8 TAPAA VÄHENTÄÄ MUOVIJÄTTEEN MÄÄRÄÄ

vinkit-muovijatteen-vahentamiseen-sundayblondie-1.jpg

Tuskin kukaan meistä on viime viikkoina voinut välttyä muovijätteeseen liittyvästä uutisoinnista.

Tuntuu, että muovia on kaikkialla: meressä, eläimissä, ruoassa, ihmisissä. Uutisvideoilla näkyvät merien muovilautat tuntuvat epätodellisen suurilta. Mistä tämä kaikki roska tulee? Kaupan hyllyrivistöjä kävellessään saa nopeasti vastauksen: valtava osa syömästämme ruoasta on pakattu muoviin.

Euroopan komissio julkaisi viime viikolla ensimmäisen unionin laajuisen muovistrategian, jolla pyritään lisäämään muovin kierrättämistä, suojelemaan ympäristöä ja luomaan työpaikkoja. Toiveena on, että vuonna 2030 kaikki EU-alueella käytettävä muovi olisi kierrätettävää tai uudelleenkäytettävää.

Tällä hetkellä alle 30 prosenttia EU-kansalaisten vuosittain synnyttämästä 25 miljoonasta tonnista muovijätettä päätyy kierrätykseen. Loput muovijätteestä päätyy kaatopaikoille (31%) tai poltetaan (39%) [HS 16.1.2018]. Tänään HS kertoo jutussaan, että moni kyllä haluaisi kierrättää muovijätteensä, mutta siitä on tehty vaikeaa. Aluekeräyspisteet ovat harvassa, ja niitä tyhjennetään liian harvoin.

Joka vuosi satatuhatta merinisäkästä ja -kilpikonnaa ja yli miljoona merilintua kuolee syömäänsä muoviin. Yleensä muoviroska tukkii ruuansulatuskanavan, elämän tukehtuu tai nääntyy nälkään, terävä roska rikkoo ruuansulatuselimistöä tai eläin sotkeutuu roskiin menettäen lentokykynsä, nääntyen nälkään tai jää saaliiksi. Nämä kaikki kuulostavat jokseenkin kammottavilta tavoilta kuolla.

Tuskin kukaan meistä pystyy enää elämään täysin ilman muovia, mutta jokainen voi vaikuttaa muoviroskan määrään. Pienillä valinnoilla on iso vaikutus, kun tarpeeksi moni omaksuu ne osaksi arkeaan.

Listasin kahdeksan vinkkiä, miten sinä, minä ja me kaikki voimme vähentää muovijätteen määrää!

vinkit-muovijatteen-vahentamiseen-sundayblondie-2.jpgvinkit-muovijatteen-vahentamiseen-sundayblondie-5.jpgHanki kestävä take away -muki ja vaihda kaupan vesipullot lasiseen. Esimerkiksi Britanniassa heitetään pois noin kolme miljardia kertakäyttöistä kuppia vuodessa. Monet kahvilaketjuissa käytetyt mukit ovat kuitenkin sellaisia, ettei niitä voi kierrättää mukeissa olevan polyeteenin vuoksi, joka tekee mukeista vedenpitäviä. Myös take away -mukien kannet ovat yleensä muovia. Itselläni on käytössä Keep Cupin lasinen muki, jonka kansi on kylläkin muovinen. Kansi toimii suojana, kun kannan teeni lounaspaikasta työpaikalleni, jossa otan kannen pois – en tykkää juoda teetäni muovikannen läpi. Vesipullona käytössäni on lasinen Nature’s Designin pullo.

Jätä hedelmäpussit ja muovipussit kauppaan. Miksi laitamme useat hedelmät pusseihin, vaikka monet niistä kulkisivat kassissa sellaisenaan? Onhan appelsiinissa kuoret, jotka suojaavat hedelmää. Viimeisen puolen vuoden ajan olen tehnyt niin, että punitsen hedelmät ja liimaan tarran yhteen hedelmään – eikä yksikään myyjä ole ihmetellyt asiaa. Hedelmät kulkevat kivasti muiden ostosten seassa kangaskassissa.

Vältä take away -lounaita. Kun ostat ruokaa ravintolasta mukaan, pakataan se monesti useisiin muovirasioihn. Viitseliäin nappaa mukaansa oman, kestokäyttöisen rasian ja pyytää noutosafkat siihen. Saahan teen ja kahvinkin jo omaan kuppiin – miksei siis lounaankin?

Älä osta muovisia kertakäyttöaterimia ja -astioita. Jos retkeilet, voi pitkäkestoisiin retkiastioihin satsaaminen olla kannattava idea. Mitä tulee aterimiin, olen itse toisinaan kuljettanut mukanani kotoa napattuja (metallisia) aterimia: kyllähän yksi lusikka nyt aina kassissa kulkee.

Älä osta mikromuoveja sisältävää kosmetiikkaa. Päivittäiskosmetiikan tuotteet voivat sisältää pienen pieniä muovihiukkasia eli mikromuoveja. Mikromuovihiukkaset ovat niin pieniä, että ne läpäisevät jopa vedenpuhdistamoiden suodattimet ja päätyvät lopulta vesistöihin – ja syömäsi kalan mahaan. Mikromuoveista saattaa myös irrota myrkkyjä vesiin.

Suosi vaatteissa luonnonkuituja. Kun keinokuituja (akryyli, polyesteri) pestään pesukoneessa, päätyy veteen mikromuoveja. Suosi luonnonkuituja, eli sellaisia materiaaleja, joita ei ole valmistettu kemiallisesti. Eläinkuidut valmistetaan yleensä eläimen karvasta, kun taas kasvikuidut valmistetaan esimerkiksi varresta ja lehdistä. Eläinkuituja ovat esimerkiksi villa, angora, mohair ja silkki, kasvikuituja pellava, hamppu ja puuvilla. (Psst! Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi puuvillan tuotanto syö valtavasti vettä. Pelkkä luonnonkuidun leima ei tee vaatteesta automaattisesti parasta.)

Harrasta meal preppingiä. Pienet, paljon muovia sisältävät pakkaukset löytävät tiensä ostoskoriin yleensä silloin, kun ei ehdi suunnitella. Tee esimerkiksi tuorepuuro tai smoothie valmiiksi mukaasi, jotta voit nauttia sen välipalana tai treenien jälkeen kaupasta ostettavien smoothieiden, jogurttien, rahkojen ja puurojen sijaan.

Kokeile kuukautiskuppia. Se aika kuukaudesta – ja muoviroskaa syntyy. Kuukautiskuppi vähentää muoviroskan määrää merkittävästi, kun kaupasta ei enää tarvitse ostaa jatkuvasti kertakäyttöisiä siteitä. Suomalainen Lunette on alan uranuurtaja, jonka kuukautiskupit myös valmistetaan Suomessa.

vinkit-muovijatteen-vahentamiseen-sundayblondie-3.jpgvinkit-muovijatteen-vahentamiseen-sundayblondie-4.jpg

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (9)
 1. Emmatervala
  27.1.2018, 10:33

  Ostaisin varmaan cocovin superfoodeja. Tulisi tarpeeseen näin taas uuden vuoden alussa kun haluaa panostaa taas hyvinvointiin 🙂
  Onneksi Ouluun tulossa myymälä!

 2. LAVJUUEVERYBODY!
  23.1.2018, 21:32

  Miksiköhän firmat käyttää niin vähän täyttöpusseja tuotteissaan? Esim. Käsisaippuat, huuhteluaineet, shampoot.. Tosin en tiedä väheneekö niissä muovin määrä täyttöpussien avulla? Kamalia kohtaloita viattomilla eläimillä meidän ihmisten takia.

  1. Samaa olen itsekin miettinyt! Ruohonjuuresta löytyy täyttöpiste, mutta ns. ”normaalikaupoissa” täyttöpisteitä ei ole. Uskoisin, että täyttöpussit vähentäisivät ainakin hieman muoviroskan määrää verrattuna siihen, jos ostaa joka kuukausi pienen muovisen käsisaippuapumpun? Palasaippua on muoviroskan syntymisen suhteen tietysti kätevin vaihtoehto, sillä ne pakataan yleensä paperikääreeseen!

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *