New Yorkin sitruunarahkakakku

Kesälomalta töihin paluun jälkeen olen innostunut tekemään lomajuttuja. Kesävieraita kaukomailta (tai no ihan vaan muualta Euroopasta, mutta kuitenkin..) , lomamatka Tallinnaan, uusia ystäviä, yöuinteja +27°C järvivedessä – hyvin ehtii iltapäivisin ja viikonloppuisin nautiskella kesästä, vaikka se varsinainen loma jo loppuikin. Ja ihan kuin huomaamatta, alkaa pihamaalta löytyä jo marjojakin. Sitruunarahkakakku valikoitui testattavaksi, kun jääkaappiini ilmestyi kaksi purkkia sitruunarahkaa, kiitos isoveljeni, ei sentään minkäänlaisen blogiyhteistyön hih – joka tapauksessa mainio resepti ja kovin kesäinenkin vielä!

wp_20140726_11_58_53_pro_2.jpg

Rahkakakku sai pinnalleen oman pihan vadelmia, amppelimansikoita ja tuoretta minttua 

New Yorkin sitruunarahkakakku

Pohja:

175 g gluteenittomia kaurakeksejä

50 g luomuvoita

Täyte:

400 g sitruunarahkaa (esim. Valio)

2 dl kevytkermaa

3 luomukananmunaa

1/2 dl maissitärkkelysjauhoja (esim. Maizena)

1/2 sitruunanmehu

Pinnalle: 

200 g kermaviiliä

1 rkl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

tuoreita marjoja, minttua, sirtuunamelissaa..

Ohje: murskaa kaurakeksit ja sulata voi, sekoita tasaiseksi taikinaksi kulhossa ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle.

Mittaa täytteen ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikinapohjan päälle. Paista 175°C uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakun pinta saa hieman väriä. 

Sekoita kermaviili, tomusokeri ja vaniljasokeri keskenään ja kaada kuuman rahkakakun pinnalle, levitä tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin. Irroita kakku vuuasta kylmänä ja tarjoa vielä viileänä, tuoreilla marjoilla ja vaikkapa mintunlehdillä koristeltuna.

Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi edellisenä tai sitä edellisenä päivinä, herkku säilyy hyvin jääkaapissa ja maku vain paranee!

 

***********

Aftern returnin back to work from my summer holidays, I´ve found myself doing all kinds of summery things. Have had the loviest guest from far away countries (well, from elsewhere in Europe but anyway..), traveled to Tallinn, made new friends and been swimming in the +27°C lake at midnight – there still is plenty of time to enjoy summer in the afternoons and weekends even thouhg my ”official” summer holiday already ended. All of a sudden there are red & delicious berries in the back yard (thanks mum for picking up some rasberries and strawberries for my cake!) and when l found some lemon quark from the fridge l had to try this summery recipe. Lemon quark did not appear into my fridge because of my blog but thanks to my brother.. 🙂 

New York lemon quark cake

Batter:

175 g gluten free oat biscuits 

50 g organic butter

Filling:

400 g lemon quark

2 dl cream / coffee cream

3 organic eggs

1/2 cornstarch flour

juice from 1/2 a lemon 

Topping:

200 g sour cream / creme fraiche

1 tbs powdered sugar

1 tsp vanilla sugar

fresh berries, mint leaves, lemon melissa..

Recipe: crush the biscuits and melt the butter, mix together in a bowl. Spread on top of springform cake pan (diameter approx 24 cm) covered with parchment paper

Measure all the ingredients for filling into another bowl, mix well together and pour on top of the cake batter. Bake in 175°C oven on the lowest level for approx. 50 minutes or until the cake has some color on it.

Mix sour cream, powdered sugar and vanilla sugar together and pour on top of the cake right after taking the cake out of the oven. Let cool down until room temperature and move to fridge. When the cake has cooled, take of the cake pan. Serve cool, decorated with fresh berries and mint leaves.

The cake can be baked a day or even two days before serving as it stayd delicious in the fridge and even gets more taste if you wait a bit!

Koti Ruoka ja juoma

Inkiväärisiirappi

Muutama päivä sitten helteessä (taas) haaveilin raikkaasta ja kirpsakasta itse tehdystä inkiväärioluesta, mutta jotenkin sitten vain unohtui.. Eilen lyhyen päättelyn jäljiltä tulin siihen tulokseen, että jos raparperimehua voi tehdä raparperisiirapista, voi myös inkivääristä keittää siirapin ja kivennäisvettä lisäämässä siirapista saisi mahdollisesti inkivääriolutmaista. Ajatus luonnonjugurtista inkiväärisiirapilla kutkutteli myös makuhermoja. Reseptistä ei tietenkään saanut unohtaa sitruunaa ja pian siirappi olikin valmis!

wp_20140717_23_00_11_pro20140718071955.jpg

Inkivääri-sitruunasiirappi

noin 100 g hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä

1 sitruunan mehu

3 dl valkaisematonta ruokosokeria tai intiaanisokeria (voit myös laittaa 1/2 dl vähemmän sokeria, jos pidät hieman kitkerämmästä)

1 1/2 dl vettä

(juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia, minttua)

Ohje: mittaa vesi, inkivääri, ruokosokeri ja puolen sitruunan mehu kattilaan, sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja keitä kunnes kaikki sokeri on kunnolla sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä siirappimaiseksi huoneenlämmössä parisen tuntia.

Maista jäähtynyttä siirappia, lisää maun mukaan sitruunaa (ja hunajaa). Siivilöi ja säilö kannelliseen, tiiviiseen lasipurkkiin tai lasipulloon. Siirappi säilyy ainakin pari kuukautta viileässä.

Tarjoile janojuomana kivennäisveden, jäiden ja vaikkapa tuoreitten mintunlehtien kera.

 

*********************

On hot summer days l´ve been missing refreshing and crispy home made ginger beer but kind of been way too lazy and ”busy” to cook some. After some thinking l decided it must be perfectly ok to make ginger beerish refreshement from ginger syrup – it works with rhubarb and sparkling water so why not with ginger? So, here goes..

wp_20140717_23_02_25_pro20140718071859.jpg

Ginger lemon syrup

approx. 100 g finely grated fresh ginger

1 lemon

3 dl brown sugar / cane sugar (if you like more sour you can always leave 1/2 of sugar out..)

1 1/2 dl water

(runny honey or maple syrup, fresh mint)

Ohje: add water, ginger, sugar and half of the lemon juice in to kettle, mix well and heat until boiling. Lessen the heat and let boil until all the sugar has melted properly. Take the kettle off the stove and let cool down at room temperature for couple of hours.

Taste after cooling, add some more lemon (and honey if you like) to your own taste. Sieve and preserve into clean can with tight lid or to glass bottle. Syrup should be fine to use for up to 3 months when stored in a fridge.

Serve on a hot day with sparking water, ice and fresh mint leaves or try with plain yoghurt for breakfast – yum!

Koti Ruoka ja juoma