Kenen kanssa minä puhun syövästä

Blogi, terapeutti, aviomies, äiti, läheiset, ystävät…

Minulta kysytään usein omaa jaksamistani ja varmistellaan, että onhan minulla joku, jolle puhua aiheesta.

Alussa varsinkin, alkuperäisen diagnoosin ja kesän levinneisyysuutisen jälkeen, aiheesta puhuttiin paljon. Perustin blogin, juttelin perheterapeutin kanssa, purin asioita mieheni kanssa, kävin käytännön juttuja läpi läheisten kanssa. Nyt sairastamisessani on päästy sellaiseen suvantovaiheeseen, että syöpä ei ole ensimmäinen asia, mistä kanssani puhutaan, eikä se todellakaan ole ensimmäinen ja ainoa asia minunkaan mielessäni.

Tosiasia kuitenkin on, että syövän kanssa on aina yksin.

Olen vähän huono avautumaan, ja asiasta jutteleminen taantuu kohdallani todella usein enemmän pinnalliseksi selostamiseksi, mikä tyydyttää kyllä ihmisten kyselyt jaksamisestani mutta ei varsinaisesti auta minua paljoa. Toki on hyvä puhua syövästä arkipäiväisesti, sillä pelottavuudestaan huolimatta sitä se juuri minulle on, arkipäivää, mutta sellaista sielua auki repivää keskustelua en syövästäni ole juurikaan käynyt.

Mieheni kanssa olen päässyt tavallaan syvimmälle, mikä on täysin ymmärrettävää. Hän on paras ystäväni, joka myös tuntee minut parhaiten ja jota syöpäni eniten myös käytännössä koskettaa. Olemme puhuneet peloistamme, itkeneet yhdessä ja olleet kiitollisia kaikista uusista päivistä toistemme kanssa.

Sairastavalle lapsiperheelle tarjottavalle terapeutille olen pystynyt puhumaan yllättävän hyvin, ja varsinkin puhelimessa olen pystynyt avautumaan peloistani ja huolistani varsinkin mieheni jaksamisen suhteen.

Ja useinhan se riittääkin, se puhuminen. Ei sen tarvitse olla mitään ihmeellistä, syvällistä. Joskus riittää se, että vain kertoo omasta arjesta ja sen haasteista, ja silloin niiden huolista voi päästää taas hetkeksi irti.

En kuitenkaan muiden ihmisten kanssa ole osannut kovin syvällisesti puhua syövän aiheuttamista peloista.

Kesällä vanha lukioaikainen kaveriporukkani tuli minua Turkuun tapaamaan, sillä levinneisyystiedon jälkeen oli todella epäselvää, elänkö edes paria kuukautta. Silloin, aurinkolasien taakse kätkeytyneenä, helteisenä päivänä puistossa, kerroin tunteistani avoimesti, eikä kenellekään olleet kyyneleet kaukana.

En silti surkuttele sitä, että miksen juttele monien ihmisten kanssa syövästäni syvällisesti. Avoimesti kyllä, ja monesti se riittää.

En ole ikinä ollut hirveän avoin, ja tätä pinnallistakin avoimuutta aiheesta olen tosissani joutunut opettelemaan.

Kun syöpädiagnoosin sain reilu vuosi sitten, sanoin heti miehelleni, että kerrotaan kaikille, ei aleta mitään peittelemään, koska rankkaa tulee olemaan muutenkin. Kun kesällä tieto syövän leviämisestä tuli, alkujärkytyksestä toivuttuani halusin heti perustaa tämän blogin ja purkaa tänne tuntojani.

Ehkä pelkäsin, että ilman edes jonkin tason avoimuutta käpertyisin täysin kuoreeni ja syövän lisäksi masentuisin pahasti.

Tämä harjoittamani taktiikka on toiminut kohdallani mielestäni suhteellisen hyvin, ja huonoista päivistä huolimatta olen jaksanut aika mukavasti. Viime viikkoina on ollut vähän raskaampaa henkisesti, mutta kyllä tämä taas tästä. Huonomminkin voisi olla, myös fyysisesti.

Järkeilen asioita aika paljon päässäni, ja usein myös sysään liian masentavat ajatukset jonnekin takaraivooni. Käsittelen niitä pelottavia ajatuksia sitten, jos on pakko, muuten pärjään ilmankin. Ehkä jonkun mielestä tämä ei ole aivan terveellistä, mutta olen toistaiseksi ainakin ihan järjissäni.

Elän mieluiten elämääni, en syöpääni.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (4)
 1. Tottahan se oli
  12.11.2018, 14:50

  Syöpään sairastunut on aina yksin, olen samaa mieltä. Riippumatta siitä, että lähellä on hyvä tukiverkosto. Syöpään sairastuneena tiedän, että itse joutuu lopulta tekemään sen kaiken henkisen/psyykkisen raskaan työn, että selviää päivästä toiseen, kuukaudesta toiseen jne. Se on pitkä tie, mutta sen oletan olevan tarkoitus kypsyttää muuttuneeseen tilanteeseen ja sopeutua siihen. Jatkan itse tuota henkistä/psyykkistä työtä, pitkään ja varmaan elämäni loppuun saakka. Ei anneta periksi eli pidetään henkisistä voimavaroistamme huolta; ne ovat arvokkaat ! <3

  1. Hyvin sanottu! 🙂

   Kyllä syövän kanssa on toisaalta yksin, mutta ajattelen sen hyvänä asiana: en haluais kenenkään toisen joutuvan käymään tätä läpi, ei, vaikka se mua helpottais jollain tasolla.

 2. Löysin blogisi hiljattain, voi miten ikävää että syöpäsi on levinnyt 🙁 Sain kanssasi saman diagnoosin samoihin aikoihin ja kuuluimme hetken samaan vertaistukiryhmäänkin, kunnes poistuin ryhmästä. Vertaisten kokemusten seuraaminen ainakaan niin laajassa mittakaavassa ei ollut mun juttu tässä vaiheessa. Jäit kuitenkin mieleen koska olemma aika samanikäisiä ja samalta seudulta.

  Pystyn niin samaistumaan suurimpaan osaan blogikirjoituksistasi. Tämä teksti kosketti myös syvästi ja tuntuu hyvin tutulta. Itselläni tilanne vaikuttaa hyvältä, mutta pelottaa silti ihan helvetisti, jos rehellisiä ollaan. Silloin kun antaa ajatusten mennä syvälle asti. Mäkin mielellään hautaan ne ikävät taka-alalle käsiteltäväksi vasta kun on pakko 🙂 Läheisten kanssa en voi puhua, vaikka tarve olisi, kun en halua itkettää heitä. Heidän päässä tämä kamala mörkö meni jo pois enkä halua muistuttaa aiheesta. Jos voisin niin erityisesti haluaisin tehdä heille selväksi, että elämä jatkuu heillä mun kuolemasta huolimatta ja se on ok ja kestän kyllä sen jos omani tähän saatanan syöpään loppuu. Mun suurin huoli olisi se, miten he kestää.

  1. Tuttuja ajatuksia sinäkin kirjoitat! Se on yks syy tähän blogiin, et voin purkaa tänne ajatuksia koska tahansa, eikä mun tartte oottaa sitä, onko otollinen hetki jutella jonkun läheisen kanssa tai onko soittoaika terapeutille. Toisaalta, harvoin mulla on sellainen olo, että mun täytyy purkaa asioita jollekin ihmisille, useimmiten riittää, että saan purettua. Taidankin tästä kirjoittaa seuraavaksi. 🙂

   Meidän vertaisverkosto on välillä äärimmäisen hyvä ja ainoa asia, joka auttaa, mutta koen myös sen välillä raskaaksi, koska en kuitenkaan halua elää ja hengittää syöpää.

   Tsemppiä sulle! Ei se huoli syövästä varmaan koskaan kokonaan poistu, mutta yritä ehkä kääntää se voimavaraksi, että syövän pelon nostaessa päätään alat miettiä, mitä kaikkea oletkaan saanut kokea, koska syöpä ei vienyt sua ja mikä kaikki on hyvää just nyt, pelosta huolimatta. Tää yleensä auttaa mulla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *