Näissä kannattaa säästää rahaa

DSC_2329.jpg

Kirjoitin aiemmin siitä, missä kohtaa ei kannata säästää. Nyt olisi taas puolestaan vinkkejä siihen, missä kannattaa venyttää penniä. 

1.Kulttuuri. Helsingissä on ainakin paljon kulttuuria tarjolla ilmaiseksi. Bongaile ilmaiskonsertteja tai tapahtumia tai käy näyttelyissä, joihin on vapaa pääsy. Museoissa ja taidenäyttelyissä on usein ainakin yksi päivä kuusta, jolloin niihin on ilmainen sisäänpääsy. 

Kansallismuseo – Maksuton sisäänpääsy joka perjantai 16.00-17.45

Hakasalmen huvila – Aina vapaa pääsy

Kiasma – Ilmainen kuun ensimmäisenä perjantaina

Helsingin kaupunginmuseo – Aina vapaa pääsy

2. Kurssit ja vapaa-aika. Työväenopisto järjestää hurjan määrän mielenkiintoisia kursseja aina kielenopiskelusta elävän mallin piirustukseen ja taidehistoriaan. Hinnat eivät päätä huimaa. Jos kurssit ei kiinnosta, suuntaa vaikkapa kirjastoon ja lainaa iso kassillinen kirjoja.

3. Vaatteet. Vaatteissa hintalappu ei aina kerro laadusta, jonka takia kannattaa perehtyä hiukan materiaaleihin. Esimerkiksi akryylineule on aina huono ajatus. Jos merkkivaateet kiinnostaa, liity facebook-ryhmiin, jotka myyvät vain tiettyjä merkkejä. Olen itse löytänyt yhden rakkaimpani ja eniten käytetyn Alexander Wangin neuleen lähes käyttämättömänä juurikin facebook-kirppikseltä. Hintaa taisi olla 40 euroa, ja se on tosiaan maksanut itsensä takaisin käyttökerroissa. 

4. Käyttötavaran tarjoukset ja suuret koot. Esimerkiksi kahvia kuluu tässä taloudessa niin paljon, että aina hyvien tarjousten kohdalla niitä kannattaa ostaa useampi kappale. Suuria kokoja kannattaa myös suosia ja katsella vain kilohintoja. Esimerkiksi pesuaineet ja vastaavat hyödykkeet, jotka ei pilaannu, kannattaa ostaa mahdollisimman isoissa pakkauksissa. Ruokaakin kannattaa tehdä jo ajankäyttösyistä suurempia satseja ja laittaa osa vaikkapa pakastimeen. 

5. Kahvittelu ja drinksuttelu. Kun seuraavan kerran sovit kahvi- tai viinitreffit ystävän kanssa, kysy jos näkisittekin sinun tai hänen luonaan. Kelpo viinipullon saa Alkosta 10 eurolla, kun ravintolassa samalla hinnalla ei saa lasillistakaan. Jos tekee mieli lähteä pyörähtämään vielä jossain, voi loppuillan juoda vaikkapa soodaa sitruunalohkolla ja säästää hurjasti. Myös brunssin saa järjestettyä nyyttärimeiningillä erittäin pienellä budjetilla jonkun luona. 

6. Liikunta. Kysy kaverilta, jos pääsisit hänen kuntosalille tutustumiskäynnille tai treenaa kotona esimerkiksi Youtube-videon tahdissa. Kesäisin järjestetään myös ulkojumppia ja -joogia usein ilmaiseksi Helsingin puistoissa. 

7. Matkustus. Poikaystäväni asuessa Turussa, tuli Helsinki-Turku-väliä suhattua useampaan otteeseen. Silloin tuli halpoja juna- tai bussilippuja etsittyä aina eri sivustoilta. Nykyään ainakin pikavuorot.fi listaa kaikki hinnat sivuilleen, sisältäen esimerkiksi Onnibussin hinnat myös. Lennoissa suosin lentodiilit.fi sivustoa, jonka hienous on usein paketeissa, jotka sisältävät myös majoituksen muutamaksi päiväksi. Majoitus kannattaa muuten miettiä tapauskohtaisesti. Esimerkiksi Aasian maissa ja Etelä-Amerikassa pääsee usein majoittumaan halvemmalla, kun ei varaa hotellia etukäteen. Kuitenkin jos haluaa välttyä stressiltä ja kamojen kantamiselta, suosittelen Airbnb:n lisäksi myös hostels.com- sivustoa. Seikkailunhaluisimmat voivat tutustua sohvasurffaukseen, joka on täysin ilmaista.

8. Hoidot ja hieronnat. Esimerkiksi kosmetologikoulussa voi päästä hoitoihin paljon halvemmalla. Täällä esimerkkejä hoitojen hinnoista. Olen itse käynyt urheiluhieronnassa joskus Hieronta-akatemiassa ja voin suositella lämpimästi. Piste sijaitsee Helsingissä Ruusulankadulla ja täältä löytyy hinnat (esim. 90 min kokovartalohieronta 36 €). Myös meikin saa ammattilaiselta ilmaiseksi joiltain merkeiltä, kun ostaa tietyn verran tuotteita. 

DSC_2333.jpg

Kommentit (5)
  1. Hyviä vinkkejä, tällaisia juttuja on aina kiva lukea 🙂 Onko tuo kosmetologikoulu ihan ok paikka, siis että osaavat siellä asiansa…? Joskus vastaavista paikoista kuulee vähän epämiellyttäviä kokemuksia, en ainakaan parturi-kampaaja-opiskelijoista aina ole kuullut niin hyvää…

  2. Taidealalta
    23.1.2017, 19:12

    Hyviä vinkkejä! Ainoa mikä särähti mun korvaan on että kulttuurista kannattaa säästää. Opiskelen parhaillaan taidealalla ja on vähän nihkeää kuulla ettei kulttuurista oltaisi valmiita maksamaan. En toki odota itselleni mitään rahallisesti rikasta tulevaisuutta, mutta ajatellen nyt ihan kulttuurin tuomaa mielihyvää kuluttajalle ja kulttuurin tuottajien/taiteilijoiden elantoa. Ymmärrän toki pointin kun itsekkin opiskelijabugjetilla olen, mutta äh jotenkin silti se ei ole mulle ja monelle muullekkaan se mistä haluaa säästää. Elämyksiin haluan itse panostaa. Toki taas ihan periaatejuttuja mihin rahojaan haluaa käyttää mutta oli nyt vaan pakko avata suuni 🙂

    1. Ymmärsit ehkä vähän väärin jutun pointin. Tarkoituksena oli listata halpoja alternatiiveja kustakin kategoriasta. 🙂 itsekin kulttuurialalta valmistuneena olen ehdottomasti sitä mieltä että siihen kannattaa laittaa rahaa. On kuitenkin kiva, että ilmaispäiviä on heille, kenellä rahaa ei ylimääräistä ole. Taide ja kulttuuri kuuluu mun mielestä kaikille, ei vain rikkaille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *