MITÄ SINÄ KERTOISIT?

Istun hotellimme ravintolassa, ulkona sataa ja tuoksuu ihan Suomen kesälle. Radiosta soi instrumental-versio ”Olen suomalainen”-kappaleesta. On vähän ikävä Suomeen. Olen täällä paljon miettinyt sitä, mitä suomalaiset kertovat ulkomailla ollessaan kotimaastaan. 

Puhe on nimittäin melko negatiivista aina. Olen itsekin sortunut tähän aiemmin. ”Siellä on todella kylmä nyt… Aurinko ei nouse talvella juuri ollenkaan…Lama on nyt Suomessakin, kyllä vain… On levottomuuksia…Kansa on ihan jakautunut kahtia… Eipä siellä kamalasti ole mitään näkemisen arvoista…” .Tällaiset asiat nousevat esiin, kun ulkomaalainen kysyy, millaista Suomessa on. Melko ikävän kuuloinen paikka ja aika huonoa Suomi-brändin edustamista. 

Kun juttelee lähes minkä tahansa muun maan kansalaisen kanssa, ja pyytää heitä kertomaan kotimaastaan, alkaa puhe usein ylistyssanoilla ”Oooh, it’s BEAUTIFUL…You should definitely visit..”. Eivät he kerro huonoista puolista, köyhyydestä, levottomuuksista, korruptiosta tai luonnonkatastrofeista. Sellainen mahtava kansalaisylpeys paistaa heidän silmistään, kun on kyse heidän kodistaan. Ihan kuin suurelta osalta suomalaisia puuttuisi tällainen täysin. Niin paljon kuulee syitä, miksi Suomi on paska maa, että kuulostamme kansana melko kiittämättömältä. 

Olen huomannut itse muuttaneeni sitä tarinaa, jota Suomesta kerron vasta täällä ollessani. Nykyään kerron revontulista, ilmaisesta koulutuksesta, yöttömästä yöstä, sosiaaliturvasta, sinisestä vedestä, valkosista hangista, tuhansista järvistä, puhtaasta ilmasta, ja trendikkäästä Helsingistä, jolla on vaikka mitä tarjottavaa. Niinkuin kaikessa, on tässäkin kyse siitä, mihin haluaa ajatuksensa keskittää. On se Suomi aika hieno maa, vaikka lähiaikoina ovat uutiset melko hurjia olleetkin. 

It’s funny how Finnish people talk about Finland. When foreigner asks what is Finland like, we tend to tell all the worst things there are. We talk about depression, cold weather, darkness and tell that there’s not much to see in Finland. And that is absolutely not the truth. Finland is amazing with it’s blue waters, thousands of lakes, northern lights and midnight sun during the summer. And yes, you SHOULD definitely visit!

Kuvat: Sara / Tickle Your Fancy

Kommentit

Virrpsukka (Ei varmistettu)

Kertoisin tykkylumesta notkuvista puista, vihreistä ja violeteista revontulista. Kertoisin yöttömästä yöstä ja siitä miten maukasta poronliha on. Kertoisin Lapin koskemattomasta ja karusta luonnosta. Näyttäisin kuvia ja olisin ylpeä :)

Elisa Lepistö

Ihana! Kuulostaa aika täydelliseltä paikalta <3

Santun Majan Santtu (Ei varmistettu)

Aivan mahtava postaus, kiitos! Tätä pitäisi tuoda enemmänkin esille suomalaiseen ajattelumalliin.

Elisa Lepistö

Kiva kuulla että upposi! :)

Lilja (Ei varmistettu)

Olen myös itse huomannut usein kertovani niistä huonoista puolista. Ja joka kerta "no siellä on kylmä ja pimee" -puheen jälkeen mietin, että miksi kerroin vain huonoista puolista? Vaihdossa meillä oli ranskalainen kaveri ja loppupuolella ehdotimme, että hän tulisi joskus käymään Suomeen. Vastaus häneltä oli "Voisin tullakin, mutta ei se Suomi maana oikein kiinnosta. Miksi haluaisin tulla, jos siellä on vaan kylmä ja pimeä?" Sitten alettiin kertoa että ei, kesällä Suomi on kaunis ja aurinko ei edes laske ja vaikka mitä. Hän vaan naureskeli ja vaikutti vähän siltä että "joo joo niin varmaan". Jatkossa puhun kyllä kotimaastani suopeammin!

Elisa Lepistö

Hahahah no niinpä! Ei ihme ettei kiinnosta noiden puheiden jälkeen :D usein ulkomaalaiset tuntuvat tietävänkin melko kärjistettyjä huonoja puolia pelkästään. Nyt pitää alkaa kertomaan vähän positiivisempia juttuja!

Inessi (Ei varmistettu)

Tosi hyvä kirjoitus. :) Itsekin vuoden poissa Suomesta ollessa oppi kertomaan Suomesta niitä ihania, hyviä asioita mitä meillä on. Oman kotimaan oppii näkemään niin paljon paremmassa valossa, kun näkee että ruoho ei ole aina vihreämpää siellä aidan toisella puolen!

Elisa Lepistö

Se on just niin! Nopeasti alkaa kaipaamaan kaikkia niitä hyviä juttuja mitä meillä on siellä :) pitäisi aina muistaa ne ja olla kiitollinen!

Stiina (Ei varmistettu)

Ihanaa kun kirjoitit asiasta ja asia on juurikin noin! Tuolle dissauksen tielle on niiiiin helppo lähteä, kun köllöttelet tyytyväisenä jossain auringon alla ja pois kylmästä Pohjolasta :D Havahduin itse samaan reppureissullani ja muutin tietoisesti tapaa, miten kerroin Suomesta. Tyrmistyneiden " OOOOH?? REALLY?? THAT BAAAD?"- kommenttien sijaan mon kiinnostui paljon Suomesta ja positiivisesta "mainonnasta",mitä kaikkea meillä onkaan Suomessa <3 Voi kuinka ihmiset vain ymmärtäisivät tuon maailmalla matkustaessaan, eikä automaattisesti pyytelisi anteeksi olemassa oloaan Suomalaisena ja luettelisi, kuinka ankeaa Suomessa on :P ps. Fanitan ihan hirveästi sun mielenkiintoisia kirjoituksia ja ihania kuvia! Kerrot hienosti samankailtaisia asioita, mitä itsekin tulee paljon pohdittua :)

Elisa Lepistö

Ihanaa että säkin oot alkanut jakamaan positiivisempaa kuvaa Suomesta reissuilla :) ihan turhaan me tosiaan anteeksipyydellään, meillä on tosi makeita juttuja! Kiitos paljon kommentista <3

M (Ei varmistettu)

”Siellä on todella kylmä nyt… Aurinko ei nouse talvella juuri ollenkaan…" Näistä kahdesta kommentista tuli mieleen, että ei näillä aina negatiivista kuvaa välttämättä haluta antaa. Nämähän ovat talvella matkustaville suomalaisille varmasti ensimmäisiä mieleen tulevia asioita, kun se on vaan fakta, että suomessa on kylmä ja pimeä silloin. Mielestäni nämä ovat lähinnä eksoottisia asioita muualla asuville ja niillä on hauska hämmästyttää ihmisiä. Ja säähän on loppupeleissä vain pukeutumiskysymys, miksi pitää kylmää niin negatiivisena asiana :)

Elisa Lepistö

Hahaa, se on totta! En ole ajatellut asiaa tuolta kantilta :)

MariaEil (Ei varmistettu)

Ei vitsi että oon miettiny ihan samaa!! Juuri Ecuadorissa tajusin asian kun kaikki muut reissaajat kehui omaa maataan maasta taivaisiin ja ite oli just noin että Suomessa on tosi kylmä ja pimeä, vaikka siellä ollessa tajusi myös kuinka ihana maa se on. Ecuadorissa huomasin myös että kovin moni ei ees tienny Suomesta mitään. Ihanan listan kirjoitit Suomen hyvistä asioista, se pitää painaa mieleen :)

Tinkku (Ei varmistettu)

Loistava kirjoitus ja niiin totta!

tt (Ei varmistettu)

Mulle tuli toi sama juttu heti mieleen, että kun kerron "huonoista puolista" kerron ne ylpeydellä ja naureskellen ihmetyksille. Vähän niin kuin "ei niin hyvä mutta se on kuitenkin mun": )

Sonja H (Ei varmistettu)

You nailed it again! Etelä-Afrikassa ihmiset tiesi että Suomessa on pitkä ja kylmä talvi, mutta eipä tienneet että meillä on kesällä yötön yö, loputtomasti valoa, iloisia ihmisiä ja maailman kaunein kesä kaikin puolin. Tein selväksi että vaikka rakastan KapKaupunkia ja Nyciä niin kesää en haluaisi viettää missään muualla. Meillä on myös puhdasta ilmaa, koskemattomia metsiä, tuhansia järviä, Lapin vuoristomaisemat, kesämökkejä ja rapujuhlia... Sauna, yöuinnit järvessä, yöllinen kokko. Ja Helsingissä on upeita rafloja, taidetta ja inspiroiva start up meininki. Niin paljon things worth visit!!! Ja oon täysin samaa mieltä että ei saisi unohtaa kuinka hyvin valtio pitää meistä huolta, suomalaisena on loputtomia syitä olla kiitollinen omasta kansallisuudestaan.

Taru (Ei varmistettu)

Oi kamala, enpä ole ikinä ajatellut mitä puhun kotimaastani. Jos tapaan ulkomaalaisen Suomessa, ensimmäinen ajatukseni on mitä hittoa tuo täällä tekee ja välillä jopa kysyn sitä suoraan. Eilen törmäsin marokkolaiseen mieheen ja kysyin miksi hän on muuttanut Suomeen. Hän rakastui suomalaiseen naiseen ja nainen oli kehunut mm. ilmaista koulutusta, terveydenhuoltoa ja pimeää talvea, mutta myös sitä kuuluisaa valoisaa kesää, muutto Suomeen oli kuulemma helppo päätös. Aina siinä vaiheessa mietin, että no juu, pitäähän tuo paikkansa. Silti aina unohdan nuo kauniit sanat. Seuraavalla matkalla lupaan puhua kauniimmin Suomesta, koska onhan täällä oikeasti hyvä asua ja luonto on kaunis.

blog.anotherstory.fi

Elina H (Ei varmistettu)

En ollutkaan tajunnut etta suomalaiset puhuvat Suomesta tuohon savyyn! Itse olen asunut ulkomailla jo 13 v niin aika on kai kullannut muistot ja mun tulee aina ylistettya Suomea :) Nykyaan sinne paasee myos niin harvoin enka totta puhuen lue edes uutisia tarpeeksi usein niin mielessa on vain kaikki ne ihanat muistot! Mietin just mun suomikaveriporukalle etta toivoisin tulevani Suomeen asumaan taas vaikka vuodeksi ja vastaus oli etta "tuu vaan tanne rantasateeseen niin sunkin hehkutus himmenee aika akkia"...:)

s (Ei varmistettu)

Joo makin pitkaan ulkomailla asuessani ymmarran etta Suomi on oikeesti aika paratiisi :) Niin turvallinen maa jossa ei oo korruptiota ja ihanan rauhallista ja kaunista luontoa! Ja ihmiset on niin rehellisia ja aitoja!!

Kommentoi