Ajattelukierros kotisaarella

Ai, et on hianoo! Täällä Tiutisessa saa oppitunnin mittaisen päivälenkin ihan kulkemalla pitkin rantoja ja kujia, ei tarvitse edes lähteä saaresta pois. Luonto on paraikaa kukkeimmillaan, alkukesän vesisateista kiittävät iloksemme niin puut, pensaat kuin ahomansikat. Hoidetut pihamaat ja luonnontilassa säilyneet saarekkeet rauhoittavat tuoksullaan ja kukinnoillaan kotikaupungin tilasta huolestunutta kulkijaa.

 

Taustastani ja luokanopettajan koulutuksesta seuraa, että olen heikoimman puolella (poliitikot ovat ”pienen ihmisen puolella”, mutta se on aivan eri asia!). Kansankynttilänä pyrin ottamaan jokaisen lapsen yhdessä ja erikseen huomioon, jotta oppiminen olisi mielekästä. Mutta yhteiskunta ympärillämme on niin epätasa-arvoinen, etteivät opettajat yksin kykene tilannetta korjaamaan. Vaikka Suomen peruskoulussa lapset saisivatkin tasavertaisen koulutuksen vanhempien sosioekonomisesta asemasta riippumatta, lasten vapaa-ajan harrastukset ja lomamatkat kyllä riippuvat vanhempien varallisuudesta. Eivätkä monet vanhemmat nykyisessä työllisyystilanteessa pysty tarjoamaan lapsilleen minkäänlaisia elämyskokemuksia, siispä koulun tulisi tasoittaa eroja siinäkin. Varsinkin Kotkan alueella eriarvoisuus kukoistaa!

 

Kävelen ja napsin suuhuni tienpientareelta ahomansikoita. Äkkiä ratkaisu on silmieni edessä: Tiutisen koulu. Siitä kun saisi kaikkien kotkalaiskoululaisten leirikoulupaikan, niin olisimme taas hieman lähempänä oppilaiden välistä tasa-arvoa. Minä ainakin toisin kulloisenkin luokkani muutamaksi päiväksi leirikouluun tänne. Huolto- ja opetustilat ovat valmiina, ei muuuta kuin suunnitelmat kaupungissa vauhtiin. Nykyiseen koulujen käyttämään leirikeskukseen Lintukotoon on kallista kuljettaa luokkia, tänne Tiutiseen pääsee bussilla, pyörällä ja vaikka kävellen.

 

Kaupungin suunnittelijoilla ja asiaan vihkiytyneillä tahoilla on kokonainen vuosi aikaa saada leirikeskus asianmukaiseen varaussysteemiin. Näin vanha koulurakennus saisi uuden elämän kaikkien Kotkan koulujen yhteisenä kohteena. Ajatelkaa, mikä markkinavaltti: Kotkaan kannattaa muuttaa ihan jo lasten tasa-arvoisten kouluolojen takia!

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *