Raparperiherkku

Asiasta on vaikea päästä yli tai ympäri – tähän vuodenaikaan ei vain ole raparperin voittanutta! Siitä syystä keittelin eilen pullollisen vaniljaista siirappia, leivoin iltapalksi raparperipiirakan ja kutsuin Ellankin kylään ensi viikolla, raparperin merkeissä..

wp_20140605_18_50_29_pro.jpg

Vähän erilaista reseptiä etsiessä katseeni kiinnittyi alkuperäisen ohjeen lauseeseen ”Ei pidä sekoitella turhan pitkään, sitkoa ei tässä kaivata” – siinä se! Hunajaa gluteenittoman leipojan korville, ei sitkoa, ah!

Kahden taikinan piiras eli rapsakka raparperipiirakka 

1. taikina:

5 dl jauhoja (käytin Semperin Mix -seosta, myös rouheisempi Grov Mix sopisi tähän hyvin)

300 g luomuvoita (huoneenlämpöisenä)

1 dl ruokosokeria

1/2 dl intiaanisokeria (tai + 1/2 dl ihan vaan tuota samaa ruokosokeria)

2. taikina:

3 luomumunaa

4 rkl ruokosokeria

5 rkl mantelijauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)

päälle: 

noin 500 g raparperia

(fariinisokeria tai tummaa siirappia)

kanelia ja tomusokeria

vaniljakastiketta

Ohje: mittaa 1. taikinan voi ja sokeri kulhoon, vatkaa vaahdoksi ja lisää joukkoon jauhot nopeasti pyöräyttäen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (jos taikina tarttuu pahasti, painele se tasaiseksi kylmässä vedessä kastelluin sormin). Paista taikinaa 200°C uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.

Huuhtele raparperit huolellisesti ja pilko noin sentin kokoisiksi paloiksi. Levitä raparperin palat esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sinne tänne halutessasi fariinisokeria tai vähän tummaa siirappia – fariinisokeri tai siirappi tekevät piirakkaan karamellimaisen maun. Siirapit ja turhat sokerit voi myös jättää tästä vaiheesta halutessaan kokonaan pois.

Riko 2. taikinan kananmunat kulhoon, mittaa joukkoon sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Kun muna-sokerivaahto on vaaleaa ja kuohkeaa, sekoita joukkoon mantelijauho sen enempiä enää vatkaamatta. Kaada 2. taikina raparperien ja esipaistetun pohjan päälle – 2. taikinan ei tarvitse riittää koko piirakan päälle. Ripottele päälle vielä vähän kanelia ja paista 200°C uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on hieman ruskistunut.

Jäähdytä valmis piirakka huoneenlämpöiseksi, siivilöi päälle tomusokeria ja herkuttele vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Koti Ruoka ja juoma

Kulmahuoneesta remontin jälkeen

Eilen illalla ilta-auringossa kulmahuoneen läpi kulkiessa pysähdyin hetkeksi. Huoneesta ei tullut sellainen kuin olin kuvitellut remontin alkaessa. Huoneesta ei tullut sellainenkaan, millaiseksi olin sen kuvitellut remontin puolivälissä tai edes loppupuolella.

wp_20140604_20_07_05_pro.jpg

wp_20140604_20_07_23_pro.jpg

wp_20140604_20_08_02_pro.jpg

Kattovalaisin kirppikseltä, matto anopin kutoma, salmiakkiruutuinen tyynynpäällinen Lucky Number 7, nojatuoli papan vintiltä ja valkoinen puutarhatuoli Ikeasta

Kaunis kulmahuoneesta kuitenkin tuli, vaikka aiiivan valmista ei edelleenkään ole – kirkkaanvihreä ovenkarmi odottaa edelleen maalinpoistoa ja rauhallisempaa sävyä, ja yksi täällä haaveilee String-hyllyistä tyhjälle seinälle ja siitä 50-lukuisesta senkistä ja..

Koti Sisustus