Ei makeal veel saa lotrata

Vettä ei saa tuhlata!

Vaikka meri velloi ympärillä, oli saaressa toisinaan vesipula. Merivesi ruostuttaa pesukoneet ja saunanpadat, ei sitä voi talousvetenä käyttää kuin ihan tilapäisesti.

Harvassa talossa Tiutisessa on enää sadevesipunttu keräämässä räystäiltä syöksyvät vedet, vaikka varsinkin tänä kesänä se olisi kannattanut, sillä sadevedestä ei ole ollut pulaa. Istutusten kastelukin on hoitunut taivasautomaatilla. Luonto rehottaa, pihanurmi kasvaa ja pihallemme istuttamani pensaat leviävät niin, että niiden raivaaminen ja tämän kirjoittaminen taistelevat ajastani. Kävin ostamassa vähän järeämmän trimmerinkin katkoakseni vuohenputkipopulaation, joka on kutsumatta vallannut pihamme mustaherukkapensasosaston.

 

Monet lapsuuteni kesät taisivat olla nykyistä paljon kuivempia, ainakin äidin kanssa muistelimme monena kesänä ollutta vesipulaa, jolloin Tiutisen kaivot tuppasivat kuivumaan, ja vain muutamassa saaren kaivossa riitti vettä myös toisille asukkaille. Kuivassa kaivossa on muuten kumea kaiku, kun sinne huutaa. Näkki se siellä piilossa vastaan huhuilee. Siinä sitä oli lapsena taivastelemista!

 

 

Koko kesän oli jokaisessa pihassa talonnurkalla ollut saavi, johon kerättiin pesuvettä suodattamalla pientenkin tihkujen sade kankaan läpi. Iso pyyheliina (tai vanha lakana) viritettiin saavin päälle ja sidottiin tiukasti kiinni narulla, ja kangas käytiin muutaman päivän välein huuhtomassa meressä irtoroskista. Kangas myös suojasi vettä haihtumasta. Kertynyt vesi käytettiin pesuvetenä, pyykkipäivät saivat odottaa kosteampia aikoja. Lapset kipittivät iltapesulle rantaan, pyyhe ja saippuapala muassaan. Joka aamu tähyiltiin taivaanrantaa, josko vihdoinkin sataisi.

 

Sataa! Pitkästä aikaa tuli kauan odotettu sade. Kaikki liikenevät puntut, puljut, paljut, saavit (nuo tarkoittavat kaikki suurta puista tai muovista kaksikorvaista vesiastiaa) ja ämpärit raahattiin räystäiden alle.

Nyt riittäisi sunnuntaiksi pyykkivettä, ja lauantaisaunassakin saisi vettä käyttää reilummin, muttei sentään lotrata! Lapset saisivat leikkiä pesun jälkeen saunan isossa vesisaavissa sillä aikaa, kun aikuiset heittäisivät lauteilla kunnon löylyt, eikä vihtomisen aiheuttama ilmavirta polttaisi pienten herkkää hipiää.

 

Kun Tiutiseen sitten vedettiin meren pohjaa pitkin kaupungin vesijohto ja siihen liitetyt vesipostit, helpottui ihmisten arkielämä kertaheitolla. Enää ei oltu riippuvaisia kaivovedestä. Muutaman vuoden kuluttua saatu kesävesijärjestelmä puolestaan toi vesijohtoveden kesäisin ihan pihalle asti! Mitä pidempi matka vesipostista oli omalle pihalle, sen lämpimämpänä vesi tuli hellepäivinä. Musta muoviputki oli oiva aurinkolämmön kerääjä, vaarinikin peseytyi satamasta töistä tultuaan pihalla vadissa valmiiksi lämpimällä kesävedellä. Käytetyllä pesuvedellä kasteltiin sitten kukkapenkki..

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *