10 VINKKIÄ HÄIDEN JÄRJESTÄMISEEN

 

Joka kerta, kun näen ystäviäni, esitetään minulle vakiokysymykset: onko sinulla jotakin uutta kerrottavaa rakennusprojektista – ja miten hääsuunnitelmat etenevät?

Niin suuria projekteja kuin nämä molemmat ovatkin, minusta tuntuu, että niistä on varsin vähän kerrottavaa. Rakennusprojektin suhteen eletään tällä hetkellä odotustilassa – asuntomme tulevaisuus on nyt kaupungin käsissä – ja hääprojekti etenee vähitellen omalla painollaan.

Eli missä jamassa hääsuunnitelmat tällä hetkellä ovat? No, nämä asiat on jo päätetty:

 • kirkko
 • hääpaikka
 • morsiamen hääpuku
 • valokuvaaja
 • bändi
 • kampaaja
 • kutsut + hääsomisteet

Isot linjat alkavat olla siis jo hyvällä mallilla! Ja jos aivan rehellisiä ollaan, niin neljä ensimmäistä palluraa olivat selvillä jo viime syyskuussa, pari kuukautta kosinnasta. Minulle oli tärkeää saada etenkin kirkko ja hääpaikka varattua ajoissa, jotta en joutuisi stressaamaan niiden suhteen.

Ystäväni ovat naureskelleet kerran jos toisenkin rennolle suhtautumiselleni häiden järjestämiseen. Olen tottunut järjestämään tapahtumia työni kautta, eikä häiden järjestäminen käytännössä eroa tästä juurikaan. Siksi ajattelinkin nyt kirjoittaa ylös 10 vinkkiä häiden järjestämiseen:

 

 

Aloita ajoissa. Etenkin pääkaupunkiseudulla suosituimmat juhlapaikat ja kirkot varataan yleensä vuotta aikaisemmin. Kun varaat molemmat jo hyvissä ajoin, et joudu stressaamaan siitä, missä juhlia vietetään. Näin saatte myös varmasti omannäköisenne juhlapaikan. Myös valokuvaaja ja hääbändi kannattaa varata hyvissä ajoin, kuten myös häämekon hankinta, jotta mahdollisille puvun muokkauksille jää aikaa.

Tee lista. Kun aloin suunnitella häitä, alkoi mielessäni automaattisesti raksuttaa lista asioista, jotka pitäisi ottaa huomioon. Vaikka valokuvaaja, morsiamen kukkakimppu ja sukkanauha voisivat tuntua itsestään selviltä asioilta, koin itse, että listan tekeminen huojensi oloani ja vapautti aivokapasiteettiani käytännön asioiden pohtimiseen.

Inspiroidu. Mikäli sinulla ei ole kristallinkirkkaana mielessä, minkälaisen mekon tai kampauksen haluaisit, erilaisten vaihtoehtojen tutkiminen kirkastaa ajatukset. Pinterestiin on kiva luoda oma häätaulu, jolle voi tallentaa itseä inspiroivia kampauksia, meikkejä, tapoja koristella juhlatila ja niin edelleen. Muista kuitenkin, että aikaisemmin toteutettuja tapoja ei tarvitse noudattaa pilkuntarkasti: mieti, minkälaiset asiat sopivat juuri teille ja ovat teidän näköisiänne.

Budjetoi. Tee häätaulukko johon merkitset tarkasti, mitä mikäkin asia tulee / on tullut maksamaan. Näin pysyt kärryillä siitä, missä mennään, eikä eteesi tule ikäviä yllätyksiä häiden lopullisten kustannusten suhteen. Budjetointi on erityisen olennaista silloin, jos mielessäsi on etukäteen tietty budjetti, jonka yli kustannukset eivät saa nousta.

Rajaa vaihtoehtosi. Tämä seikka liittyy olennaisesti budjetointiin. Otetaan esimerkiksi vaikkapa häämekon hankinta. Kun rajaat budjettisi häämekon suhteen tiettyihin raameihin, rajaat samalla valinnanmahdollisuuksiasi. Mitä enemmän valinnanvaraa, sitä helpommin ihminen usein ahdistuu. Minä esimerkiksi toivoin, että löytäisin hääpukuni käytettynä, ja siksi selasin aluksi vain Lovebirdsin ja Häätori.fi:n valikoimaa. Ja kävi aivan mieletön tuuri: löysin hääpukuni käytännössä heti toiselta näistä sivustoista. Mikäli käytetyn puvun etsintä olisi osoittautunut mahdottomaksi, olisin tietysti lähtenyt kierrokselle kauppoihin. Hääpuvun löytyminen nopeasti huojensi valtavasti mieltäni, sillä ajatus kymmenien pukujen sovittamisesta ahdisti minua.

 

 

Kysy mielipidettä ja ammenna muiden kokemuksista. Olen kysellyt naimisiin menneiltä ystäviltäni jos jonkinmoista, oli kyse sitten valokuvaajasta, hääpäivän aikataulusta tai kukista. Juhlapaikkamme on sama, jossa jo kaksi ystäväpariskuntaamme on mennyt naimisiin, ja olemmekin saaneet heiltä jo hyviä kommentteja ja kokemuksia. Muiden kokemuksista lukeminen tai keskusteleminen avaavat itselle ajatuksia siihen, millaiset hääjuhlat itselleen haluaisi.

Puhu puolisosi kanssa. Koska mieheni on ottanut päävastuun rakennusprojektistamme, tuntui luontevalta, että minä puolestani otan koppia häiden suunnittelusta. Vaikka teenkin pääosin selvitystyön ja päätökset, haluan kysyä myös puolisoni mielipidettä. Toisen mielipiteen kuuleminen on erityisen ihanaa ja tärkeää silloin, kun jotakin asiaa on pyöritellyt mielessään jo niin kauan,että tuntuu sokeutuvan vaihtoehtojen edessä tai alkaa kyseenalaistaa omia valintojaan.

Ota kaikki valmiina. Jos sinusta tuntuu, ettei aikasi riitä täysillä häiden suunniteluun ja valmisteluihin, ota mahdollisimman moni asia valmiina. Meitä helpottaa häissämme huomattavasti se, että järjestämme häämme ravintolassa, joka pitää huolen niin pöytien kattamisesta, ruoista kuin juomista. Hääpaikkamme on itsessään niin kaunis, ettei sitä tarvitse juuri koristaa, mikä myös vähentää valmistelujen määrää. Jos elät kiireistä elämänvaihetta ja budjettikin antaa myöden, voi hääsuunnittelijan palkkaaminen olla kannattavaa.

Älä takerru liikaa yksityiskohtiin. Muista, että häissä on kyse ennen kaikkea teidän rakkaudestanne – ei siitä, minkä sortin suklaakonvehteja vieraiden lahjarasioihin paketoidaan. Kun suuret linjat ovat selvillä ja teidän näköisiänne, tulee juhlapäivästä varmasti ikimuistoinen. Kauneimmat häät, joissa itse olen ollut, ovat olleet ehdottomasti sellaiset, joissa hääparin ilo ja onnellisuus tarttuvat häävieraisiin.

Luota muihin. Kaikkea ei tarvitse (eikä kannata) tehdä itse. Luota ravintolahenkilökuntaan, kampaajaan, ystäviisi. Mikäli haluat nauttia päivästä, et voi laskea sen varaan, että juhlapäivänä olet täyttämättä ilmapalloja tai asettelemassa kukkia maljakoihin. Ja vaikka kaikki ei menisi prikulleen suunnitelmiesi mukaan, niin mitä sitten? Sillä muista, että…

…vaikka kyse on yhdestä elämäsi tärkeimmistä päivistä, on hääpäivä kuitenkin vain yksi päivä muiden joukossa. ♥

 

lue myös:

häät mielessä

näin poikaystäväni kosi

pieniä oivalluksia parisuhteesta

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (6)
 1. Hyvä kirjoitus! Sinulla on ihanan konkreettinen ja maalaisjärkinen ote häihin. Tuntuu, että monella häissä vähän karkaa laukalle. 🙂 Ihana, että saitte sen paikan, jonka halusitte!

  Aloimme etsiä myös viime kesän lopulla ja meille taas selvisi, että pääkaupunkiseudulla suurin osa suosituista juhlapaikoista olisi pitänyt varata jo 2-3 vuotta aiemmin.

  Ehdimme jo siirtää häät seuraavalle vuodelle ajatuksen tasolla, mutta löysimmekin hiljattain erään helmen, joka olisi vapaana vielä ensi kesänä ja nyt pohdimme pitäisimmekö juhlat sittenkin jo ensi kesänä… 🙂

  Olisi mukava kuulla lisää vinkkejä tapahtumasuunnitteluun, kuten häihin, koska monelle ne ovat ensimmäiset isot juhlat ja sinulla on kokemusta jo työsi puolesta. Kirjottelethan lisää. 🙂

  Ihanaa kevään odotusta!

  1. Voi kiitos Tuuli <3 Meikäläinen ei ole ollut koskaan mikään ”häähullu”, tai siis sellainen, että olisin suunnitellut unelmahääni jo 6-vuotiaana. Mutta olen kyllä nyt nauttinut kovasti häiden suunnittelusta <3

   Monet suosituimmat paikat tosiaan varataan jopa 2-3 vuotta etukäteen, etenkin kesä-heinäkuulle. Me päädyimme pitämään häämme syyskuussa useammasta syystä: ihmiset eivät ole enää kesälomilla, juhlapaikkamme oli tuolloin vapaa ja hieman halvempi kuin kesäaikaan, ja sää on kuitenkin (yleensä) syyskuun alussa vielä kaunis.

   Tarkoitatko ensi kesällä siis kesää 2020? Jos näin, niin vielä ehtii lähettää kutsut! Mutta tärkeintä on, että teille ei tule liikaa stressiä ja kiireen tunnetta, vaan että ehditte nauttia myös häiden suunnittelusta ja järjestämisestä. <3

   Minkälaiset vinkit tapahtumasuunnitteluun liittyen kiinnostaisivat? Kirjoitan toki mielelläni lisää aiheesta! 🙂

 2. Ani / Naked Truth
  6.2.2020, 18:21

  Ihania vinkkejä, täytyypä tallentaa tämä kirjanmerkkeihin tulevaisuutta varten! 😉 😀 Oot kyllä ollut ihanan rento häiden suhteen etkä (ainakaan vielä) stressaillut! Ihailtavaa! Ja ai että, en malta odottaa teidän häitä! Tulee jo nyt tippa linssiin kun mietin miten kauniilta näytät sitten <3 Yyh.

  1. No niin, ei muuta kuin talteen vain! 😉 Toistaiseksi olen tosiaan saanut pidettyä aika hyvin jalat maassa – vaikka pari kertaa olenkin jo ressannut, että onko se mekko nyt passeli, mutta kyllä se on. Nykyään on niin hirveästi valinnanvaraa kaikessa, että pään saa helposti sekaisin vaihtoehtojen edessä! Mutta pitää vain tehdä valinta, ja sitten päättää, että se on hyvä ja pitäytyä siinä. Helpommin toki sanottu kuin tehty 😀

   Ja älä muuta sano, can’t wait!! <3 Nopeasti tämä aika menee ja kohta jo juhlitaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *