PUUT KAATUVAT: TONTTI ALKAA HAHMOTTUA

 

Viimeisimmästä asunnon rakentamista käsittelevästä blogipostauksestani, jossa kerroin taloprojektin ensivaiheista, on ehtinyt vierähtää jo useampi viikko. Tänä aikana tontilla on alkanut tapahtua, eikä sitä ole enää tunnistaa entisekseen.

Kuten olen kertonut, oli ostamamme tontti täynnä puita ja pensaita, sillä tontti oli ollut asumattomana kaksikymmentä vuotta. Tämän lisäksi tontilla oli vanha vaja ja sataneliöinen puutalo, jonka katto oli romahtanut keskeltä. Jotta pääsisimme rakentamaan taloamme tontille, piti sekä puut raivata että vanhat rakennukset purkaa pois tontilta.

Aluksi tontille tulivat puiden kaatajat. Tontilla oli useampi vanha, huikean korkea puu, ja ajattelimme, että metsurit alkaisivat kaataa puita niihin kiiveten ja osissa sahaten. Metsurit olivatkin niin ammattimiehiä, että he saivat kaadettua puut kokonaisina. Eräs valtavan kokoinen, 60 vuotta vanha kuusi kaadettiin millintarkasti meidän ja naapurimme tonttien väliin. Näky oli uskomaton.

Puiden kaato ja muun kasvillisuuden raivaus hoitui nopeasti yhdessä päivässä. Kaikki tontilla kaadetut puut ja risut haketettiin paikan päällä. Tämä hake myydään eteenpäin esimerkiksi talojen lämmitystä varten.

Tämän jälkeen purku-urakoitsija aloitti työnsä. Hän työsti kaivinkoneellaan puutaloa pala palalta ja samalla lajitteli kaikki purkamisesta aiheutuvat jätteet (esimerkiksi puu, betoni, tiili, metalli jne.). Oli mielenkiintoista oppia, että näinkin vanhan purkukohteen kaikki materiaalit todella lajitellaan ja pyritään käyttämään mahdollisimman paljon hyödyksi. Tämä tulee myös ehdottomasti edullisimmaksi sillä kaatopaikalle menevän sekajätteen maksu on kaikkein kallein.

Talon ja vajan purku-urakkaan kului aikaa vajaat pari viikkoa.

 

 

Ero entisen ja nykyisen välillä on kuin yö ja päivä. On tietysti sääli, että jouduimme kaatamaan tontiltamme käytännössä kaikki puut – muutama niistä oli niin kookas, että ne olisivat olleet vaaraksi niin meidän kuin naapureidemme talolle. Tontilla oli myös paljon niin vanhoja ja lahoja puita, ettei niitä kannattanut säästää. Tämän lisäksi puita piti tietysti kaataa rakentamisen tieltä. Puiden kaadon ja rakennuksen purkamisen jälkeen tontti humisee tyhjyyttään. Tästä onkin noussut kaksi huomiota.

Ensinnäkin tonttimme on aika mukavan kokoinen. Kylläpä siinä kelpaa asustaa! Toinen huomio onkin sitten vähemmän mukavampi: tonttimme on nyt varsin tyhjä, se kaipaa kodikasta vehreyttä. Päätimme kuitenkin, että sen sijaan, että säästäisimme lahot ja huonokuntoiset puut sekä pensaat, istuttaisimme tontille uutta elämää.

Jätimme tontille ainoastaan yhden puun – pienen tammentaimen.Tuo taimi seuraa toivon mukaan rakennusprojektiamme sen alusta loppuun asti.

 

lue myös:

meistä tulee talonrakentajia!

taloprojektin ensivaiheet: tila tontiksi ja purkulupa

talotoimittajan valinta

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *