MITÄ BLOGIN PERUSTAMINEN VAATII?

Selailin vähän aikaa sitten vanhoja blogipostauksiani Saran kanssa ja ihmettelin, kuinka pitkälle olen tullut iphone 3:lla otetuista kuvista ja muutenkin kömpelöstä ulkonäöstä. Bloggaus on muuttunut muutenkin paljon tänä aikana, ja ajattelinkin kirjoittaa hiukan blogin aloittamisesta. 

Monet sanovat nykyään, ettei blogia tulisi perustaa sen takia, että haluaisi sen olevan joskus ammatti. Itse olen ehkä hiukan eri mieltä tästä. Jos valokuvaus ja kirjoittaminen kiinnostaa hurjan paljon, ja tuntuu että blogilla voisi antaa iloa myös muille ihmisille, ei ole mitään syytä miksei sitä voisi heti aloittaa niin, että siitä voisi jonain päivänä tulla tulonlähde.  

Tunnen yhden henkilön, joka ilmaisi halunsa tulla ammattibloggaajaksi jo ennen kuin hän oli perustanut blogia. Nyt hän saa blogistaan tuloja ja ilahduttaa samalla monen lukijan elämää. Melkoinen win-win situation siis. Alalla on toki paljon kilpailua, eikä menestyminen ole itsestäänselvää vaikka kuinka tekisi töitä sen eteen. Toisaalta ei ammattitaitelijanakaan välttämättä työllisty, mutta mikäli intohimoa sen suuntaan löytyy, on se hölmöä olla kokeilematta vain sen takia että todennäköisyydet eivät ole puolellasi.

Jos olet aikeissa perustaa blogin, kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

  1. Bloggaaminen vaatii tietynlaisen luonteen. Varsinkin uuden blogin kanssa päivitystahti on oleellista, eikä kirjoituksia tai kuvia kannata mielestäni miettiä liiallisuuksiin, vaan mielummin vain saada julkaisuja tehtyä. Tietynlainen perfektionismi voi siis olla taakka tässä hommassa. 
  2. Bloggaus vaatii myös paljon luovuutta, niin kuvien kuin tekstienkin suhteen. Ajattelin itse ennen, että blogeja on kahdenlaisia: niitä joissa kuvat näyttelevät pääosaa ja niitä, jotka menevät teksti edellä. Sanomattakin on selvää että ajattelin omaan blogiini riittävän tarpeeksi kiinnostavat jutut. Kuvat eivät olleet niinkään oleellisia. Kuitenkin nykyään kannattaa panostaa koko pakettiin, sillä lukijatkin ovat vaativampia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi heti mennä ostamaan järjestelmäkamera ja Photoshop. Perus pokkareilla tai puhelimenkin kameroilla saa hyviä kuvia, kun kuvaa esimerkiksi luonnonvalossa ja miettii hiukan kuvien asettelua. Pinterest on myös oiva paikka löytää inspiraatiota kuvien ottamiseen. 
  3. Mieti, mikä on oma juttusi. Kun aloitin blogini, sain kommentteja siitä, kuinka minun pitäisi laittaa erilaisia kuvia tai kuinka muut treenibloggaajat tekevät asiat erilailla. Nämä vain kannustivat minua jatkamaan samalla linjalla, sillä halusinkin erottua joukosta. Ei ole syytä perustaa sellaista blogia, mikä on jo olemassa, vaan miettiä mitä uutta voisi tuoda blogiskeneen. 
  4. Tästä on useampia mielipiteitä, mutta omasta mielestäni bloggaukseen ei sovi liian artikkelimaiset jutut. En halua lukea tutkimustuloksiin perustuvia puisia tekstejä asian X hyödyistä, vaan mielummin kirjoittajan omia kokemuksia aiheesta. Persoona saa näkyä teksteistä ja kuvista. Liian tarkkaan hiotut blogit jäävät usein hiukan etäisiksi, eivätkä koukuta samalla tavalla kuin sellaiset, joissa pääsee hiukan lähemmäs kirjoittajaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun tulisi vuodattaa koko yksityisyyselämäsi blogiin, vaan enemmänkin tapaa jolla asioita kerrot. 
  5. Aloita bloggaaminen yhteisössä. Omat nettisivut voivat houkutella ulkonäön vuoksi, mutta kävijät eivät löydä sinne kovinkaan helposti. Yhteisössä voit ottaa osaa keskusteluun muiden blogien kommenttibokseissa ja tätä kautta lukijat voivat löytää myös sinun blogisi. Kommentoi varsinkin sellaisiin aiheisiin, jotka sivuavat oman blogisi aihepiiriä. 

Blogging has changed a lot in few years. Nowadays good pictures or interesting text isn’t enough, you have to have both. And one of the main things is to have something unique to share with your readers and let your personality show.

Pictures: Sara / Tickle Your Fancy

 

Kommentit (2)
  1. Word. Aloin heti muistelee sun blogin alkuaikoja. Pitkä matka on tultu tähän! Vain tekemällä sitä oppii ja kehittyy 🙂
    Ihanat kuvat Elisa <3

    1. Näinhän se on! On kyllä hauska katsoa vanhoja juttuja kun siinä näkee niin konkreettisesti sen kehityksen 😀 ja kuiitos Kriselda, kunnia kuuluu Saralle <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *