Inkiväärisiirappi
Muutama päivä sitten helteessä (taas) haaveilin raikkaasta ja kirpsakasta itse tehdystä inkiväärioluesta, mutta jotenkin sitten vain unohtui.. Eilen lyhyen päättelyn jäljiltä tulin siihen tulokseen, että jos raparperimehua voi tehdä raparperisiirapista, voi myös inkivääristä keittää siirapin ja kivennäisvettä lisäämässä siirapista saisi mahdollisesti inkivääriolutmaista. Ajatus luonnonjugurtista inkiväärisiirapilla kutkutteli myös makuhermoja. Reseptistä ei tietenkään saanut unohtaa sitruunaa ja pian siirappi olikin valmis!
Inkivääri-sitruunasiirappi
noin 100 g hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä
1 sitruunan mehu
3 dl valkaisematonta ruokosokeria tai intiaanisokeria (voit myös laittaa 1/2 dl vähemmän sokeria, jos pidät hieman kitkerämmästä)
1 1/2 dl vettä
(juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia, minttua)
Ohje: mittaa vesi, inkivääri, ruokosokeri ja puolen sitruunan mehu kattilaan, sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja keitä kunnes kaikki sokeri on kunnolla sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä siirappimaiseksi huoneenlämmössä parisen tuntia.
Maista jäähtynyttä siirappia, lisää maun mukaan sitruunaa (ja hunajaa). Siivilöi ja säilö kannelliseen, tiiviiseen lasipurkkiin tai lasipulloon. Siirappi säilyy ainakin pari kuukautta viileässä.
Tarjoile janojuomana kivennäisveden, jäiden ja vaikkapa tuoreitten mintunlehtien kera.
*********************
On hot summer days l´ve been missing refreshing and crispy home made ginger beer but kind of been way too lazy and ”busy” to cook some. After some thinking l decided it must be perfectly ok to make ginger beerish refreshement from ginger syrup – it works with rhubarb and sparkling water so why not with ginger? So, here goes..
Ginger lemon syrup
approx. 100 g finely grated fresh ginger
1 lemon
3 dl brown sugar / cane sugar (if you like more sour you can always leave 1/2 of sugar out..)
1 1/2 dl water
(runny honey or maple syrup, fresh mint)
Ohje: add water, ginger, sugar and half of the lemon juice in to kettle, mix well and heat until boiling. Lessen the heat and let boil until all the sugar has melted properly. Take the kettle off the stove and let cool down at room temperature for couple of hours.
Taste after cooling, add some more lemon (and honey if you like) to your own taste. Sieve and preserve into clean can with tight lid or to glass bottle. Syrup should be fine to use for up to 3 months when stored in a fridge.
Serve on a hot day with sparking water, ice and fresh mint leaves or try with plain yoghurt for breakfast – yum!