Onko ketoosi vaarallinen – 6 vaaraa

Ketodieetti eli ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa olevan vuosi vuodelta suositumpi tapa pudottaa painoa, enkä ihmettele asiaa yhtään.

Olen aikaisemmin kirjoittanut omia kokemuksia ketodieetistä, nyt pidemmän ”ketoilun” jälkeen ajattelin avata hieman ketoosin negatiivisia puolia eli sen vaaroja

Hetkinen, mikä kumman ketoosi?

Mikä on ketoosi?Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, johon useimmat vähähiilihydraattiset ruokavaliot pyrkivät kehon saamaan. Sen avulla elimistö käyttää kehoon varastoituneita rasvoja energiana hiilihydraattien sijaan.

Ketoosi ei ole vaarallinen tila perusterveelle ihmiselle, mutta sillä on muutamia potentiaalisia haittoja ja vaaroja.

En halua avata ketoosia tämän kummemmin blogissani, sillä siitä löytyy runsaasti tietoa netistä enkä itse ole mikään asiantuntija tai ravitsemusterapeutti. (Antakaa anteeksi myös asiavirheet ja korjatkaa kommenteissa).

Vaara #1: Saatat polttaa rasvan lisäksi myös lihasmassaa

ketoosi saattaa polttaa myös lihasmassaa

Haluan nostaa lihasmassan polttamisen ensimmäiseksi vaaraksi, sillä tämähän on treeniblogi.

Vaikka ketogeenisellä ruokavaliolla syödään rutkasti proteiineja, se ei ole yksinään läheskään niin tehokas lihasten rakennuspalikka kuin proteiini yhdistettynä hiilihydraatteihin.

Lihasmassan polttamista voi kuitenkin vähentää tai jopa minimoida harrastamalla säännöllisesti jonkinlaista voimaharjoittelua (suosittelen!)

Vaara #2 Ketoosi kuormittaa munuaisia ja saattaa aiheuttaa munuaiskiviä

Munuaiskivet ovat yksi tunnetuimpia ketogeenisen ruokavalion haittoja ja vaaroja, tästä löytyy myös varsin kattava englanninkilinen tutkimus, jossa 13 testiryhmäläistä 195:tä kärsi jonkin sortin munuaiskivistä noudatettuaan ketogeenistä ruokavaliota.

Tutkimuksessa huomattiin myös kaliumin vähentävän munuaiskivien esiintymistä. Kannattaa kuitenkin jutella lääkärin kanssa, jos munuaiskivet huolettavat ennen ketogeenisen ruokavalion aloittamista.

Munuaisten kannalta huonoin tapa noudattaa ketogeenistä ruokavaliota on nauttia liiallisia määriä prosessoitua lihaa, jolla on myös yhteys useisiin munuaissairauksiin.

Vaara #3 Alhainen verensokeri voi olla vaarallinen diabeetikoille.

sokeria

Hiilihydraatit auttavat kontrolloimaan verensokeria, joka on erityisen tärkeää diabetesta sairastaville.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa merkittävän verensokerin laskeminen, joka voi olla vaarallista diabetesta sairastavalle.

Jos sairastat jonkin sortin diabetesta, kannattaa jutella lääkärille ennen hiilihydraattien vähentämistä

Vaara #4 Keto voi aiheuttaa painon jojoilua

Ketogeeninen ruokavalio on usean mielestä haastava toteuttaa, jolloin se johtaa monella helposti painon jojoiluun.

Monelle voi käydä niin, että vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatetaan muutama viikko ja sen jälkeen ruokavalioon lisätään taas hiilihydraatteja, joita saatetaan syödä huomaamattaan jopa tavallista ennen.

Monelle vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaa myös kovan makeannälän, jolloin yhtenä ”cheat” –päivänä saatetaan syödä runsaasti epäterveellisiä herkkuja.

Tyypillisesti heillä, joilla keto epäonnistuu, paino tulee nopeasti takaisin. Ketogeenistä ruokavaliota onkin tärkeää pyrkiä noudattamaan pitkäaikaisesti, eikä vain muutaman viikon tehodieettinä.

Vaara #5 Ketoosi saattaa aiheuttaa puutostiloja

Koska ketogeeninen ruokavalio rajoittaa useita vihanneksia ja muita vihreitä, se saattaa aiheuttaa joidenkin vitamiinien, hivenaineiden ja elektrolyyttien puutostiloja.

Erityisesti vähäinen ravintokuidun saanti saattaa olla ongelmallista vatsan toiminnan kannalta. Ketogeenistä ruokavaliota noudattaessa kannattaakin muistaa nauttia runsaasti myös salaatteja, joista sitä kuitua löytyy.

Vaara #6 Ketoosi aiheuttaa pahanhajuista hengitystäpahanhajuinen ketoosi hengitys

Ketoosissa erittyy tavallista enemmän asetonia, joka saattaa aiheuttaa mm. pahan hajuista hengitystä ja pahan hajuista hikeä.

Tämä paha haju kestää kuitenkin tavallisesti vain muutamia viikkoja ruokavalion alussa.

Vaara #7 Ketoosi saattaa aiheuttaa korkeampia kolesteroliarvoja

Moni ketogeenistä ruokavaliota noudattava käyttää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jotka tunnetusti saattavat aiheuttaa kohonneita kolesterolitasoja.

Jokaista kovaa rasvaa ei kuitenkaan kannata pelätä, esimerkiksi tuttu kookosöljy luokitellaan kovaksi ravaksi, mutta monen ammattilaisen mielestä se on varsin terveellistä. Vaarallisimpia ovat kuitenkin ns. ”transrasvat” jotka nostavat ns. LDL eli pahaa kolesterolia.

Kolesterolitasot kannattaakin ehdottomasti mittauttaa ennen ketogeenisen ruokavalion aloittamista ja seurata niiden muutoksia ruokavalion aikana, näin huomaat nopeasti jos kolesteroliarvot lähtevät heilumaan

Loppusanat

Kannattaa muistaa että ketogeeninen ruokavalio kuulostaa haastavalta, mutta todellisuudessa se noudattaminen on yksinkertaista. Älä yliajattele tai tee siitä liian haastavaa, aloita ketodieetti esimerkiksi leikkaamalla ruokavaliosta pois kaikki valkoiset hiilihydraatit, kuten vaalea leipä ja riisi.

hyvinvointi hyva-olo terveys liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *