vielä pitkä!

 2. Ojj, jäin oikein fiilistelemään tätä kirjoitusta! Miten arjesta saisi hauskempaa mielikuvituksella, siinäpä vasta mietittävää!

  Mukavaa päivää!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *