Onko ketoosi vaarallinen – 6 vaaraa

Ketodieetti eli ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa olevan vuosi vuodelta suositumpi tapa pudottaa painoa, enkä ihmettele asiaa yhtään.

Olen aikaisemmin kirjoittanut omia kokemuksia ketodieetistä, nyt pidemmän ”ketoilun” jälkeen ajattelin avata hieman ketoosin negatiivisia puolia eli sen vaaroja

Hetkinen, mikä kumman ketoosi?

Mikä on ketoosi?Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, johon useimmat vähähiilihydraattiset ruokavaliot pyrkivät kehon saamaan. Sen avulla elimistö käyttää kehoon varastoituneita rasvoja energiana hiilihydraattien sijaan.

Ketoosi ei ole vaarallinen tila perusterveelle ihmiselle, mutta sillä on muutamia potentiaalisia haittoja ja vaaroja.

En halua avata ketoosia tämän kummemmin blogissani, sillä siitä löytyy runsaasti tietoa netistä enkä itse ole mikään asiantuntija tai ravitsemusterapeutti. (Antakaa anteeksi myös asiavirheet ja korjatkaa kommenteissa).

Vaara #1: Saatat polttaa rasvan lisäksi myös lihasmassaa

ketoosi saattaa polttaa myös lihasmassaa

Haluan nostaa lihasmassan polttamisen ensimmäiseksi vaaraksi, sillä tämähän on treeniblogi.

Vaikka ketogeenisellä ruokavaliolla syödään rutkasti proteiineja, se ei ole yksinään läheskään niin tehokas lihasten rakennuspalikka kuin proteiini yhdistettynä hiilihydraatteihin.

Lihasmassan polttamista voi kuitenkin vähentää tai jopa minimoida harrastamalla säännöllisesti jonkinlaista voimaharjoittelua (suosittelen!)

Vaara #2 Ketoosi kuormittaa munuaisia ja saattaa aiheuttaa munuaiskiviä

Munuaiskivet ovat yksi tunnetuimpia ketogeenisen ruokavalion haittoja ja vaaroja, tästä löytyy myös varsin kattava englanninkilinen tutkimus, jossa 13 testiryhmäläistä 195:tä kärsi jonkin sortin munuaiskivistä noudatettuaan ketogeenistä ruokavaliota.

Tutkimuksessa huomattiin myös kaliumin vähentävän munuaiskivien esiintymistä. Kannattaa kuitenkin jutella lääkärin kanssa, jos munuaiskivet huolettavat ennen ketogeenisen ruokavalion aloittamista.

Munuaisten kannalta huonoin tapa noudattaa ketogeenistä ruokavaliota on nauttia liiallisia määriä prosessoitua lihaa, jolla on myös yhteys useisiin munuaissairauksiin.

Vaara #3 Alhainen verensokeri voi olla vaarallinen diabeetikoille.

sokeria

Hiilihydraatit auttavat kontrolloimaan verensokeria, joka on erityisen tärkeää diabetesta sairastaville.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa merkittävän verensokerin laskeminen, joka voi olla vaarallista diabetesta sairastavalle.

Jos sairastat jonkin sortin diabetesta, kannattaa jutella lääkärille ennen hiilihydraattien vähentämistä

Vaara #4 Keto voi aiheuttaa painon jojoilua

Ketogeeninen ruokavalio on usean mielestä haastava toteuttaa, jolloin se johtaa monella helposti painon jojoiluun.

Monelle voi käydä niin, että vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatetaan muutama viikko ja sen jälkeen ruokavalioon lisätään taas hiilihydraatteja, joita saatetaan syödä huomaamattaan jopa tavallista ennen.

Monelle vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaa myös kovan makeannälän, jolloin yhtenä ”cheat” –päivänä saatetaan syödä runsaasti epäterveellisiä herkkuja.

Tyypillisesti heillä, joilla keto epäonnistuu, paino tulee nopeasti takaisin. Ketogeenistä ruokavaliota onkin tärkeää pyrkiä noudattamaan pitkäaikaisesti, eikä vain muutaman viikon tehodieettinä.

Vaara #5 Ketoosi saattaa aiheuttaa puutostiloja

Koska ketogeeninen ruokavalio rajoittaa useita vihanneksia ja muita vihreitä, se saattaa aiheuttaa joidenkin vitamiinien, hivenaineiden ja elektrolyyttien puutostiloja.

Erityisesti vähäinen ravintokuidun saanti saattaa olla ongelmallista vatsan toiminnan kannalta. Ketogeenistä ruokavaliota noudattaessa kannattaakin muistaa nauttia runsaasti myös salaatteja, joista sitä kuitua löytyy.

Vaara #6 Ketoosi aiheuttaa pahanhajuista hengitystäpahanhajuinen ketoosi hengitys

Ketoosissa erittyy tavallista enemmän asetonia, joka saattaa aiheuttaa mm. pahan hajuista hengitystä ja pahan hajuista hikeä.

Tämä paha haju kestää kuitenkin tavallisesti vain muutamia viikkoja ruokavalion alussa.

Vaara #7 Ketoosi saattaa aiheuttaa korkeampia kolesteroliarvoja

Moni ketogeenistä ruokavaliota noudattava käyttää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jotka tunnetusti saattavat aiheuttaa kohonneita kolesterolitasoja.

Jokaista kovaa rasvaa ei kuitenkaan kannata pelätä, esimerkiksi tuttu kookosöljy luokitellaan kovaksi ravaksi, mutta monen ammattilaisen mielestä se on varsin terveellistä. Vaarallisimpia ovat kuitenkin ns. ”transrasvat” jotka nostavat ns. LDL eli pahaa kolesterolia.

Kolesterolitasot kannattaakin ehdottomasti mittauttaa ennen ketogeenisen ruokavalion aloittamista ja seurata niiden muutoksia ruokavalion aikana, näin huomaat nopeasti jos kolesteroliarvot lähtevät heilumaan

Loppusanat

Kannattaa muistaa että ketogeeninen ruokavalio kuulostaa haastavalta, mutta todellisuudessa se noudattaminen on yksinkertaista. Älä yliajattele tai tee siitä liian haastavaa, aloita ketodieetti esimerkiksi leikkaamalla ruokavaliosta pois kaikki valkoiset hiilihydraatit, kuten vaalea leipä ja riisi.

Hyvinvointi Hyvä olo Liikunta Terveys

Kokeilin ketodieettiä uudelleen

Kirjoitin Aikaisemmin ketodieetti kokemuksistani sekä hieman neuvoja sen noudattamiseen. Tulokset olivat kuitenkin vähän niin ja näin, joten totetesin että dieetti ei välttämättä sovi aivan täysin minulle

Päädyin kuitenkin jostain syystä lukemaan aiheesta uudelleen entistä tarkemmin ja huomasin monia jotka saivat ketoosi laihdutuksella hyviä tuloksia. Pitäisikö kokeilla vielä uudelleen?

Laihdutus ei tavoitteena

Harrastan aktiivisesti niin juoksua kuin voimaharjoittelua, olen toisin sanoen siis hyvässä kunnossa, ketoosin tavoite ei ole koskaan ollut itselläni laihtuminen, vaan sen muut hyödyt, kuten parempi keskittymiskyky ja energisempi olo.

Useiden tutkimusten mukaan laadukkaat rasvat ovat myös huomattavasti höttöhiilareita terveellisempiä. En kuitenkaan ole lääkäri, joten en uskalla tähän ottaa virallista kantaa.

Moni Ketodieetti sopii voimaharjoittelijalle, kunhan antaa kehon ensin tottua siihen, eikä lähde huhkimaan liikaa.

Uusi ketodieetti kokeilu

Tällä kertaa varmistin että takuulla onnistun. Heitin aluksi kaapeista kaikki ylimääräiset hiilarit pois, jottei niitä tulisi vahingossa naposteltua ja näin tuhottua dieettiä. Ostin myös kaupasta suositeltua MCT öljyä, joka käsittääkseni auttaa pääsemään ketoosiin.

Kuten aikaisemminkin, ketoosi tuntui haastavalta. Pääsin kuitenkin 2 päivän vesipaaston avulla vaikeimmasta yli. Vesipaaston aikana join vain vettä, johon lisäsin suolaa sekä magnesiumia.

Cheattipäivä paljasti hyödyt

Dieetin aikana en taaskaan huomannut kummempia hyötyjä, joten ratkesin pieneen herkutteluun. Herkuttelun jälkeen oli luvassa treeni, ja huomasin motivaation puuttuvan täysin. Tosin sanoen, ketoosissa treenien suorittaminen ja motivaatio tuntui olevan korkeammalla

Hiilarit väsytti

Pidemmän kokeilun jälkeen huomasin aina lisätessäni hiilareita niiden aiheuttaman väsymyksen. ketoosissa ollessani olin vielä illallakin virkeä, mutta hiilihydraattia (etenkin sokeria) syödessäni huomasin väsymyksen tulevan aikaisemmin. Oikeastaan tuntui ettei iltaisin motivaatio riitä muuta kuin sängyssä makaamiseen ja leffojen katseluun. Voi tietenkin olla, ettei cheattipäivät ihan sopineet mulle.

Sokerista odotettua helpompi päästä eroon

Sokerisia herkkuja

Pidin aikaisemmin sokerista eroonpääsyä erittäin haastavana, mutta nyt kun noudatin ketoa todella tarkasti, niin etten syönyt tippaakaan puhdasta sokeria huomasin siitä ylitse pääsemisen odotettua helpommaksi. En olisi aikaisemmin saattanut edes kuvitella juovani kahvia tai teetä ilman sokeri, ne maistuivat jotenkin laimealta ilman sitä. Reilun viikon jälkeen en kuitenkaan kaivannut sokeria kahviini enää ollenkaan.

Sokeri on muutenkin erittäin haitallista, vaikka sen riskit tiedostetaan on siitä eroonpääseminen useilla haastavaa. Oikeastaan mitä enemmän aiheesta lukee, sitä tarkemmin tulee miettineeksi että miksi sokeri on edes laillista.

Majoneesissa yllätys

Huomasin lätränneeni ruokiin ketodieetin aikana huoletta majoneesiä, vaikka siinä onkin käytönnössä ”pahaa rasvaa”. Yllättävämpää olikin sen sisältämä sokeri, esimerkiksi auran kurkkumajeesissa oli puhdasta sokeria 16g/100g!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Liikunta