Kesäkeitoista kaunein
Kesäkeittoa tekee mieleni talvellakin, mutta näin alkukesästä kesäisen keiton keittelyinnostus pääsi yltymään niin pahaksi, että keitin suuren kattilallisen kesäkeittoa – malttamattomana viipotin kaupassa sellaista vauhtia, että herneet jäivät ostamatta, mutta maistui se keitto ilmankin!
Kesäkeitto
4-5 perunaa (itse pidän vähän jauhoisemmista perunoista, mutta keittoon voi käyttää vaikka hyvin pestyjä, kuorimattomia uusia perunoita!)
noin nyrkin kokoinen pieni kukkakaali
ja saman kokoinen parsakaali
muutama pieni porkkana
pieni nippu alkukesän sipuleita
pari kourallista herneitä
noin 3 dl kevytmaitoa tai ruokakermaa (toki punainen maito tai ihan kermakin käy vallan mainiosti, samoin kaurakerma vegaaniseen versioon)
kasvisliemijauhetta
mustapippuria myllystä
ihan pienen pieni ripaus valkopippuria
tuoretta ruohosipulia
tuoretta lehtipersiljaa
suolaa tarvittaessa maun mukaan
1 rkl luomuvoita makua tuomaan (ei välttämätön)
Ohje: pese kasvikset hyvin ja kuori porkkanat ja perunat, huuhtele, pilko ja laita kattilaan odottamaan. Katko kukka- ja parsakaaleista suuhun sopivia paloja ja nosta nekin kattilaan.
Lisää kattilaan sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kiehuvaksi, lisää kasvisliemijauhe, musta- ja valkopippuri ja vähennä lämpöä. Anna muhia juuri ja juuri kiehuvana puolisen tuntia, välillä sekoitellen ja kypsyyttä testaten.
Lisää keiton joukkoon herneet ja viipaloi mukaan vielä sipulinipun sipulit, kun muut kasvikset ovat melkein kypsiä.
Kun kasvikset ovat kypsyneet, ota levyn lämpö pois kokonaan ja sekoita joukkoon maito tai kerma. Älä kiehuta tai kuumenna keittoa enää maidon lisäämisen jälkeen. (Jos haluat keitosta paksumpaa, voit lisätä myös 1-2 ruokalusikallista jauhoja maidon tai kerman joukkoon)
Silppua keiton sekaan tuoreet yrtit, maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita sekä nokare luomuvoita.
Herkuttele pihalla tai parvekkeella tuoreen ruisleivän ja raparperimehun kera!