TALOPROJEKTIN ENSIVAIHEET: TILA TONTIKSI JA PURKULUPA

 

Heti taloprojektin alussa pääsimme tutustumaan rakennusvalvonnan toimintatapoihin. Jotta saisimme raivattua huonokuntoiset puut ja purettua vanhan puutalon tontiltamme, piti lukuisia asioita ottaa huomioon.

Ensinnäkin ostamamme maapläntti oli tila-muodossa, ja se piti muuttaa tontiksi, jotta rakennuslupa myöhemmin heltiäisi. Tilalla tarkoitetaan asemakaava-alueen ulkopuolella sijaitsevaa, tilana kiinteistörekisteriin merkittyä maa-aluetta, jonka rajat on määrätty kiinteistötoimituksessa.

Monet hakevat puidenkaato-, purku- ja rakennuslupaa samanaikaisesti, mutta me halusimme hakea aluksi vain purku- ja raivauslupaa. Koska tontti ja sillä sijaitseva talo olivat olleet asumattomana parikymmentä vuotta, on tontti kasvanut käytännössä umpeen puiden ja muun kasvillisuuden vuoksi. Raivauksen myötä alkaisi tontilla tapahtua jo nopeasti ja hahmottaisimme sen mittasuhteet paremmin rakentamista ajatellen. Näin ollen haimme purkulupaa vanhalle talolle sekä vajalle ja siinä samassa luvan puiden kaatoon.

Tämän jälkeen teimme puustokartoituksen. Meidän piti merkitä kartalle kaikki omenapuuta suurempikokoiset puut selkeästi numeroiden ja kertoa, mitä lajia kyseiset puut ovat ja mitä niistä haluaisimme säästettävän. Siinä sitten vierähtikin hyvä tovi, kun mietimme, miten haluaisimme puiden kanssa edetä – ja vaikka olemme paperit kaupungille jo jättäneet, olemme jatkaneet edelleen mietintää. Tulemme kuitenkin raivaamaan tontilta lähes kaikki puut, sillä monet niistä ovat joko a) uuden talon rakentamisen tiellä, b) niin huonokuntoisia, ettei niitä kannata säästää tai c) niin suuria, että ne voisivat olla kaatuessaan vaaraksi meillä sekä naapureillemme. Emme halua kuitenkaan suinkaan jättää tonttiamme aivan paljaaksi: aiomme kasvattaa tontille uusia puita ja pensaita.

Ennen purkuluvan hankkimista oli vuorossa naapurien kuuleminen, eli mieheni kiersi ovelta ovelle tapaamaan naapureitamme ja pyysi heiltä luvan puiden kaatoon. Tämä oli samalla oiva tapa tutustua paremmin uusiin naapureihimme.

Kun sitten saimme purkuluvan, oli naapureilla vielä kaksi viikkoa aikaa valittaa kaupungin päätöksestä, ennen kuin siitä tulisi lainvoimainen. Kukaan ei onneksi ollut vastaan hankettamme – päinvastoin, koko naapurusto tuntuu iloitsevan siitä, että hylätty tontti saadaan uuteen uskoon ja elämään.

Kaikkiin rakennuksiin pitää teettää nykyisin haitta-ainekartoitus ennen purkamista. Haitta-ainekartoituksessa mitataan kaikki talon mahdolliset haitta-aineet, ja vasta sen jälkeen purku-urakoitsijat voivat tehdä tarjouksen kohteen purkamisesta.

Kun olimme saaneet haitta-ainekartoituksen, kilpailutti mieheni muutaman purkufirman. Otimme talon purkamisen ja puiden kaadon eri firmoilta, sillä tämä tuli lopulta halvemmaksi. Puiden kaato tuli lopulta yllättävän halvaksi, sillä puiden kaataja muuttaa puut ja risut saman tien hakkeeksi tontilla ja myy sen eteenpäin saaden hakkeesta pienen korvauksen.

Yleisesti ajatellaan, että rakennusvalvonnan kanssa asioiminen on vaivalloista ja jopa tuskallista. Vaikka asioita on pitänyt selvittää paljon, ja projektista päävastuun ottanut mieheni on soittanut parhaimmillaan 40–50 puhelua päivässä, on hänen päällimmäinen tuntemuksensa se, että rakennusvalvonnan kanssa asioiminen on sujunut yllättävän vaivattomasti.

Nyt ollaankin sitten siinä vaiheessa, että purkajat tulevat huomenna tontillemme ja aloittavan puiden kaadon. On jännittävää nähdä, miltä tontilla näyttää sen jälkeen, kun puut on kaadettu ja vanhat rakennukset purettu!

 

lue myös:

talotoimittajan valinta

talokaupat tehty – tästä kaikki vasta alkaa

kodin pintamateriaalit

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

koti remontointi sisustus oma-elama
Kommentit (2)
  1. Tosi kiva, kun dokumentoit näitä teidän talonrakennuksen vaiheita tänne blogiin. Näitä on varmasti itsekin kiva myöhemmin lukea, että mitä kaikkea tähän liittyikään ja mitä fiiliksiä missäkin vaiheessa oli. Ja meille muille myös mielenkiintoista, koska ei mulla ainakaan oo hajuakaan, että mitä tällaiseen isoon prokkikseen liittyy!

    Mahtavaa, miten ootte laittanu tuulemaan ja hommat siellä etenee jo noin konkreettisesti! Wou!

    1. Pyrin kyllä päivittämään tänne säännöllisesti taloprojektin kuulumiset! Näitä on sitten itsekin hauskaa lukea jälkikäteen :–) Ja jos tästä olisi vaikka iloa tai apua jollekulle muullekin, joka miettii talon rakentamista!

      Asiat ovat kyllä tosi hyvällä mallilla, kiitos Henrin! Tähän asti kaikki on tuntunut menevän vähän liiankin sujuvasti – toivottavasti prokkis jatkuisi samaan malliin :–D

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *