Toivepostaus: Kuinka päädyin bloggaamaan työkseni?

DSC_0364.jpg

Olen huomannut, että ihmisiä tuntuu kiinnostavan hurjan paljon se, miten bloggaamista voi tehdä työkseen? Jostain syystä ennen aina kiertelin ja kaartelin kun tapasin uuden ihmisen, ja minulta kysyttiin että mitä teen työkseni. Nykyään jonkinlainen ammattiylpeys on nostanut päätään ja voin fiiliksissä kertoa, mitä teen. Se mikä kiinnostaa usein myös, on että miten tähän positioon sitten päädytään?

Suomessa on jo melko monia ammatikseen bloggaavia, ja jokaisen tarina on luultavasti hiukan erilainen. Uskon, että yhteistä kaikille on kuitenkin se, että hommaa kohtaan on ihan aito palo ja kiinnostus, sillä sitä pitää lähes aina tehdä ilman sentin senttiä ennen kuin joku on valmis siitä maksamaan. En itse ajatellut missään vaiheessa, että blogista voisi tulla työ, silloin kun ensimmäistä postausta kirjoitin. 

Omat insentiivit olivat siinä, että halusin jonkun paikan jossa voin jakaa omia ajatuksia ja oivalluksia muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Olin kirjoittanut noin puoli vuotta, kun minua lähestyttiin Fitfashionin puolesta. Silloin portaalia oltiin perustamassa ja meitä oli ehkä 15(?) blogia, jotka aloittivat silloin siellä. Aloitin kirjoittamaan siellä, ja saamaan tuloja blogin kautta. Tällöin sain myös ensimmäisiä kaupallisia yhteistöitä. Olin samaan aikaan koulussa, sekä töissä lentokentällä, joten tällöin oli monta rautaa tulessa samaan aikaan. 

Kun olin ollut noin vuoden verran Fitfashionilla, tuntui ettei oma blogini enää sopinutkaan pelkästään fitness-blogin kategoriaan. Tällöin aloin miettiä siirtoa johonkin muualle, ja päädyin lopulta Cosmon alle. Muistan, kuinka tuohon aikaan en oikein vielä kuvannut hyviä kuvia, ja tuntui että on aika nostaa omaa rimaa kolleegoiden tasolle. Pikku hiljaa aloin opetella kameran käyttöä ja käyttämään enemmän aikaa myös visuaalisen puolen suunnitteluun. 

Kun blogiin alkoi suhtautumaan entistä ammattimaisemmin, huomasin että se alkoi aiheuttamaan myös stressiä. Meillä oli koulussa kaikkein rankin vuosi meneillään, suuritöisten mallistojen deadlinet paukkuivat samalla kun viikonloput meni työskennellessä lentokentällä ja jostain piti saada aikaa blogin kirjoittamiselle. Olen aina kärsinyt vähän sellaisesta reippaan tytön syndroomasta, jonka takia en välttämättä osaa tunnistaa milloin hommia on liikaa.

Sinä vuonna tuli kuitenkin seinä vastaan ja mietin sekä laskeskelin, voisinko lopettaa lentokentällä työskentelyn? Riittäisikö rahat vain blogista saaduilla tuloilla? Oli todella pelottavaa jäädä tutusta ja turvallisesta työstä pois, varsinkin kun pidin siitä mitä tein. Uhkakuvat siitä, jos en pärjäisikään pelkällä blogin kirjoittamisella, enkä saisi enää töitä mistään, kummittelivat takaraivossa. Päätin kuitenkin olla rohkea ja keskittyä omaan hyvinvointiin ja siihen, mikä kiinnosti kaikkein eniten. Se tarkoitti myös täysipäiväiseksi yrittäjäksi siirtymistä, joka oli jännittävää jo itsessään. 

Siitä lähtien olen keskittynyt blogin kirjoittamiseen ja näin jälkikäteen olen todella tyytyväinen siihen, että uskalsin kuunnella tuolloin sydäntäni. Blogi on ollut ihan uskomaton koulu monen asian suhteen. Olen oppinut vihdoin tuottamaan visuaalisesti kivannäköistä sisältöä, olen saanut tehdä hienojen yhteistyökumppaneiden kanssa kampanjoita, tutustua laajasti alan ihmisiin, saanut monia sydänystäviä ja tullut paljon itsevarmemmaksi monen asian suhteen. 

Viimeisin siirtoni oli tietysti tänne Lilyyn ja nyt muutaman kuukauden jälkeen voin todeta, että tämä tuntuu todella oikealta paikalta minulle. On hurjan hienoa yhteisöllisyyttä, naapuriblogit ovat älykkäitä, hauskoja ja mielenkiintoisia ja portaalin ulkonäkö ja käyttöliittymä ovat mieleeni. 

Ajattelin loppuun vielä jakaa omat vinkkini bloggaamisesta ammatikseen haaveileville ihmisille:

 1. Tee blogistasi omannäköinen. Nykyään tarjontaa on todella paljon, ja on vaikea erottua joukosta teksteillä ja kuvilla, jotka ovat samanlaisia kuin muissa blogeissa. Inspiraatiota voi toki ottaa muilta, mutta pysy rehellisenä omalle visiolle ja tarinankerronnalle. 
 2. Anna persoonasi näkyä blogissa. Olit sitten hillitty, rämäpää, pohdiskeleva, hauska tai runollinen, käytä näitä ominaisuuksia kirjoittaessasi. 
 3. Pidä postaustahti säännöllisenä. Päivititpä sitten kuinka usein tahansa, yritä pitää tahti samanlaisena. Mielenkiinto lopahtaa helposti, jos postauksilla on yhtäkkiä viikon tai parin tauko. 
 4. Kommentoi muiden blogeja ja ole aktiivinen yhteisön jäsen. Näin myös muut löytävät blogisi helpommin. Muista kuitenkin, että oman blogin puhdas mainostaminen näkyy helposti läpi, joten kommentoi mielummin silloin kun sinulla on aidosti jotain sanottavaa. 
 5. Tarjoa blogiasi reippaasti portaaliin, joka sinua kiinnostaa. Tässäkin on vähän sama logiikka kuin muissakin töissä: harvemmin sinua tullaan kotoa hakemaan johonkin työhön. Täytyy olla myös itse aloitteelinen ja ottaa yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin. 

Jäikö vielä jokin asia mietityttämään? 

 

DSC_0436.jpg

DSC_0375.jpgDSC_0369.jpg

DSC_0506.jpg

DSC_0446.jpg

DSC_0386.jpg

Pictures: Sara/ Tickle Your Fancy

Kommentit (27)
 1. Lily/Rantapallo vai Blogger/Wordpress.org
  12.6.2016, 17:21

  Kiitos upeasta blogista ja mielenkiintoisesta postauksesta! Jäin miettimään, että suosittelisitko esim. Lilyä myös sellaiselle aloittelevalle bloggaajalle, joka toivoo blogillaan myös joskus tienaavan (ainakin edes jotain tuloja)? Olen ymmärtänyt, että Lilyn blogeissa ei voi mainostaa, ja että A-lehdet omistaa blogin sisällön(?). Entä jos blogista tulee suosittu – menevätkö mahdolliset tulonlähteet tässä tapauksessa ohi suun? Mitä jos blogin haluaa siirtää toisen portaalin alle – onnistuuko ilman ”kustannuksia” tai ylipäätään? Ymmärrän, että Lilyssä on joitakin (jo ennestään suosittuja) bloggaajia, joille maksetaan työstä, mutta entä jos blogi on jo alunperin Lilyssä ja tulee sittemmin suosituksi? Voiko bloggaajana Lilyssä toteuttaa omatoimisesti yhteistyökamppanijoita esim. yritysten kanssa vai kiertääkö kaikki A-lehtien kautta? Mitä haen tällä takaa on, että jos bloggaamisesta puhutaan ammattina/työnä, niin olisiko siitä haaveilevan kuitenkin järkevämpi aloittaa esim. bloggerissa tai wordpressissä? Missä muuten itse ihan aluperin aloitit? Kiitos, jos jaksat vielä palata tähän asiaan, vaikka kommenttini tuleekin vähän jälkijunassa ja on ehkä turhan pitkäkin vielä 😀

  1. Moi! Kiva kun aihe kiinnostaa. En kuitenkaan valitettavasti tiedä tuosta sen enempää, koska itse siirryin tänne vasta tässä vaiheessa. Varmaan joistain ehdoista nämäkin tiedot löytyisivät. Itse aloitin aikoinaan Bloggerissa, mutta en oikein tiedä, onko se enää niin suosittu alusta kuin silloin? En ainakaan itse tiedä oikein mitään blogeja jotka bloggaisivat siellä edelleen. Mun mielestä kaikista tärkeintä on se oman blogin lukijakunnan kasvattaminen, ja niitä on helpompi mun mielestä löytää yhteisöllisistä paikoista 🙂 

   1. Kiitos, kun jaksoit vielä vastata 🙂 Ymmärrän mitä tarkoitat. Itsellenikin on jäänyt vähän sellainen fiilis, että blogger olis jotakuinkin ”outdated”, vaikkakin hämmentävän moni sitä alustaa ns. vertailupostauksissa suosittelee. Tää on niin uusi ala (mutta ah, kuinka mielenkiintoinen!), ettei näihin kysymyksiin varmasti mitään kovin tyhjentäviä vastauksia olekaan – jokainen tapaus on erilainen. Sun blogia olen seurannut jo vuosia, ja ihaillut sekä sen kehittymistä, aitona pysymistä, että sun mieletöntä elämänasennetta, jota jaksat aktiivisesti jakaa eteenpäin muiden iloksi ja hyödyksi. Kiitos siitä!

 2. Kiinnostava postaus. Silti jää auki, että miten se blogi käytännössä työllistää? Siis rahallisesti? Maksaako Lily postauksista vai ”yhteistyössä” toteutettujen postausten firmat? Tiedätkö etukäteen, mitä missäkin kuussa tulet tienaamaan? Onko blogilla tienaaminen alvillista tuloa? On tämä ihan älyttömän kiinnostava uutuus mediamarkkinoilla. Onnea menestyksestä!

  1. Moi! Tää vaihtelee tosi paljon riippuen siitä, missä bloggaa ja kuka bloggaa. Yleisin malli on mun tietääkseni se, että portaali maksaa lukijamäärien perusteella palkkaa ja sen lisäksi kaupallisista yhteistöistä maksetaan erillinen korvaus. Suuri osa ei siis tiedä, kuinka paljon tulevat tienaamaan kuussa ja ne voivat vaihdella hyvinkin paljon kuukausien välillä. Osa bloggaajista tekee ihan normaalisti verokortin kanssa töitä, mutta itse teen tätä toiminimen kanssa. Se tarkoittaa sitä, että maksan siitä myös alvit 🙂 Kiitos paljon!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *