Toivepostaus: Kuinka päädyin bloggaamaan työkseni?

Olen huomannut, että ihmisiä tuntuu kiinnostavan hurjan paljon se, miten bloggaamista voi tehdä työkseen? Jostain syystä ennen aina kiertelin ja kaartelin kun tapasin uuden ihmisen, ja minulta kysyttiin että mitä teen työkseni. Nykyään jonkinlainen ammattiylpeys on nostanut päätään ja voin fiiliksissä kertoa, mitä teen. Se mikä kiinnostaa usein myös, on että miten tähän positioon sitten päädytään?

Suomessa on jo melko monia ammatikseen bloggaavia, ja jokaisen tarina on luultavasti hiukan erilainen. Uskon, että yhteistä kaikille on kuitenkin se, että hommaa kohtaan on ihan aito palo ja kiinnostus, sillä sitä pitää lähes aina tehdä ilman sentin senttiä ennen kuin joku on valmis siitä maksamaan. En itse ajatellut missään vaiheessa, että blogista voisi tulla työ, silloin kun ensimmäistä postausta kirjoitin. 

Omat insentiivit olivat siinä, että halusin jonkun paikan jossa voin jakaa omia ajatuksia ja oivalluksia muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Olin kirjoittanut noin puoli vuotta, kun minua lähestyttiin Fitfashionin puolesta. Silloin portaalia oltiin perustamassa ja meitä oli ehkä 15(?) blogia, jotka aloittivat silloin siellä. Aloitin kirjoittamaan siellä, ja saamaan tuloja blogin kautta. Tällöin sain myös ensimmäisiä kaupallisia yhteistöitä. Olin samaan aikaan koulussa, sekä töissä lentokentällä, joten tällöin oli monta rautaa tulessa samaan aikaan. 

Kun olin ollut noin vuoden verran Fitfashionilla, tuntui ettei oma blogini enää sopinutkaan pelkästään fitness-blogin kategoriaan. Tällöin aloin miettiä siirtoa johonkin muualle, ja päädyin lopulta Cosmon alle. Muistan, kuinka tuohon aikaan en oikein vielä kuvannut hyviä kuvia, ja tuntui että on aika nostaa omaa rimaa kolleegoiden tasolle. Pikku hiljaa aloin opetella kameran käyttöä ja käyttämään enemmän aikaa myös visuaalisen puolen suunnitteluun. 

Kun blogiin alkoi suhtautumaan entistä ammattimaisemmin, huomasin että se alkoi aiheuttamaan myös stressiä. Meillä oli koulussa kaikkein rankin vuosi meneillään, suuritöisten mallistojen deadlinet paukkuivat samalla kun viikonloput meni työskennellessä lentokentällä ja jostain piti saada aikaa blogin kirjoittamiselle. Olen aina kärsinyt vähän sellaisesta reippaan tytön syndroomasta, jonka takia en välttämättä osaa tunnistaa milloin hommia on liikaa.

Sinä vuonna tuli kuitenkin seinä vastaan ja mietin sekä laskeskelin, voisinko lopettaa lentokentällä työskentelyn? Riittäisikö rahat vain blogista saaduilla tuloilla? Oli todella pelottavaa jäädä tutusta ja turvallisesta työstä pois, varsinkin kun pidin siitä mitä tein. Uhkakuvat siitä, jos en pärjäisikään pelkällä blogin kirjoittamisella, enkä saisi enää töitä mistään, kummittelivat takaraivossa. Päätin kuitenkin olla rohkea ja keskittyä omaan hyvinvointiin ja siihen, mikä kiinnosti kaikkein eniten. Se tarkoitti myös täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistä, joka oli jännittävää jo itsessään. 

Siitä lähtien olen keskittynyt blogin kirjoittamiseen ja näin jälkikäteen olen todella tyytyväinen siihen, että uskalsin kuunnella tuolloin sydäntäni. Blogi on ollut ihan uskomaton koulu monen asian suhteen. Olen oppinut vihdoin tuottamaan visuaalisesti kivannäköistä sisältöä, olen saanut tehdä hienojen yhteistyökumppaneiden kanssa kampanjoita, tutustua laajasti alan ihmisiin, saanut monia sydänystäviä ja tullut paljon itsevarmemmaksi monen asian suhteen. 

Viimeisin siirtoni oli tietysti tänne Lilyyn ja nyt muutaman kuukauden jälkeen voin todeta, että tämä tuntuu todella oikealta paikalta minulle. On hurjan hienoa yhteisöllisyyttä, naapuriblogit ovat älykkäitä, hauskoja ja mielenkiintoisia ja portaalin ulkonäkö ja käyttöliittymä ovat mieleeni. 

Ajattelin loppuun vielä jakaa omat vinkkini bloggaamisesta ammatikseen haaveileville ihmisille:

  1. Tee blogistasi omannäköinen. Nykyään tarjontaa on todella paljon, ja on vaikea erottua joukosta teksteillä ja kuvilla, jotka ovat samanlaisia kuin muissa blogeissa. Inspiraatiota voi toki ottaa muilta, mutta pysy rehellisenä omalle visiolle ja tarinankerronnalle. 
  2. Anna persoonasi näkyä blogissa. Olit sitten hillitty, rämäpää, pohdiskeleva, hauska tai runollinen, käytä näitä ominaisuuksia kirjoittaessasi. 
  3. Pidä postaustahti säännöllisenä. Päivititpä sitten kuinka usein tahansa, yritä pitää tahti samanlaisena. Mielenkiinto lopahtaa helposti, jos postauksilla on yhtäkkiä viikon tai parin tauko. 
  4. Kommentoi muiden blogeja ja ole aktiivinen yhteisön jäsen. Näin myös muut löytävät blogisi helpommin. Muista kuitenkin, että oman blogin puhdas mainostaminen näkyy helposti läpi, joten kommentoi mielummin silloin kun sinulla on aidosti jotain sanottavaa. 
  5. Tarjoa blogiasi reippaasti portaaliin, joka sinua kiinnostaa. Tässäkin on vähän sama logiikka kuin muissakin töissä: harvemmin sinua tullaan kotoa hakemaan johonkin työhön. Täytyy olla myös itse aloitteelinen ja ottaa yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin. 

Jäikö vielä jokin asia mietityttämään? 

 

Pictures: Sara/ Tickle Your Fancy

Kommentit

Emma Wi (Ei varmistettu)

Hei! Mielenkiintoinen postaus! Olen lukenut blogiasi monta vuotta ja ihan mahtavaa, että postaustahti on tihentynyt näin js aiheet puhuttelevat aina vaan. Tää blogi on mulle ihan henkireikä, kiitos <3 Sitä oon miettinyt, että kuinka paljon aikaa päivittämiseen kuluu? Olen ollut todella ihmeissäni, miten sulla on aikaa tehdä kaksi postausta päivässä ja vielä näin laadukkaasti!?

Elisa Lepistö

Kyllähän se aikaa tosiaan vie! Ihan täyspitkiä työpäiviä tulee tehtyä. Ja tässä työssä ei oikein lomia pidellä :D ja välillä on vähän vaikea vetää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. Mutta kun tykkää siitä, mitä tekee, niin se ei oo niin vaarallista! 

hannaelina
joie.

Pakko kommentoida! "Reippaan tytön syndrooma" Loistava sanonta! :D

Oon aika uusi lukija, mutta todella kiinnostava blogi. Jatka samaan malliin! :)

Elisa Lepistö

Kiva kuulla! Tervetuloa <3

El

Olipas kiinnostava ja erilainen postaus! Näistä asioista kun ei tosiaankaan ole liikaa kirjoitettu, vaikka tosiaankin pitäisi aina olla ylpeä siitä mitä tekee:-). Tämmöinen rohkeus on ihailtavaa nykypäivän työllisyystilanteessa.

Elisa Lepistö

Kiva kun pidit! Ja tosiaan, näistä ei kovin usein puhuta :) 

Taru Mari
Stuff About

Kiitos mielenkiintoisests tekstistä. :)

Elisa Lepistö

Kiva kun luit! :)

ReettaM
Vähän vähemmän

On aina tosi kiinnostavaa lukea siitä, miten blogia voi tehdä ammatikseenkin. Ehkä liian vähän puhutaan siitä, että moni media nykyään poimii juttuideoita ja materiaalia juttuihin blogeista. Tästä ja muista (ammatti)bloggaamiseen liittyvistä jutuista voisi ja pitäisi yleisestikin puhua enemmän, kiva et tartuit aiheeseen! Blogi voi olla työ paitsi itsessään, myös poikia työtarjouksia, ystäviä ja muita proggiksia :)

Elisa Lepistö

Siis just näin! Tää on antanut niin paljo itselleni että aina kannustan kaikki alottamaan jos yhtään kokee paloa siihen hommaan :)

Elkkup (Ei varmistettu)

Näitä on ihan mielenkiintoista lukea! Oon lukenu blogeja ylipäätään 2008 vuodesta asti ja onhan tää ala muuttunut ihan hulluna. Monesti näkee kommenttibokseissa ku lukijat kyselee paljon näitä juttuja, mutta bloggaajat kieltäytyy kommentoimasta työasioita. Ymmärrän hyvin ettei esim palkkoja tarvitse huudella mutta toivottavasti bloggaajatkin ymmärtäisi että kyllähän ihmisiä kiinnostaa tietää vaikka mitä lääkäriksi pääsy vaatii tai mitä kaikkea arkeologin työ pitää sisällään! Samalla viivallahan blogitkin on :)

Elisa Lepistö

Se on just näin! :) ei mikään perinteisin duuni, mutta silti yhä useammalle jo jonkinlainen työ!

Kiti

Kiinnostava postaus! Netti ja some ovat acanneet ihan uudenlaiset työmarkkinat, se on kiva juttu. :)

Blogimaailma on muuttunut ihan täysin kymmenessä vuodessa. Nykyään visuaalisuus tuntui olevan melkein tärkeämpää kuin teksti, eikä siinä mitään, onhan upeita kuvia kiva katsella. Mut ihanaa että sun blogissa on myös teksti pysynyt koskettavana ja kiinnostavana. :)

Elisa Lepistö

Voi ihana, kiitos! Ihana kuulla että tekstit myös uppoo, vaikka tosiaan kuten sanoit, kuvat tuntuvat olevan jopa tärkeämpiä tänä päivänä kun halutaan selailla monta blogia läpi. :)

AinoK (Ei varmistettu)

Loistava postaus! Minua kiinnostaisi tietää mikä on mielestäsi paras ilmaiseksi saatava blogi-pohja?

Omassa elämässäni on tulossa niin paljon muutoksia ja ainakin ajatuksissani lisääntyvää "omaa aikaa", että harkitsen blogin avaamista itselleni muistojen kirjoittamiseksi ja toisaalta tutuille tuntojeni tuomiseksi. Olen aina nauttinut kirjoittamisesta (toisinaan vähemmän ja toisinaan enemmän) ja valokuvauskin on mukavaa. Olen yrittänyt luoda jo pohjaa erinäisiin paikkoihin mutta mikään ei näytä jotenkin tarpeeksi hyvältä....?!?

Elisa Lepistö

No wordpressiin voi esimerkiksi saada melkein millaisen vain pohjan ja itse suosin ainakin isoja kuvia ja mahdollisen minimalistista ja valkoista taustaa. Silloin kuvat ja teksti pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mutta itse aloittaisin täällä Lilyssä, sillä ulkonäkö on kiva ja täällä on yhteisö, joten lukijoita saa varmasti helpommin kuin ihan omalla saitilla :)

heidikesäheinä
Kesäheinä

Heippa,

 

ja kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Olisi kiva lukea usemmankin blogien taustoista, että miten on sille tielle ajautunut. Voisit haastaa muitakin kertomaan oman taustansa :)

 

Heidi

Elisa Lepistö

Pitääpä ehdottaa kolleegoille samaa ;) kiva kuulla että oli mielenkiintoinen juttu!

Aivan upeita kuvia ja hyviä vinkkejä!

Itse en jotenkin osaisi kuvitella kirjoittavani blogia työkseni, en usko, että osaisin suhtautua siihen enää samalla keveydellä, vaan siitä tulisi enemmänkin väkinäinen stressin aiheuttaja. Mutta kuvaamisen jalo taito olisi kiva opetella, onpa lohduttavaa kuulla, ettet sinäkään upeilla kuvillasi ole aina ollut ammattilainen ;) Kiitos tästä postauksesta, näitä on aina kiva lukea!

Elisa Lepistö

En tosiaan! Parasta viihdettä on katsoa tuolta arkistoista joitain 4 vuoden takaisia juttuja :D niistä iphone kolmosella otetuista kuvista on tultu pitkälle! Kiitos :)

MiniMalliks
MiniMalliks

Kiva kun kirjoitit just tästä aiheesta....oon miettinyt näitä juttuja ja tietoa on tosi vähän missään saatavilla :)

Elisa Lepistö

Kiva kuulla että tää oli mielenkiintoinen aihe :) 

Kysymysmerkki (Ei varmistettu)

Kiinnostava postaus. Silti jää auki, että miten se blogi käytännössä työllistää? Siis rahallisesti? Maksaako Lily postauksista vai "yhteistyössä" toteutettujen postausten firmat? Tiedätkö etukäteen, mitä missäkin kuussa tulet tienaamaan? Onko blogilla tienaaminen alvillista tuloa? On tämä ihan älyttömän kiinnostava uutuus mediamarkkinoilla. Onnea menestyksestä!

Elisa Lepistö

Moi! Tää vaihtelee tosi paljon riippuen siitä, missä bloggaa ja kuka bloggaa. Yleisin malli on mun tietääkseni se, että portaali maksaa lukijamäärien perusteella palkkaa ja sen lisäksi kaupallisista yhteistöistä maksetaan erillinen korvaus. Suuri osa ei siis tiedä, kuinka paljon tulevat tienaamaan kuussa ja ne voivat vaihdella hyvinkin paljon kuukausien välillä. Osa bloggaajista tekee ihan normaalisti verokortin kanssa töitä, mutta itse teen tätä toiminimen kanssa. Se tarkoittaa sitä, että maksan siitä myös alvit :) Kiitos paljon!

Lily/Rantapallo vai Blogger/Wordpress.org (Ei varmistettu)

Kiitos upeasta blogista ja mielenkiintoisesta postauksesta! Jäin miettimään, että suosittelisitko esim. Lilyä myös sellaiselle aloittelevalle bloggaajalle, joka toivoo blogillaan myös joskus tienaavan (ainakin edes jotain tuloja)? Olen ymmärtänyt, että Lilyn blogeissa ei voi mainostaa, ja että A-lehdet omistaa blogin sisällön(?). Entä jos blogista tulee suosittu – menevätkö mahdolliset tulonlähteet tässä tapauksessa ohi suun? Mitä jos blogin haluaa siirtää toisen portaalin alle – onnistuuko ilman "kustannuksia" tai ylipäätään? Ymmärrän, että Lilyssä on joitakin (jo ennestään suosittuja) bloggaajia, joille maksetaan työstä, mutta entä jos blogi on jo alunperin Lilyssä ja tulee sittemmin suosituksi? Voiko bloggaajana Lilyssä toteuttaa omatoimisesti yhteistyökamppanijoita esim. yritysten kanssa vai kiertääkö kaikki A-lehtien kautta? Mitä haen tällä takaa on, että jos bloggaamisesta puhutaan ammattina/työnä, niin olisiko siitä haaveilevan kuitenkin järkevämpi aloittaa esim. bloggerissa tai wordpressissä? Missä muuten itse ihan aluperin aloitit? Kiitos, jos jaksat vielä palata tähän asiaan, vaikka kommenttini tuleekin vähän jälkijunassa ja on ehkä turhan pitkäkin vielä :D

Elisa Lepistö

Moi! Kiva kun aihe kiinnostaa. En kuitenkaan valitettavasti tiedä tuosta sen enempää, koska itse siirryin tänne vasta tässä vaiheessa. Varmaan joistain ehdoista nämäkin tiedot löytyisivät. Itse aloitin aikoinaan Bloggerissa, mutta en oikein tiedä, onko se enää niin suosittu alusta kuin silloin? En ainakaan itse tiedä oikein mitään blogeja jotka bloggaisivat siellä edelleen. Mun mielestä kaikista tärkeintä on se oman blogin lukijakunnan kasvattaminen, ja niitä on helpompi mun mielestä löytää yhteisöllisistä paikoista :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos, kun jaksoit vielä vastata :) Ymmärrän mitä tarkoitat. Itsellenikin on jäänyt vähän sellainen fiilis, että blogger olis jotakuinkin "outdated", vaikkakin hämmentävän moni sitä alustaa ns. vertailupostauksissa suosittelee. Tää on niin uusi ala (mutta ah, kuinka mielenkiintoinen!), ettei näihin kysymyksiin varmasti mitään kovin tyhjentäviä vastauksia olekaan – jokainen tapaus on erilainen. Sun blogia olen seurannut jo vuosia, ja ihaillut sekä sen kehittymistä, aitona pysymistä, että sun mieletöntä elämänasennetta, jota jaksat aktiivisesti jakaa eteenpäin muiden iloksi ja hyödyksi. Kiitos siitä!

Kommentoi