Miten suunnitella omat hautajaiset

1. Saa syöpädiagnoosi.

2. Säikähdä ihan p**keleesti.

3. Ala välittömästi pohtimaan, mihin haluat sinut haudattavan ja miten.

4. Kerro myös hautajaissuunnittelusta vieressäsi surevalle puolisollesi, joka ei välttämättä prosessoi asioita ihan samalla tavalla.

5. Toista rutiini joka kerta, kun uusien toiveiden jälkeen tulee huonoja uutisia.

 

Mikä siinä on, että tällaisiin henkeä uhkaaviin vakaviin uutisiin suhtaudutaan monesti juuri hautajaisten suunnittelemisella? Minä koen hoitavani sen isoimman jutun pois alta, jonka jälkeen voi suunnitella muita omaan kuolemaan liittyviä asioita.

Tämänkin asian loogisuutta on äärimmäisen vaikeaa avata ihmiselle, joka ei ole ikinä ollut vastaavassa tilanteessa.

Tottakai suunnittelen ensin hautajaiseni. Mitä muutakaan voisin tehdä?

Jotain omasta ja äitini pragmaattisista ja organisointiin taipuvaisista luonteista kertoo muutaman viikon takainen keskustelumme hautajaisiin liittyen. Keskustelimme polttohautauksen käytännöistä hyvin yksityiskohtaisesti, ja meidän mielestä se oli aivan hyväksyttävä ja meidän tilanteessamme normaali keskustelunaihe.

Minulla on tarve hoitaa omia asioitani kuntoon, jotta kenenkään muun ei tarvitsisi miettiä näitä vaikeita asioita kuolemani jälkeen ja jotta tietyt asiat hoituisi toivomallani tavalla. Haluan jättää jälkeeni hyvällä tolalla olevat asiat, jospa se vaikka vähentäisi läheisteni surua.

Ja onhan se jotain, mitä tässä mahdottomassa tilanteessa pystyy itse konkreettisesti tekemään.

 

 

 

 

 

Kommentit (23)
 1. Hei Maria, oltiin raskaana (sinä siis raskaana, minä ”raskaana”) suunnilleen samaan aikaan ja taidettiin pari kertaa toistemme blogeissakin jotain kommentoida. Itse käyn tätä nykyä täällä Lilyssa ehkä kerran muutamassa kuukaudessa ja ihan vahingossa klikkasin tämän postauksen auki. Rehellisesti sanoen kyyneleet kihosivat silmiin, kun tajusin, että se olet siis SINÄ, joka tämän diagnoosin on saanut. Voimia sinulle ja läheisillesi, toivon niin kovasti, että tässä showssa on onnellinen loppu. <3

  1. Joo, samaa matkaa taitettiin, vaikka hiukan eri askelin. 🙂

   Kiitos paljon, ja toivottavasti teillä sujuu kaikki kivasti! 🙂

 2. Ensimmäisen blogikirjoituksesi luettuani olet ollut Maria mielessä tosi paljon tässä viime päivinä. Ihan hirveän vaikea löytää mitään hyviä sanoja, sillä haluaisin välittää sinulle lämpimän halauksen ja lähettää voimia. Ihailen rohkeuttasi ja voimaasi kirjoittaa tästä. <3 Leffailta hautajaisissa kuulostaa ihanalta, mutta miten laajasta ajattelu- ja empatiakyvystä kertookaan tuo, että toivot läheistesi sovittavan tilaisuuden ensisijaisesti sen hetkisiin tunteisiinsa. 

  1. Kiitos kauniista sanoista. <3

   Kyllä tässä tietyllä tavalla tajuaa oman pienuutensa, sillä ei maailma pyöri vaan mun ympärillä, ei ees silloin, kun saatan olla kuolemassa. Vaikka mua pelottaa kipu ja henkinen kuihtuminen, kyllä ne silti on mun rakkaat, joille se on vaikeempaa, koska he ovat täällä myös mun lähdön jälkeen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *