KEVÄTKENGISSÄ

Kaupallinen yhteistyö: Terhi Pölkki Shoes

Fiilistelen alkanutta kevättä paitsi siksi, että päivä on jo huikeasti pidempi ja valoisampi kuin aikaisemmin, myös siksi, että nyt saa vihdoinkin alkaa pukeutua kevyemmin!

Olen hirveä vilukissa, ja siksi minusta tuntuu, että kuljen talvella aina samoissa (tylsissä ja mustissa) vaatteissa. Kesällä pukeutumiseni muuttuu monipuolisemmaksi: nilkkurit saavat jäädä kaappiin, kun kuivat kadut antavat mahdollisuuden tennareille ja slipareille. Taas tuntuu hauskemmalta pukea hameita ja mekkojakin päälle, kun alle ei tarvitse rullailla paksuja sukkahousuja!

Pääsin valitsemaan itselleni Terhi Pölkin valikoimasta uudet kevätkengät, jotka hyvällä huollolla tulevat varmasti näkemään useamman kevään. Valikoimassa oli vaikka mitä ihanuuksia, joista useammat olisin mieluusti napannut vaatekaappiini! Päädyin kuitenkin järkipohjaiseen valintaan, sillä niin ihanat kuin nämä nudet Kiia Pump -korkokengät olivatkin, ovat valitsemani mustat Brandon Flat -kengät itselleni turvallisempi valinta. Brandonit istuivat jalkaani täydellisesti kuin sukka, ja tiedän, että ne tulevat itselleni ahkerampaan käyttöön. Valinta oli kyllä tiukka – piti ihan kilauttaa tyylitietoiselle kaverille ja kysyä hänen mielipidettään! Mutta kuten hän fiksusti totesi: Brandonit ovat monikäyttöiset, sillä niitä voi pitää niin keväällä kuin syksylläkin.

Minun täytyy myöntää, että olen aina ollut vähän surkea huoltamaan vaatteitani. Freesaan kashmirneuleeni nukkaharjalla silloin tällöin ja pesen valkoisia tennareitani, mutta nahkakenkiä tulee huollettua aivan liian harvoin – tässä olisikin itselleni petraamisen paikka. Yhteistyön merkeissä pääsin kysymään Terhiltä muutaman kenkiin liittyvän kysymyksen, joita olen pohtinut – tiedätkö sinä esimerkiksi, mitä on kromiparkitus, tai että kengille pitäisi antaa myös lepopäiviä?

Terhi Pölkin kengät valmistetaan Portugalissa ja hankitte myös kenkiin tarvittavat materiaalit siellä paikallisilta tuottajilta. Miten päädyitte valmistamaan kenkänne juuri Portugalissa?

Kun olin perustamassa kenkämerkkiäni halusin ehdottomasti tuottaa kengät Euroopassa. Portugali oli luonteva valinta, sillä minulla oli kontakteja Portugalissa ja sain suositukset kyseiseen tehtaaseen. Olen työskennellyt aiemmin Brasiliassa, joten osaan hieman portugalin kieltä. Näin ollen valinta oli helppo. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen valintaan ja matkaan itse asiassa tehtaalle jälleen tällä viikolla. 

Mitä on kromiparkitus? Miksi Terhi Pölkin kengissä käytetään kromitonta nahkaa?

Kromiparkitus tarkoittaa sitä, että parkituksessa, eli kun raakavuota nahka käsitellään eli värjätään, kromi sitoo väriainetta ja auttaa nahkaa pysymään pilaantumatta ja vaalentumatta yms. Kasviparkitus puolestaan tarkoittaa sitä että nahka värjätään kasvipohjaisilla väreillä, jolloin siihen ei käytetä mitää raskasmetalleja. Tämä tekee nahasta kestävän, mutta valolle kasviparkittu nahka on herkempi kuin kromittu nahka. Yleisimmin käytetty nahka kenkäteollisuudessa on tuo krominahka.

Miksi kannattaa ostaa laatukengät halvempien kenkien sijaan? Monet kun ajattelevat, että “ei kenkiin kannata panostaa, kun ne kuluvat kuitenkin käytössä nopeasti”.

Kengät nimenomaan kuluvat käytössä enemmän kun vaatteet, koska ne ovat jalassa ja kuluvat eri tavalla. Kenkiä ei myöskään voida pestä, jolloin niitä pitäisi hoitaa hoito-aineilla ja antaa lepopäiviä, jotta päivien aikana kertynyt neste haihtuu nahasta. Laadukkaat kengät on monesti suunniteltu niin, että lesti on optimaalisen hyvä, nahat ja muut materiaalit laadukkaita ja huolellisesti valittuja. Nahan lisäksi käytän laajasti ympäristöystävällisiä materiaaleja.

Olen suunnittelut jalkineita useille premium-kenkämerkeille, muun muassa Topshopille, Asokselle ja Urban Outfittersille. Tämän tyyppisen ”halvemman” jalkineen tuotannossa haetaan usein isoja määriä ja hinnan tulee olla matala. Tällöin tuotteen valmistuksessa usein nipistetään laadukkaista materiaaleista, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki halvat kengät olisivat huonoja. Itse pystyn päättämään tuotteissani käytettävistä materiaaleista joten voin seisoa koko suunnittelu- ja tuotanto prosessin takana.

Miten nahkakenkiä tulisi huoltaa, jotta ne säilyisivät mahdollisimman pitkään käytössä?

Nahkakengät tulee hoitaa säännöllisesti niille soveltuvilla hoito-aineilla. Sen lisäksi kengistä tulisi pitää lepopäiviä, jotta kenkä ei menetä ryhtiään. Erityisesti Suomen sääolosuhteet vaativat sen, että kengillä ei kävellä useaa päivää peräkkäin, vaan vaihdellaan nitä, jotta kengät ehtivät kuivua käytön välillä.

Miksi käytätte kengissänne mieluummin nahkaa kuin tehonahkaa?

Nahka on laadukas materiaali ja ruokateollisuuden sivutuote, joka hyödynnetään kengissä. Nahka toimii kengissä samalla tapaa kun eläimellä eli se suojaa ja hengittää. Tekonahka ei hengitä ja se on usein öljyperäisestä eli muovista valmistettua, mitä ihmiset eivät usein tule ajatelleeksi. Kun mietitään tekonahka-käsitettä laajemmin, niin kun mennään tuotteen alkulähteelle, on siinä aina mukana muovia.  Kasviparkitun nahan kaari on loppuun mietitty, sillä kasviparkittu nahka maatuu toisin kuin kromiparkittu nahka.

Käytän tietysti myös runsaasti muita materiaaleja. Kengän suunnittelussa tulee ottaa huomioon sääolosuhteet ja sesongit, joille suunnitellaan. Kun suunnittelen talvimallistoa näitä asioita tulee mietittyä todella paljon. On tärkeää, että jalat eivät kastu ja pohja on joustava ja pitävä talvella. Kenkiä tulee miettiä aina oikeassa kontekstissa ja suunnitella tarkoitettuun tarpeeseen. Olen itse todella käytännönläheinen suunnittelija ja haluan, että kengät ovat sekä esteettisiä että käytännöllisiä.

lue myös: 

lempilaukku – balmuir estelle shopper

moimoi – laukku, joka kestää läpi elämän

pura finland – kestävää pehmeyttä

Kuvat: Saranda Dedolli / Tyhjä ajatus, editointi Hanna K

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

muoti paivan-tyyli vastuullisuus ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. No eikö tullutkin! Oodissa on ihan superkaunis valo <3

    Kromiparkitus oli mullekin aivan uusi juttu!

  2. Hei vähänkö näistä kuvista tuli kivat. <3 Ja täällä ainakin yksi joka ei ollut ennen koskaan kuullutkaan kromiparkituksesta. (Kirjoitinkohan sen nyt edes oikein. :-D)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *