MITÄ SINÄ KERTOISIT?

Istun hotellimme ravintolassa, ulkona sataa ja tuoksuu ihan Suomen kesälle. Radiosta soi instrumental-versio ”Olen suomalainen”-kappaleesta. On vähän ikävä Suomeen. Olen täällä paljon miettinyt sitä, mitä suomalaiset kertovat ulkomailla ollessaan kotimaastaan. 

Puhe on nimittäin melko negatiivista aina. Olen itsekin sortunut tähän aiemmin. ”Siellä on todella kylmä nyt… Aurinko ei nouse talvella juuri ollenkaan…Lama on nyt Suomessakin, kyllä vain… On levottomuuksia…Kansa on ihan jakautunut kahtia… Eipä siellä kamalasti ole mitään näkemisen arvoista…” .Tällaiset asiat nousevat esiin, kun ulkomaalainen kysyy, millaista Suomessa on. Melko ikävän kuuloinen paikka ja aika huonoa Suomi-brändin edustamista. 

Kun juttelee lähes minkä tahansa muun maan kansalaisen kanssa, ja pyytää heitä kertomaan kotimaastaan, alkaa puhe usein ylistyssanoilla ”Oooh, it’s BEAUTIFUL…You should definitely visit..”. Eivät he kerro huonoista puolista, köyhyydestä, levottomuuksista, korruptiosta tai luonnonkatastrofeista. Sellainen mahtava kansalaisylpeys paistaa heidän silmistään, kun on kyse heidän kodistaan. Ihan kuin suurelta osalta suomalaisia puuttuisi tällainen täysin. Niin paljon kuulee syitä, miksi Suomi on paska maa, että kuulostamme kansana melko kiittämättömältä. 

Olen huomannut itse muuttaneeni sitä tarinaa, jota Suomesta kerron vasta täällä ollessani. Nykyään kerron revontulista, ilmaisesta koulutuksesta, yöttömästä yöstä, sosiaaliturvasta, sinisestä vedestä, valkosista hangista, tuhansista järvistä, puhtaasta ilmasta, ja trendikkäästä Helsingistä, jolla on vaikka mitä tarjottavaa. Niinkuin kaikessa, on tässäkin kyse siitä, mihin haluaa ajatuksensa keskittää. On se Suomi aika hieno maa, vaikka lähiaikoina ovat uutiset melko hurjia olleetkin. 

It’s funny how Finnish people talk about Finland. When foreigner asks what is Finland like, we tend to tell all the worst things there are. We talk about depression, cold weather, darkness and tell that there’s not much to see in Finland. And that is absolutely not the truth. Finland is amazing with it’s blue waters, thousands of lakes, northern lights and midnight sun during the summer. And yes, you SHOULD definitely visit!

Kuvat: Sara / Tickle Your Fancy

Kommentit (19)
  1. Joo makin pitkaan ulkomailla asuessani ymmarran etta Suomi on oikeesti aika paratiisi 🙂 Niin turvallinen maa jossa ei oo korruptiota ja ihanan rauhallista ja kaunista luontoa! Ja ihmiset on niin rehellisia ja aitoja!!

  2. En ollutkaan tajunnut etta suomalaiset puhuvat Suomesta tuohon savyyn! Itse olen asunut ulkomailla jo 13 v niin aika on kai kullannut muistot ja mun tulee aina ylistettya Suomea 🙂 Nykyaan sinne paasee myos niin harvoin enka totta puhuen lue edes uutisia tarpeeksi usein niin mielessa on vain kaikki ne ihanat muistot! Mietin just mun suomikaveriporukalle etta toivoisin tulevani Suomeen asumaan taas vaikka vuodeksi ja vastaus oli etta ”tuu vaan tanne rantasateeseen niin sunkin hehkutus himmenee aika akkia”…:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *