Gluteenittomasti naan
Tuoreiden croissanttien lisäksi naanleipä on yksi niistä vehnäisistä leipomuksista, jotka vaativat suurimman itsehillinnän – ja kotileipomuksina epäonnistuessaan aiheuttavat (sen pitsataikinan ohella..) suurimman harmistuksen. Ajoittain yltiöoptimismi ottaa kuitenkin vallan, ja taas leivotaan!
Tällä kertaa optimismi oli kohdallaan eikä käytetty aikakaan mennyt yhtään hukkaan!
Gluteeniton naanleipä (neljä isohkoa leipää)
Pikajuuri:
1 g hiivaa
3/4 dl kädenlämpöistä maitoa
1/2 dl gluteenittomia jauhoja (tällä kertaa käytin Semperin Mixiä)
1/4 dl hirssijauhoja
Taikina:
15 g hiivaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1 tl hunajaa tai tummaa siirappia
2 1/2 dl maitoa
noin 3 dl jauhoja (itse käytin 3/4 jauhoista gluteenittomia jauhoja, loput 1/4 hirssijauhoja)
1 rkl tapiokatärkkelystä
1 tl leivinjauhetta
Ohje: valmista taikinan pikajuuri sekoittamalla juuren ainekset keskenään hyvin tasaiseksi massaksi. Haarukka on tässä hyvä apuväline. Jätä juuri kohoamaan huoneenlämpöön 3 tunniksi.
Valmista taikina lisäämällä juureen hiiva, öljy, suola, hunaja ja maito. Sekoita kunnolla tasaiseksi (haarukka toimi tässäkin..). Mittaa toiseen astiaan jauhot ja leivinjauhe, sekoita ja lisää taikinaan koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos on tasainen, jätä 10 minuutiksi nousemaan. Vaivaa taikinaksi ja jaa palloiksi.
Kauli pallon ohuiksi, pitkulaisiksi leiviksi ja ”hakkaa” kämmenellä leivät läpi muutaman kerran. Jätä liinan alle nousemaan 20 minuutiksia lämpimään paikkaan.
Paista kohonneita leipiä 275°C uunissa keskitasolla kunnes leivät ovat kullanruskeita. Voitele leivät halutessasi kuumina voisulalla, johon on sekoitettu yksi raastettu valkosipulinkynsi.
Tarjoa vielä lämpimänä raitakastikkeen ja vaikkapa bataatticurryn kera.
Lisäys 23.3.2014 sunnuntain pitsalounaan jälkeen: kannatti naanleivä testaaminen – ja vielä jatkotestaaminen sunnuntain lounaspitsan pohjana! Taikina oli yön yli jääkaapissa ja ennen pitsapohjaksi leipomista huoneenlämmössä parisen tuntia. Rapsakka, sopivan sitkoinen ja paras gluteeniton pitsapohja tähän mennessä! Kannattaa siis jemmata osa taikinasta seuraavalle päivälle..
Hei! Ohje kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta, pitää pistää testiin. Tarkoittaako hiiva tässä tuore- vai kuivahiivaa?
Heippa. Tässä ohjeessa käytin tuorehiivaa. Varmasti toimii kuivahiivallakin, jos jostakin saa laskettua määrän suhteen 🙂
Pitäisi myös päivittää näitä vanhoja reseptejä, Semperin Mix -gluteenittomassa jauhossa on nykyään vehnätärkkelystä. Sopii toki gluteenitonta noudattavalle, mutta vehnäallergiselle taas ei. Harmillinen muutos.
Semperin Fin Mix on onneksi vehnätöntä. 🙂
Leivät olivat herkullisia, erityisesti valkosipulivoisulalla! Ohje menee ehdottomasti talteen. Omalla kohdallani jauhoja meni kuitenkin lähemmäs 5 dl. 3 dl:n kohdalla koostumus oli vielä lähempänä perunasosetta kuin taikinaa. Liekö jokin jauhon koostumusero.
Varmastikin koostumusero, Mix on aika paljon ”paksumpaa” kuin Fin Mix, joka on enemmän perunajauhomaista. Ja Fin Mix yleensä nykyään itsellänikin käytössä kun Mixiin tunkevat sitä vehnää pahus vieköön! Kiva kuulla, että leivät onnistui ja valkosipulivoisula tekee niistä kyllä ihan koukuttavia! 🙂