Suomen pinnan alla liikkuvat maailmanlaajuiset homovastaiset virtaukset

Olin tiistaina Kallion kirjastossa puhumassa kirjastani. Paikalla oli myös kirjailija Janne Saarakkala, jonka teos Sen pituinen se on Suomen Kuvalehden mukaan ”suorasukainen seksuaalivähemmistöhistoria, jollainen Suomesta on puuttunut.” Olen samaa mieltä.

Ennen tilaisuutta pohdin, mitä haluaisin kirjastani sanoa. Onko lesboja käsittelevän romaanin kirjoittaminen radikaalia enää vuonna 2020? Vastaukseni oli ei, kunnes menin internettiin.

Suomen toiseksi suosituimman puolueen kansanedustaja avasi Facebookissa tunteitaan: ”Sairas vihreä Helsinki liputtaa kuulemani mukaan sateenkaarilipuilla tulevaa prideviikkoa. Tulemme näkemään jälleen katukuvassa aikuisia ukkoja taluttamassa konttaavia puolialastomia, nahkaremmein puettuja tovereitaan koiran talutushihnoissa, ja muuta saatanan normaaliksi väitettyä pervoa. Mielestäni tällainen on sairasta paskaa.”

Viimeksi kun tarkistin, postauksella oli 3300 tykkäystä, 459 jakoa ja tuhat kommenttia, joista valtaosa tuki postauksen sanomaa. Hyvä mielipide! Minuakin oksettaa! Lapset ovat vaarassa! Tällainen julistaminen menee minun ymmärrykseni yli!

Postauksen voisi ohittaa naureskelulla, mutta se on osa suurempaa, maailmanlaajuista ilmiötä.

Saarakkala kertoi heränneensä viime vuosina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman heikentymiseen esimerkiksi Venäjällä, Puolassa ja Brasiliassa. Sama ilmiö on nähtävissä myös Unkarissa ja Yhdysvalloissa. Olen kirjoittanut aiheesta täällä, täällä ja täällä.

”Nämä ovat hälyttäviä esimerkkejä siitä, mitä syviä virtauksia on maailmalla meneillään. Olen tietoinen siitä, miten hyvin rahoitettuja ja järjestelmällisiä ne ovat. Suomalaisen kansanedustajan kommentti herätti ajattelemaan, että Suomessa on kysymys samoista virtauksista. Ne ei vain ole yhtä äänekkäitä kuin muualla eivätkä ne saa yhtä paljon tilaa”, Saarakkala sanoi.

”LGBT-ideologia murtaa ihmiskunnan historian”

Kun yritin etsiä kansanedustajan postauksen jälkeen jotain mukavampaa luettavaa googlaamalla Prideä, löysin sen sijaan Päivi Räsäsen haastattelun Helsingin Sanomista. Jutussa Räsänen saa perustella vuolaasti, miksi hänen homovastaiset kommenttinsa eivät ole vihapuhetta ja miten hänellä on oikeus sananvapauteen.

Sama oikeus ei hänen mukaansa ehkä kuitenkaan koske niitä, jotka pilkkaavat kristittyjä.

Runsaan vuoden aikana Räsäsestä on tehty neljä tutkintapyyntöä liittyen hänen homovastaisiin kommentteihinsa. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on päättänyt, että Räsäsestä tehdään esitutkinta.

Räsäsen mukaan ihmisen geeniperimä on rappeutunut, eikä jumala alun perin luonut ihmistä homoseksuaaliksi.

”On selvää, ettei luonnontieteiden valtavirta tue Räsäsen muotoilemaa evoluution rappeutumisoppia. Paljon vaikeampaa on arvioida, mahtaako se olla vihapuhetta”, pohtii toimittaja.

Kolme päivää myöhemmin Räsänen aktivoitui jälleen Twitterissä. Viime vuonna hän ilmoitti Priden aikaan, että jumala on hyljännyt homot saastaisuuteensa, häpäisemään omat ruumiinsa. Tänä vuonna viesti kuului näin:

”#Pride2020 ei ole ihmisoikeustapahtuma. Kyse on #lgbt´ideologiasta, jonka tavoitteena on murtaa ihmiskunnan historian ja jatkuvuuden perusta, lapsen oikeus äitiin ja isään sekä omaan synnynnäiseen sukupuoleensa. Keisarilla ei ole vaatteita. Siksi #sananvapaus.”

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan ”Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisun muodot, jotka levittävät, yllyttävät, edistävät tai oikeuttavat suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa.”

En tiedä teistä, mutta minusta yllä olevia kommentteja ei ole kovin vaikea arvioida vihapuheeksi.

Puhumalla homoista saastaisina ruumiinsa häpäisijöinä, jotka pyrkivät murtamaan ihmiskunnan jatkuvuuden perustan, Räsänen asettaa homot paarialuokkaan, jolloin heitä on ihan oikeutettua inhota.

Vaikka Räsäsen homokannat ovat Suomessa monelle vitsi, hänellä on vahvat suhteet kansainvälisiin homovastaisiin tahoihin. Kristillisten juristien verkosto ADF on Helsingin Sanomien mukaan käynyt jo kahdesti tukemassa Räsästä tämän ”sananvapaustaistelussa”.

”Eivät he [ADF:n juristit] Suomen lainsäädäntöä tunne, mutta jos EIT:hen [Euroopan ihmisoikeustuomioistuin] täytyisi lopulta mennä, heistä olisi varmasti apua”, Räsänen sanoo.

ADF on ajanut esimerkiksi homoseksin kriminalisointia sekä transihmisten pakkosterilisointia. Kyse ei siis ole pelkästä mielipiteestä vaan tavoitteesta rajoittaa vähemmistöjen oikeuksia. Verkoston päämaja on Yhdysvalloissa.

Homovastainen vihapuhe lisää rikoksia

ILGA-Europe-ihmisoikeusjärjestön tutkimuksen mukaan äärioikeiston homovastainen vihapuhe lisääntynyt esimerkiksi Albaniassa, Andorrassa, Azerbaijanissa, Valko-Venäjällä, Bosnia-Herzegovinassa, Bulgariassa, Kyproksella, Tšekissä, Suomessa, Georgiassa, Kreikassa, Unkarissa, Kosovossa, Portugalissa, Slovakiassa, Espanjassa ja Turkissa.

Puolassa valtio on luvannut rahaa kaupungeille, jotka ovat julistautuneet LGBTQ-vapaaksi vyöhykkeeksi. Summa on kolminkertainen siihen tukeen nähden, jonka EU eväsi näiltä kaupungeilta.

Unkarissa meni juuri läpi laki, joka kieltää trans- ja intersukupuolisia ihmisiä korjaamasta sukupuoltaan syntymätodistukseensa.

Eikä ongelma koske vain Eurooppaa. Trump pyrkii edelleen ajamaan lakia, joka mahdollistaisi transihmisten sukupuoliperustaisen syrjinnän terveydenhuollossa.

Brasiliassa presidentti Jair Bolsonaro totesi keväällä, ettei Brasiliasta saa tulla homoturistikohde. ”Olen homofobinen ja ylpeä siitä”, hän sanoi. Homovastaiset asenteet näkyvät myös poliisin toimissa: toukokuussa 21-vuotias homomies hakattiin kepillä ja poliisi pidätti hänet, ei tekijöitä. Transihmisten murhat ovat lisääntyneet Brasiliassa 71 prosenttia vuonna 2020.

Myös Venäjällä homovastaisella liikkeellä on valtion ja lainsäädännön tuki. Venäjä ei ole osoittanut kiinnostusta tutkia Tšetšenian homovainoja eikä muita homovastaisia rikoksia.

Tätä taustaa vasten Päivi Räsäselle naureskelu tuntuu optimistiselta. Hän edustamansa ideologia on osa maailmanlaajuista homovastaista liikettä, joka pyrkii vähemmistöjen ihmisoikeuksien rajoittamiseen. Mitä tapahtuu, jos perussuomalaiset nousee hallitukseen ja ottaa aisaparikseen lempipuolueensa kristillisdemokraatit? Missä vaiheessa raikkaat globaalit homofobian tuulahdukset vaikuttavat myös meidän lainsäädäntöömme?

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat kaikin tavoin pyrkineet hidastamaan äitiyslain, translain ja tasa-arvoisen avioliittolain läpimenoa. Kaksi näistä taisteluista he ovat jo hävinneet, mutta translaki on toistaiseksi jäänyt koronapandemian jalkoihin. Jos sitä ei tällä hallituskaudella muuteta transihmisiä kunnioittavalle tasolle, muutosta on turha odottaa hallitukselta, jossa saattaa istua seuraavaksi kaksi transihmisten oikeuksia systemaattisesti hidastanutta puoluetta.

Homovastaisen vihapuheen normalisointi lisää tutkitusti homoihin kohdistuvaa väkivaltaa. Lopulta sillä on suuria vaikutuksia vähemmistöjen turvallisuuteen ja vapauteen. Tämä kannattaa muistaa seuraavalla kerralla, kun jakaa hauskoja meemejä Päivi Räsäsestä.

puheenaiheet ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta tasa-arvo
Kommentit (3)
 1. Hmm. Jotenki musta lesbouden vertaaminen ”ukkoihin talutushihnoineen ” on vähän kaukaa haettua. Kyllä munkin mielestä tollanen menee hiukan jo pervoilun puolelle, eli talutushihnaleikit vois jättää mielestäni Pride-kulkueessa väliin ja säästää kahdenkeskiseen aikaan.

  1. Kinky- ja nahkayhteisöllä on täysi oikeus olla Pridessä. Pride on mielenosoitus, jonka tarkoitus on ajaa myös niiden asiaa, jotka eivät sovi valtavirtaisen, riittävän siveän homoseksuaalin muottiin.

  2. Safiirikivi
   9.11.2021, 12:29

   Ei kannata uskoa natsien levittämää amerikkalaista propagandaa ihan noin vaan. Suosittelen etsimään taustoja näille talutushihnavalokuville, sitä äkkiä yllättyy.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *