Gluteenittomasti naan

Tuoreiden croissanttien lisäksi naanleipä on yksi niistä vehnäisistä leipomuksista, jotka vaativat suurimman itsehillinnän – ja kotileipomuksina epäonnistuessaan aiheuttavat (sen pitsataikinan ohella..) suurimman harmistuksen. Ajoittain yltiöoptimismi ottaa kuitenkin vallan, ja taas leivotaan!

wp_000244.jpg

Tällä kertaa optimismi oli kohdallaan eikä käytetty aikakaan mennyt yhtään hukkaan!

Gluteeniton naanleipä (neljä isohkoa leipää)

Pikajuuri:

1 g hiivaa

3/4 dl kädenlämpöistä maitoa

1/2 dl gluteenittomia jauhoja (tällä kertaa käytin Semperin Mixiä)

1/4 dl hirssijauhoja

Taikina:

15 g hiivaa

1/2 dl rypsiöljyä

1/2 tl suolaa

1 tl hunajaa tai tummaa siirappia

2 1/2 dl maitoa

noin 3 dl jauhoja (itse käytin 3/4 jauhoista gluteenittomia jauhoja, loput 1/4 hirssijauhoja)

1 rkl tapiokatärkkelystä 

1 tl leivinjauhetta

Ohje: valmista taikinan pikajuuri sekoittamalla juuren ainekset keskenään hyvin tasaiseksi massaksi. Haarukka on tässä hyvä apuväline. Jätä juuri kohoamaan huoneenlämpöön 3 tunniksi.

Valmista taikina lisäämällä juureen hiiva, öljy, suola, hunaja ja maito. Sekoita kunnolla tasaiseksi (haarukka toimi tässäkin..). Mittaa toiseen astiaan jauhot ja leivinjauhe, sekoita ja lisää taikinaan koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos on tasainen, jätä 10 minuutiksi nousemaan. Vaivaa taikinaksi ja jaa palloiksi.

Kauli pallon ohuiksi, pitkulaisiksi leiviksi ja ”hakkaa” kämmenellä leivät läpi muutaman kerran. Jätä liinan alle nousemaan 20 minuutiksia lämpimään paikkaan. 

Paista kohonneita leipiä 275°C uunissa keskitasolla kunnes leivät ovat kullanruskeita. Voitele leivät halutessasi kuumina voisulalla, johon on sekoitettu yksi raastettu valkosipulinkynsi.

wp_000245.jpg

Tarjoa vielä lämpimänä raitakastikkeen ja vaikkapa bataatticurryn kera. 

Lisäys 23.3.2014 sunnuntain pitsalounaan jälkeen: kannatti  naanleivä testaaminen – ja vielä jatkotestaaminen sunnuntain lounaspitsan pohjana! Taikina oli yön yli jääkaapissa ja ennen pitsapohjaksi leipomista huoneenlämmössä parisen tuntia. Rapsakka, sopivan sitkoinen ja paras gluteeniton pitsapohja tähän mennessä! Kannattaa siis jemmata osa taikinasta seuraavalle päivälle..

 

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.