Unelmien konkretisointi

DSC_1651-2.jpg

Sain maanantain postaukseen kysymyksen siitä, miten niitä omia unelmia voisi konkretisoida niin, että niistä on jotain hyötyä? Unelmointi ja tavoitteiden miettiminen on ihan lempipuuhaani, joten päätin kirjoittaa tästä ihan oman postauksensa. Olen pienestä asti unelmoinut ja paljon. Jo ala-asteella minulla oli säännöllisesti vaihtuvat aarrekartat seinillä, joihin olin leikannut lehdistä kuvia ja tekstejä, joita halusin omaan elämääni. Aluksi unelmat olivat vähän pienempiä ja pikkuhiljaa niiden toteutuessa myös nälkä kasvoi ja unelmista tuli isompia ja epärealistisempia. 

Ensin tietysti pitää miettiä, mihin unelma liittyy. Onko se esimerkiksi uraan tai kenties vaikkapa sosiaalisiin suhteisiin liittyvä, vai onko kyseessä joku abstraktimpi asia? Kun tavoite on mielessä, asettele se mielessäsi sellaiseen muotoon ettei siinä ole kieltosanoja. Jos olet esimerkiksi työttömänä ja haaveilet työpaikasta, älä aseta unelmaksi ”lopettaa työttömyyttä” vaan keskity siihen asiaan mitä haluat. 

Jos otetaan nyt vaikkapa tämä työpaikkaesimerkki, mieti mikä siinä on tärkeintä? Onko tavoitteena taloudellisen tilanteen parantuminen vai jonkinlaiset urahaaveet? Jos esimerkiksi unelmanasi on tienata enemmän, mieti mielummin niitä asioita jotka parempi taloudellinen tilanne mahdollistaisi. Voisiko unelman asettaa konkreettiseksi sitä kautta?

Kenenkään unelma tuskin on tietynlainen numerosarja pankkitilillä, joten mielekkäämpää on tavoitella niitä asioita, joita sillä rahalla haluaa. Konkreettinen unelma voisi siis olla vaikkapa oman asunnon ostaminen, kuukausilahjoituksen aloittaminen haluamalleen järjestölle, tai rahastosäästäminen. Näitä asioita on paljon helpompi visualisoida tekevänsä, kuin pelkän rahasumman tuijottelu tilillä. 

Jos unelmanasi on puolestaan edetä uralla, mieti mitkä ovat niitä asioita joita haluat päästä oppimaan ja joiden parissa haluat viettää aikaa. Älä keskity titteleihin vaan siihen, millaisia asioita haluat päiviisi? Minkälaisessa työympäristössä viettäisit päiväsi, minkälaisia ongelmia ratkoisit, minkälaisia kollegoja sinulla olisi ja minkälaisia etenemismahdollisuuksia tämä työpaikka tarjoaisi? Näitä voi kirjoittaa vaikka ihan ylös, ja pyrkiä tunnistamaan ne, mitkä ovat egon sanelemia ja mitkä kumpuaa siitä aidosta minästä. 

DSC_1697.jpg

Jos unelmoit olevasi johtavassa asemassa yrityksessä X, ei unelma ole vielä kovin kirkas. Mitä tuo johtajuus toisi sinulle, muuta kuin egoa pönkittävän tittelin käyntikorttiin? Voisiko unelman määritellä toisella tapaa? Esimerkiksi niin, että haluat työskennellä positiossa jossa pääset tekemään henkiöstöjohtamista, olemaan vastuussa projekteista, osallistumaan laaja-alaisesti eri prosesseihin, pitelemään lankoja käsissäsi ja kasvamaan ammatillisesti? Mieti, mitkä ovat niitä asioita jotka saavat sinut innostumaan ja sydämen pamppailemaan hiukan nopeammin. 

Kun unelma on selvillä, täytyy vielä käydä pieni tarkistuskierros sen suhteen. Onko se positiivisesti määritelty (ei sisällä kieltosanoja)? Onko unelma varmasti sinun (ei esimerkiksi egon tai muiden odotuksia täyttävä)? Onko unelma linjassa arvojesi kanssa? Onko asia sinun käsissäsi ja omalla työllä saavutettavissa(eli ei esimerkiksi toisen ihmisen päätettävissä)? Jos kaikkiin näihin on vastaus kyllä, olet saanut tavoitteen jo melko kirkkaaksi. 

Tykkään myös itse laittaa näitä unelmia johonkin ylös. Vaikka sitä ei lukisi kertaakaan sen jälkeen, on se kuitenkin jollain tavalla konkreettisempi. Teen myös usein niin, että laitan sellaisiin salasanoihin joita joutuu toistelemaan usein, jonkun unelman ja vaihdan sen aina uuteen kun se on toteutunut. Näin saan aina päivittäin sellaisen muistutuksen siitä, mitä kohti olen menossa. Toinen vaihtoehto on kirjoittaa kirje tulevaisuuden itselleen, silloin tulee määriteltyä myös jonkinlainen aikataulu eikä asia jää haihattelun tasolle. 

Lisää aiheesta ja sen vierestä:

Kirje itselleen vuoden päähän
Unelmointiopas
Tavoitteiden määrittely

Kommentit (3)
  1. JennaTuulenpolku
    3.12.2018, 16:17

    Ihan mahtava idea toi salasanahomma! Täytyy kopioida käyttöön. Ja mainio postaus taas muutenkin

    Mulla on omassa elämässä meneillään ison sortin risteysvuosi, sillä jäin vakiduunista lähihoitajana opintovapaalle opiskellakseni luontaishoitajaksi. Unelmien konkretisointi ja haaveksiminen on siis erittäin ajankohtaista 🙂 

  2. Tärkeä kirjoitus, täydellinen kuvitus. Kuva soutuveneistä auringonlaskussa on ehkä maailmanhistorian hienoin. Tuijotin sitä minuutteja ja tuntui, että kaikki kiireet, huolet ja kireydet sulivat siinä ajassa. Kuva toi minulle täydellisen rauhan ja levon tilan. Kiitos, kun jaat tällaista kauneutta.

    1. Voi kiitos, ihanasti sanottu! <3 Kiva kun luet!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *