viisi vinkkiä ensirakentajalle

 

Miten nopeasti aika vierähtääkään! Olemme asuneet jo puoli vuotta ihanassa, omassa Kannustalossamme. <3

Viime viikolla Kannustalon toimittaja ja kuvaaja kävivät kuvaamassa kotimme uuteen Ideakirjaan, joka saadaan painosta juuri sopivasti ennen Lohjan asuntomessuja. Ideakirja on Kannustalon kerran vuodessa painama aikakauslehti, joka tarjoaa lukijalleen monipuolisesti vinkkejä ja inspiraatiota talonrakentamiseen sekä sisustamiseen.

Rakastan Ideakirjaa ja olen aidosti sitä mieltä, että se on yksi vuoden kiinnostavimmista sisustusjulkaisuista. Saimme paljon ideoita oman kotimme suunnitteluun Ideakirjasta! Myöskin Kannustalon nettisivujen rakentajatarinat ja virtuaaliesittelyt olivat korvaamaton apu oman kodin pohjaa ja sisustusta pohtiessa.

Kotimme sisustus ei ole vielä lähellekään valmis, ja siksi jännitin etukäteen hieman kuvauksia. Mutta kyseessähän ei olekaan sisustustarina, vaan rakentajatarina! Kannattaa siis napata lehti messuilta Kannustalon kohteesta mukaan, mikäli sinne tänä kesänä suuntaatte.

Rakentajatarinan yhteydessä kerroimme omat vinkkimme ensirakentajille. Ajattelin, että olisi hauskaa avata näitä vinkkejä teille vielä tarkemmin näin blogipostauksen muodossa!

 

 

Mieti, millaista arki uudessa kodissanne on.

Miten teidän kotinne tulisi suunnitella, jotta arki olisi mahdollisimman vaivatonta ja mukavaa? Kumpi on teidän arkenne kannalta käytännöllisin koti, yksikerroksinen vai kaksikerroksinen? Mihin huoneisiin haluaisit enemmän tilaa, ja mistä sitä taasen voisi nipistää? Ovatko tilat helposti muunneltavissa? Miten paljon tarvitsette säilytystilaa? Voisiko vaatehuoneen asettaa kodinhoitohuoneen läheisyyteen, jolloin vaatehuolto pelaisi kätevästi? Tarvitsetteko kuraeteisen? Jos sille ei ole juuri nyt käyttöä, voisiko kodinhoitohuoneeseen valita ikkunan, jonka tilalle saa myöhemmin asennettua oven?

Muun muassa tällaisia asioita mietimme, kun suunnittelimme asuntomme pohjaa ja teimme kymmeniä valintoja aina pistorasioiden sijoittelusta ovien vetimiin. Näin jälkikäteen voin todeta, että on asioita, joita emme edes hoksanneet ajatella ennen rakennusprojektia – esimerkiksi sähkövarausta ilmalämpöpumpulle.

Kaiken kaikkiaan kodistamme tuli juuri meidän näköisemme ja arkeamme erinomaisesti palveleva. Varasimme eniten tilaa yhtenäiseen keittiö-olohuoneeseen, sillä tässä tilassa vietetään myös eniten aikaa. Itselleni suurta luksusta on työhuone, jossa etenkin korona-ajan myötä vietän kaikki päiväni ja normaalioloissakin kolme päivää viikosta.

 

Tehtyäsi taloa koskevat valinnat harkiten, pysy päätöksessäsi.

Sisustuslehtien selailu ja asuntonäytöillä käyminen saavat helposti epäröimään jo tehtyjä valintoja. Onhan nykyisin valinnanvaraa niin valtavasti!

Omia ratkaisuja on tietysti hyvä punnita tarkkaan, ja muutoksia voi tehdä – mutta luota myös itseesi ja omaan intuitioosi! Uskon, että suurimmalla osalla talonrakentajista suurin ongelma on se, että ajatukset alkavat käydä ylikierroksilla ja monia asioita tulee analysoineeksi vähän liiaksikin.

Me soudimme ja huopasimme pitkään kylpyhuoneen laattojen kanssa. Halusin kylppäriimme hiekansävyiset, betonipintaa muistuttavat laatat, mutta kuumottelin, miltä ne näyttäisivät livenä – ajatus 90-lukulaisesta kellertävästä kylppäristä kummitteli mielessäni. Pidimme kuitenkin päämme, ja onneksi, sillä kylppärimme on saanut kodissamme kaikista eniten kehuja! Laattojen sävy osoittautui aivan täydelliseksi, ja fiilistelen itsekin edelleen viikottain, miten ihana tunnelma kylppärissämme vallitsee. Tässä tapauksessa siis first instinct todella toimi <3

 

Saat kauniin kodin jo muutamaan itsellesi tärkeään asiaan panostamalla. Jokaisen valinnan ei tarvitse olla parasta ja kalleinta!

Halusimme kotiimme aikaa kestäviä ratkaisuja, sekä kodin värimaailman että sisustuksen osalta. Pidämme molemmat vaaleista ja skandinaavisista väreistä, ja niin kotimme väreiksi valikoituikin valkoista, mustaa, harmaata ja ruskeaa. Yhdessä Kannustalon sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa valitsimme kotiimme värit ja materiaalit, jotka miellyttävät silmäämme varmasti vielä vuosienkin päästä.

Keittiö oli kenties tärkein, sijaitseehan se kotimme sydämessä ja on kaikkien katseiden alla. Siksi panostimme vetimittömiin kaappeihin, kauniiseen hanaan ja Bora-liesituulettimeen. Kaappien materiaali oli kuitenkin tavallinen, mattavalkoinen puu ja kalliin kivitason sijaan valitsimme tavallisen tason, koska se istahti kokonaisuuteen hyvin ja saatoimme siinä säästää.

 

 

Laadi taloprojektin kustannuksista taulukko, johon kirjaat kaikki maksetut ja tiedossa olevat kulut. Näin olet jatkuvasti tilanteen tasalla, missä mennään!

Rakennusprojektin myötä tulee tehtyä monenlaisia hankintoja, ja laskuja tulee useammalta suunnalta. Kustannustaulukko auttaa hahmottamaan paremmin taloprojektin kokonaisbudjetin ja pitää homman kasassa: siitä on helppo tsekata, mitkä laskut on jo maksettu, ja mitä on mahdollisesti vielä tulossa. Taulukkoon on myös helppo kirjata, kumpi on maksanut mitäkin sekä tarkistaa, että kulut menevät tasan. Projektia aloittaessamme kirjasimme taulukkoon kaikki mahdolliset kulut, aina postilaatikkoa ja talonumerokylttiä myöden.

 

Muista positiivinen asenne! 

Omakotitalon rakentaminen vaatii kymmeniä eri alan ammattilaisia, satoja päätöksiä ja tuhansia erilaisia tarvikkeita sekä materiaaleja. Projekti kestää helposti puolitoista vuotta tontin ostamisesta sisälle muuttamiseen. Matkan varrella tulee taatusti yllätyksiä, pitkäksi venyneitä päiviä ja öitä, jolloin aivot raksuttavat jotain tiettyä asiaa tai epäröivät jo tehtyä valintaa. Näiden asioiden kanssa voi stressata itsensä hermoraunioksi. Myös työmiesten tai talotoimittajan tekemisestä voi jatkuvasti etsiä vikoja suurennuslasilla. Pienestäkin vastoinkäymisestä voi tehdä jättimäisen ongelman.

Me kuitenkin päätimme, että nautimme tästä ainutlaatuisesta ajanjaksosta elämässämme. Olimmehan matkalla kohti omaa unelmiemme kotia! Päätimme luottaa alan ammattilaisiin ja tehdä heidän olonsa mukavaksi, kun he rakensivat kotiamme. Juttelimme työmiesten kanssa, veimme heille termoskahvit ja virvokkeita sekä toivotimme työn iloa. Etenkin mieheni piti myös huolen siitä, että talo ja tontti pysyisivät siistinä, jotta sinne olisi mukavaa tulla töihin. Halusimme luoda lämpimän ja luottavaisen tunnelman, sillä sellaisessa me itsekin haluaisimme työskennellä.

Kun kohtasimme pulmia, suhtauduimme asiaan ratkaisukeskeisesti ja ymmärtävästi. Talon rakentaminen on niin valtava urakka, että mielestämme on täysin normaalia, että kiperiäkin paikkoja tulee. Kukaan ei tee tahallaan virheitä. Koko rakentamisen ajan Kannustalon asenne kotimme valmistamiseen oli arvostava ja pystyimme luottamaan, että he ovat mukana joka tilanteessa. <3

 

lue myös:

talotoimittajan valinta

talon pystytys

kodin pintamateriaalit

koti remontointi sisustus ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *