Raskausviikot: ensimmäinen kolmannes

Heti, kun raskaustesti näytti positiivista, luin kaikki raskausviikko-postaukset jotka löysin. Haluisn tietää, mitä olisi luvassa ja mihin aikaan. Siitä lähtien myös rustailin omia fiiliksiä ylös, joten mikäli joku on samassa tilanteessa kuin minä silloin, tässäpä olisi koottuna fiiliksiä ensimmäiseltä kolmannekselta.

RV 4+ 0-6

Unohdan kultakalamaisesti aina olevani raskaana ja sitten taas muistan. Ruokasuositukset tuottavat ongelmia. Ohjeita tuntuu olevan jotenkin erityisen vaikea sisäistää. En voi syödä juuri mitään himoitsemiani ruokia, joten teen joka päivä uunifetapastan ja syön yksin koko vuoallisen.

Väsymys ja kova nälkä vaivaa pitkin viikkoa, sekä satunnaiset alavatsakivut. Olen kuitenkin iloinen suuresta ruokahalusta ja syönkin enemmän kuin varmasti koskaan aiemmin. Luen muiden raskausviikkopostauksia, ja mietin että mikäli huonovointisuus vielä iskee, kannattaa nyt tankata senkin edestä.

Olen sopinut tälle viikolle ensimmäisen hääpuvun sovitusajan suunnittelijan kanssa, sillä olimme puhuneet että hän tekee sen valmiiksi nyt, vaikka emme pidäkään vielä häitä. Alan kuitenkin stressaamaan sitä, miten vartalo mahdollisesti muuttuu vuoden aikana, eikä mittojen mukaan tehty korsettiyläosa kuulosta kauhean hyvältä idealta. Saan peruttua sovitusajan ja sovittua, että jatkamme puvun parissa vasta, kun hääpäivä on tiedossa.

Tällä viikolla kerromme uutiset myös perheenjäsenille. Vaikka monet odottavat kertomisen kanssa varmemmille viikoille, totesimme, että olemme niin läheisiä perheidemme kanssa, että haluaisimme heidän tietävän joka tapauksessa. On ihana jakaa uutisia ja tuntui, että raskaudesta tulee hiukan todellisempi.

Olen tilannut perjantaiksi ennen raskautta meille illallisen kotiin, jonka mukana tulee myös drinkkitarvikkeet. Drinksut jää juomatta ja Tomi joutuu syömään suuremman osan ruuasta (kuten raa’at kalat ja juustot joiden pastöroinnista ei ollut mitään tietoa).

RV 5

Kuudennella viikolla ja tarkemmin 5 + 1 alkaa hiukan tulla huonovointisuuden merkkejä. Kaikki ruoka ei enää maistukaan ja välillä tulee todella pahoja heikotuksia. Pystyn syömään lähinnä melko mautonta ja hiilaripitoista ruokaa. Kiitän luojaa porkkanasämpylöistä, joita olin tehnyt ison määrän pakkaseen, sillä ne maistuvat todella hyvin. Sen lisäksi syön lähinnä viinirypäleitä, cashew-pähkinöitä ja pastaa voilla ja ketsupilla.

Tekee mieli kailottaa kaikille, että olen raskaana. Onneksi ketään ei voi nähdä, jonka takia salailu luonnistuu todella helposti. Ei tarvitse jännittää alkoholista kieltäytymistä tai muita tapahtumia, kun niitä ei voi järjestää.

Näen lähes joka yö jotain todella omituista ja elävän oloista unta, jotka muistan aamulla. Alan myös heräillä todella aikaisin kamalaan nälkään. Silti ruoka ei juuri maistu. Monet ovat sanoneet, etteivät raskaana ollessaan kyenneet juomaan kahvia lainkaan. Tässä vaiheessa vielä kahvi maistuu. Loppuviikosta ei. Sillon myös oksentelu alkaa.

Kävelyillä hengästyn pienestäkin ylämäestä ja kävelyvauhti on todella verkkaista.

RV 6

Olemme varanneet varhaisultraan ajan loppuviikolle, mutta olo huononee niin etten koskaan selviä sinne. Viikko on kokonaisuudessaan ihan kamala. Oksennan joka päivä. Keskiviikkona en muuta teekään. Joudumme menemään yksityiselle Aavaan ja saan lähetteen tiputukseen. Aavassa tehdään myös ultraus, jotta esimerkiksi kohdunulkoinen raskaus tai monikkoraskaus saataisiin selville. Kaikki on onneksi hyvin ja näemme kun pieni sydän pumppaa hirveää tahtia näytöllä. Itken tutkimuspöydällä, enkä tiedä johtuuko itku helpotuksesta, huonosta olosta vai ihanan empaattisesta lääkäristä joka tuntuu todella ymmärtävän oloani. Saan myös kaksi reseptiä pahoinvointiin ja niiden, sekä sen tiedon, että kaikki on kunnossa, turvin seuraava päivä oli jo parempi. Sunnuntaina taas oksennan koko päivän. Myymme asuntoa ja joudun yhdessä asuntonäytössä istumaan meidän tuuletusparvekkeella muovipussin kanssa.

RV 7

Oksennan edelleen joka päivä, hyvinä päivinä vain kerran tai kaksi, mutta huonoina iltaan asti. Joukossa alkaa kuitenkin olla jo parempiakin hetkiä, jotka antavat lohtua kurjuuden keskelle. En tiedä tässä vaiheessa, mitä tekisin ilman Tomia. Hän tekee kaiken kotona, kaiken asuntomme myyntiin liittyvät asiat, käy minulle kaupassa, apteekissa, tekee tunnin välein minulle jotain suupalaa mitä voisin kuvitella syöväni ja jopa harjaa hiukseni kun en siihen itse pysty. Yritän hoitaa työjuttuja viimeisillä voimilla ja oksennan videopalaverien aikaan sängyssä maatessani ja stressaan siitä onko kamera ja mikrofoni varmasti poissa päältä. Otan ensimmäistä kertaa käyttöön Primperan pahoinvointilääkkeen, joka minulle määrättiin jo edellisellä viikolla ja se tuntuu vähän auttavan.

RV 8

Minun on pakko kertoa töissä pomoilleni, sillä en kykene suoriutumaan pienistäkään työtehtävistä ja tuntuu että pelkkä niistä stressaaminen vaikeuttaa oloa todella paljon. He ottavat sen maailman parhaiten vastaan ja lupaavat hoitaa ne työjutut, joista minä olen vastuussa. Optimistisena sovin, että katsoisimme viikon päästä tilannetta uudelleen, jos olo olisi alkanut helpottaa.

Loppuviikosta istun ulkona auringonpaisteessa, kuuntelen Juulian mul oli ikävä mua biisiä ja itken. Toivon, että jossain vaiheessa tuntisin itseni taas itsekseni. Ajatukset on aika lohduttomia kun huonon olon lopusta ei ole tietoakaan. Elän lähinnä nesteillä ja Siripirillä. Loppuviikosta menemme poikaystävän vanhemmille ja vietämme koko päivän ulkona. Raitis ilma auttaa ja on ihanaa ettei tarvitse olla sisällä kun ruokaa laitetaan. Uskallan ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kokeilla kunnon ruoan syömistä. Ensimmäiset haukut spagetti bolognesea saa kyynelkanavat virtaamaan. Olen niin iloinen, kun ruoka maistuu ja pysyy sisällä.

RV 9

Olo alkaa vähitellen helpottaa. Toisaalta hyvää päivää seuraa usein kamala ilta, tai kokonaista hyvää päivää kahta kamalampi. Innostun aina hyvästä olosta, ja romahdan kun huono olo palaa. Oksennan edelleen joka aamu. Olen kuitenkin onnellinen jo pienistäkin hyvän olon pilkahduksista. Pystyn hyvin selektiivisesti jo syömään ja pääsääntöisesti ruoka pysyy myös alhaalla. Pystyn syömään edamameja, kasvissusheja ja Hesburgerin kanahampurilaisia. Niitä meneekin sitten melkeinpä joka päivä. Parhaiten ruoka menee alas ulkona, joten yleensä istun lähipuistossa syömässä ja toivon, etten törmää tuttuihin.

RV 10

Olo on hyvin samanlainen kuin edelliselläkin viikolla. Työtehtävistä suoriutuminen on suorastaan helvetillistä, mutta alan jo ottamaan vastaan projekteja seuraaville viikoille. Usko parempaan huomiseen on jo kova. Joudun perumaan isolla porukalla suunnitellun illanvieton vedoten flunssaan, sillä en pysty nousemaan sängystä lainkaan huonon oloni takia. Huomaan, että niinä päivinä kun on hyvä ilma ja pystyn olemaan ulkona miltei koko päivän, on olo jo melko normaali. Vietämme mieheni vanhempien kotitalon pihalla yleensä sunnuntait ja siellä voin aina hyvin. Pystyn syömään ulkona eikä tarvitse kärsiä ruoanlaitosta aiheutuneista hajuhaitoista.

RV 11

Edelleen jatkuu olo hyvin samanlaisena kuin aiemmat kaksi viikkoa, eli jotkut päivät ovat jo melko hyviä. Huomaan myös, että niinä päivinä kun on jotain sovittua ja on ns. pakko skarpata, onkin jotenkin maagisesti parempi olo. Perjantaina olemme ystäviemme luona illallisella ja jään saman tien kiinni raskaudesta kieltäytyessäni alkuskumpasta. Kukaan ei tosin kohteliaasti mainitse asiasta mitään ( jälkikäteen sanoivat homman olleen selvä siinä vaiheessa), vaikka kyseessä on luultavasti ensimmäinen kerta historiassa, kun kieltäydyn kuohuvasta. Kerromme kuitenkin illallisella uutiset ja tuntuu kivalta, että ei tarvitse enää salailla asiaa.

RV12

Nyt alkaa jo tosissaan helpottaa, vaikka sellaista maagista ”heräsin yhtenä päivänä ja kaikki huono olo oli tiessään” hetkeä en kokenut missään vaiheessa. Niin moni oli kertonut, että huono olo lähtee kuin salamaniskusta, joten odottelin sellaista selkeää hetkeä. Kuitenkin alan jo luottaa siihen, ettei tarvinnut joka paikkaan pakata oksennuspusseja mukaan. Maha on jo todella näkyvä tässä vaiheessa, varsinkin bikineissä. Hellekelit eivät auta asian piilottelussa ja annankin mahan pullottaa. Tunnen myös ensimmäiset liikkeet, vaikka epäröin alkuun, voiko ne tosiaan tuntea niin ajoissa. Ensimmäinen ultra on tällä viikolla ja siellä kuulen, että voin hyvin tuntea jo liikkeet kun kohtu on niin edessä ja rasvaa hyvin vähän päällä. Tekee mieli salaatteja ja kaikkea terveellistä. Liha ei maistu lainkaan, mutta uudet perunat ovat suurin piirtein parasta mitä tiedän, enkä normaalisti edes välitä juuri perunasta.

RV13

Toisen neuvolan aika. Vaaka kertoo, että paino on tippunut ajasta ennen raskautta 5 kiloa. Olen huolissani, mutta neuvolassa vakuuttelevat ettei ole mitään syytä huoleen. Maha on niin pinkeänä, eikä mitkään housut mahdu jalkaan, etten mahda uskoa ettei kiloja ole tullut yhtään lisää. Teemme muuttoa ja huomaan, että lihakset kipeytyy pelkästä kävelystä. En ole kahteen kuukauteen liikkunut lainkaan, joten pienikin ”urheilu” tuntuu. En uskalla rasittaa itseäni liikaa helteessä, joten kantelen kevyimpiä juttuja ja toimin organisoijana. Välillä iltaisin on jo melko tukala olo mahan kanssa, ja hiukan kauhulla odotan tulevia viikkoja ja sitä minkälainen megamaha minulle on tulossa. Kuitenkin huonon olon helpottaminen saa kaikki muut vaivat tuntumaan todella mitättömiltä.

Perhe Raskaus ja synnytys

Keittiöremontin aloittaminen

Tämä on nyt kolmas keittiöremontti, jonka teen, joten alan olla pikkuhiljaa konkari. Jokaisessa remontissa nimittäin oppii aina jotain uutta ja painaa mieleen asioita, joita haluaa seuraavalla kerralla tehdä toisin. Samalla tulee myös todettua sellaisia juttuja, joista ei enää tohdi luopua.

Ajattelinkin nyt tehdä tällaisen melko informatiivisen postauksen keittiöremontin aloittamisesta. Mitä käytännön asioita keittiöremonttia suunnitellessa tulisi ottaa huomioon?  Mitä lupa-asioita pitää tarkistaa ennen remppaa ja kenelle pitää siitä ilmoittaa? Mitkä asiat tekevät keittiöstä toimivan kokonaisuuden? Mitä ottaa huomioon sijoittelua miettiessä? Kuinka paljon tarvitaan laskutilaa? Entä kaappitilaa? Kaikkea näitä asioita on nimittäin tullut pyöriteltyä monet kerrat.

HTH, josta päädyimme ottamaan oman keittiömme, on tanskalainen keittiövalmistaja. Sen perustivat vuonna 1966 veljekset Hans Henning ja Tony Haahr, jotka olivat aiemmin työskennelleet muille keittiövalmistajille ja totesivat että ”asioissa on parantamisen varaa”. Tämä on mielestäni loistava lähtökohta ja näkyy HTH:n keittiöissä tänäkin päivänä. HTH:n tanskalainen design miellytti silmää, hinnat olivat todella kilpailukykyisiä ja toimitusajat olivat todella pienet moneen muuhun valmistajaan nähden. Löysimme heidän kauttaan myös tasoon materiaalin, jonka olemassaolosta emme edes tienneet. HTH:n keittiöt tulee myös valmiiksi kasattuina, joten asennuksesta ei tarvitse maksaa maltaita.

Keittiöremontissa kannattaakin ottaa mielestäni ammattilainen heti mukaan suunnitteluprosessiin. Meillä ei ollut oikeastaan muuta kuin yksi inspiraatiokuva ja pohjapiirustus sekä kuvat nykyisestä keittiöstä. Sovimme treffit HTH:lle ja kävimme paikanpäällä hiplailemassa eri materiaaleja. Koska asuntomme valttikortti on ehdottomasti sen valoisuus ja suuret ikkunat, halusimme tällä kertaa jotain todella vaaleaa ja valoisuutta korostavaa. Toisin sanoen jotain aivan päinvastaista, kuin aiemmassa keittiössämme, joka oli musta kultaisilla yksityiskohdilla.

Paikan päällä meinasimme jo pyörtää päätöksemme, kun katselimme ihania tummia keittiöitä ja erilaisia materiaalipaletteja. Tämä on mielestäni kivoin kohta remontissa, kun kaikki on vielä auki ja voi tehdä konkreettisia ”moodboardeja” eri materiaaleista.

HTH:lla on todella laaja valikoima eri materiaaleja, ja ne on laajalti esillä Kampin myymälässä. Olemme olleet todella tyytyväinen edellisessä asunnossa kivitasoihin, vaikka ne olivat todella kalliit ja pohdimme niitä moneen kertaan. Se on kuitenkin asia, josta on iloa ihan jokaisena päivänä, joten olemme monta kertaa fiilistelleet päätöstä jälkikäteen. Tällä kertaa toiveena oli kuitenkin vaalea taso, jota jatkettaisiin myös välitilaan. Tiesimme, että marmori on todella huokoinen materiaali, joten siihen jäisi lika helposti, eikä se oikein soveltuisi keittiöön.

Kerroimmekin toiveesta löytää joku ulkonäöllisesti mahdollisimman lähellä marmoria oleva materiaali, joka oli ominaisuuksiltaan kuitenkin kestävämpi. Kuulimme, että kierrätettävistä luonnonmateriaaleista tehtävät keraamiset tasot ovat juurikin tällaisia. Ne kestävät kuumaa ja hylkivät hyvin likaa. Edes punaviinin läikyttämisestä ei tarvitse huolestua ja pellin voi laskea suoraan uunista sille ilman alustaa. Kaiken lisäksi ulkonäkö oli todella kaunis ja ylellisen tuntuinen. Valitsimme Tulikiven White Lincoln – sävyn 12mm paksuisena, ja se muistuttaa hyvin paljon marmoria ulkonäöltään.

Me päädyimme lopulta tähän hyvin minimalistiseen ja vetimettömään valkoiseen malliin ovien osalta. Siitä tulee myös integroitu astianpesukone, sekä täyskorkeat jääkaappi ja pakastin. Alla olevassa kuvassa näkyy valitsemaamme keraaminen taso saarekkeessa. Se näyttää aivan ihanalta myös tuon puun parina.

Meillä oli edellisessä keittiössä Tapwellin hana ja tykkäsimme siitä kovasti, joten halusimme sellaisen tähänkin. Tällä kertaa kuitenkin pohdimme pitkään väriä. Kuparinen, joka meillä oli entisessä asunnossa, ei olisi sopinut tähän uuden keittiön tyyliin, musta tuntui liian modernilta, kulta pramealta ja kromi tylsältä. Sitten näimme tuon alla olevan valkokultaisen hanan ja kumpikin oli ihan myytyjä. Se näytti ihan mielettömän hyvältä luonnossa, ja sopi todella hyvin meidän kokonaisuuteen.

Pienenä extra-juttuna päätimme vielä ostaa pienen viinikaapin kylmälaitteiden jatkoksi. Vaikka emme ole mitään älyttömiä viinihifistelijöitä, löytyy meiltä kuitenkin aina samppanjaa ja jokunen pullo jokaista väriä. Nyt saa vihdoin säilytettyä ne myös oikein. Tässä alla on piirrokset, jotka saimme HTH-keittiöltä tarjouksen kanssa sähköpostiin visiittimme jälkeen. Ne ovat hyvin lähellä sitä referenssikuvaa, jonka kanssa marssimme tapaamiseen ja meidän tarpeisiin suunniteltu kaappien sisukset. Seuraavana olisikin sitten edessä keittiön tilaaminen. Sillä ei ole kuitenkaan vielä kiire, sillä ensin pitää saada asunnon osalta remonttia eteenpäin vielä rutkasti. En malta odottaa, että pääsen kokkailemaan tänne!

Loppuun vielä keittiöremontoijan Check list:

*Tee ajoissa ilmoitus taloyhtiölle remontista ja tarkista, onko heidän puoleltaan jonkinlaisia velvotteita? Jotkut vaativat esimerkiksi tarkastuksen paikan päällä ja toisille riittää ilmoitus remontista. Tämä kannattaa laittaa vireille heti kun remonttia suunnitellaan, jottei päätöstä odotellessa aikataulu veny.

*Mieti, onko tarpeen siirtää esimerkiksi vesipisteiden paikkaa vai toimisiko nykyiset? Usein remontti on kalliimpi silloin, kun paikkoja aletaan siirtelemään ja lupien saaminen voi olla myös vaikeampi prosessi. Varsinkin jos taloyhtiössä on vesimittarit, kuten meillä.

*Käy keittiöfirmassa tekemässä ammattilaisen kanssa suunnitelma ja kerro toiveistasi. Meille on esimerkiksi tärkeää että kaikki laitteet saa piiloon tasolta, jottei se ole täynnä johtoja. Muutenkin helpottaa siivoamista, kun tasot ovat tyhjiä. Tämän takia meille tulee esimerkiksi aamiaiskaappi, jonka sisään tulee sähköt. Blenderi, kahvikone,  mehustin ja paahdin pysyy kaikki siellä katseilta piilossa.

*Mieti pistorasioiden paikka huolella ja pohdi myös kuinka monta laitetta tarvitsee samaan aikaan virtaa. Nykyään pistorasiat saa usein myös kauniisti piiloon esimerkiksi tasoon tai saarekkeeseen.

*Listaa kaikki asiat, joita keittiössänne on ja jolle tarvitaan säiltystilaa. Varmista etukäteen, että jokaiselle on oma kaappinsa tai laatikkonsa. Meille on toiminut aina hyvin vedettävät laatikot, sillä niihin mahtuu todella paljon. Pohjalle olemme laittaneet sellaista liukuestemateriaalia, jottei lautaset ja lasit heilu avattaessa. Laskutilaa ei ole myöskään juuri koskaan liikaa. Varsinkin silloin, jos saareketta ei tule, kannattaa varmistaa ettei keittiö ole heti ihan tukossa jos tekee vaikka kahta pellillistä pitsaa samaan aikaan.

*Pohdi myös visuaalista puolta. Pitäisikö astianpesukone ja kylmälaitteet integroida? Usein hintaero on aika pieni, mutta integroimalla saa koneet enemmän osaksi sistustusta. Varsinkin jos kyseessä on avokeittiö kuten meillä ja se on osana olohuonetta. Viimeksi säästimme ja pidimme vanhan tiskikoneen, eikä sitä integroitu ja se aina vähän ärsytti. Myös esimerkiksi tiskirätille ja -harjalle kannattaa miettiä etukäteen joku paikka, missä niitä säilyttää jos ne haluaa piiloon. Meillä ei ollut viimeksi kuivauskaappia, joten niille oli oma lokeronsa alapuolella olevassa vetolaatikossa.

*Mieti myös eri kaappien sijoittelua esimerkiksi suhteessa lieteen ja tiskikoneeseen. Laseille on hyvä olla paikka jossain tiskikoneen lähellä, sillä niitä nostelee yleensä yksitellen koneesta. Uunin ja hellan ei tarvitse enää olla päällekäin, joten mieti myös, olisiko järkevää nostaa uuni johonkin hiukan korkeammalle?

*Bookkaa tarvittavat apurit (putki-, sähkö-, kaasumiehet & mahdollinen urakoitsija) tarpeeksi ajoissa. Huomioi myös keittiön toimitusaika, sekä mahdollisen muun remontin eteneminen. Keittiö tehdään yleensä melko loppuvaiheessa, kun katto, seinät ja lattia on jo valmiina.

Koti Remontointi