Aamiaisbrowniet

Voiko reseptiä olla testaamatta, jos otsikkona on `breakfast brownies`? ..no tuota, ei voi – silloin on kaivettava kaapista kulhot ja kauhat ja ruvettava leipomaan!

wp_000296.jpg

Aamupalabrowniet quinoasta (pellillinen)

3 dl quinoaa (tai 2 1/2 dl quinoajauhoa)

1 1/2 dl kookosjauhoa

1 dl hirssijauhoa

1 1/2 dl tapiokatärkkelystä

1 tl ksantaania tai psylliumia

1 1/2 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

3/4 dl intiaanisokeria (tai tummaa ruokosokeria)

1 dl miedon makuista oliiviöljyä

3-5 rkl vaahterasiirappia (oman maun mukaan)

1/2 tl (meri)suolaa

1/2 tl vaniljauutetta (..tai yhden vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria maun mukaan, ja miten kaapista sattuu löytymään)

2-4 rkl lämmintä vettä

2 luomukananmunaa (tai vegaanisesti 1 rkl soijajauhoa + 1-2 rkl vettä sekoitettuna ja 5 minuuttia levänneenä), munien rakenne rikki vispattuna

(1 tl jauhettua kanelia)

2 1/2 dl raakakaakaonibsejä/erilaisia pähkinöitä/kuivattuja hedelmiä/rusinoita/… (itse käytin noin 1 dl raakakaakaonibsejä ja 1 1/2 dl cashewpähkinöitä)

Ohje: jos sinulla ei ole quinoajauhoja, aloita valmistamalla jauho: mittaa blenderiin 3 dl kuivaa quinoaa ja surauta jauhoksi. Mukaan saa jäädä sattumia, rouskuvat mukavasti valmiissa leipomuksessa.

Mittaa kaikki kuivat aineet (lisukkeita: nibsit, pähkinät, hedelmät..) lukuun ottamatta reilun kokoiseen kulhoon ja sekoita hyvin.

Sekoita toisessa astiassa oliiviöljy, vaahterasiirappi ja vaniljauute ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon – kääntele ja painele taikinaa kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon kananmunat (tai soijajauho-vesiseos). Sekoita hyvin ja maistele. Jos seos on kuivan tuntuista, lisää joukkoon 2-4 rkl lämmintä vettä.

Lisää taikinakulhoon haluamasi lisukkeet (itse blendasin kaakaonibsejä ja pähkinöitä muutaman kierroksen ja lisäsin rouheen taikinaan) ja vaivaa sekaisin.

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaisen paksuksi ”matoksi” (halutessasi voit voidella leivinpaperia kevyesti oliivi- tai kookosöljyllä). Reseptistä tulee yksi normaali uunipellillinen.

Paista 175°C uunissa keskitasolla noin 25-30 minuuttia, kunnes leivonnainen on ruskistunut. Jäähdytä valmiit aamupalabrowniet leivinpaperin ja ritilän päällä ja leikkaa sopiviksi eväspaloiksi jäähtyneenä.

wp_000303.jpg

Säilytä palat foliossa jääkaapissa tai pakasta – ja nappaa matkaevääksi tai aamiaiseksi!

Koti Ruoka ja juoma

Gluteenittomasti naan

Tuoreiden croissanttien lisäksi naanleipä on yksi niistä vehnäisistä leipomuksista, jotka vaativat suurimman itsehillinnän – ja kotileipomuksina epäonnistuessaan aiheuttavat (sen pitsataikinan ohella..) suurimman harmistuksen. Ajoittain yltiöoptimismi ottaa kuitenkin vallan, ja taas leivotaan!

wp_000244.jpg

Tällä kertaa optimismi oli kohdallaan eikä käytetty aikakaan mennyt yhtään hukkaan!

Gluteeniton naanleipä (neljä isohkoa leipää)

Pikajuuri:

1 g hiivaa

3/4 dl kädenlämpöistä maitoa

1/2 dl gluteenittomia jauhoja (tällä kertaa käytin Semperin Mixiä)

1/4 dl hirssijauhoja

Taikina:

15 g hiivaa

1/2 dl rypsiöljyä

1/2 tl suolaa

1 tl hunajaa tai tummaa siirappia

2 1/2 dl maitoa

noin 3 dl jauhoja (itse käytin 3/4 jauhoista gluteenittomia jauhoja, loput 1/4 hirssijauhoja)

1 rkl tapiokatärkkelystä 

1 tl leivinjauhetta

Ohje: valmista taikinan pikajuuri sekoittamalla juuren ainekset keskenään hyvin tasaiseksi massaksi. Haarukka on tässä hyvä apuväline. Jätä juuri kohoamaan huoneenlämpöön 3 tunniksi.

Valmista taikina lisäämällä juureen hiiva, öljy, suola, hunaja ja maito. Sekoita kunnolla tasaiseksi (haarukka toimi tässäkin..). Mittaa toiseen astiaan jauhot ja leivinjauhe, sekoita ja lisää taikinaan koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos on tasainen, jätä 10 minuutiksi nousemaan. Vaivaa taikinaksi ja jaa palloiksi.

Kauli pallon ohuiksi, pitkulaisiksi leiviksi ja ”hakkaa” kämmenellä leivät läpi muutaman kerran. Jätä liinan alle nousemaan 20 minuutiksia lämpimään paikkaan. 

Paista kohonneita leipiä 275°C uunissa keskitasolla kunnes leivät ovat kullanruskeita. Voitele leivät halutessasi kuumina voisulalla, johon on sekoitettu yksi raastettu valkosipulinkynsi.

wp_000245.jpg

Tarjoa vielä lämpimänä raitakastikkeen ja vaikkapa bataatticurryn kera. 

Lisäys 23.3.2014 sunnuntain pitsalounaan jälkeen: kannatti  naanleivä testaaminen – ja vielä jatkotestaaminen sunnuntain lounaspitsan pohjana! Taikina oli yön yli jääkaapissa ja ennen pitsapohjaksi leipomista huoneenlämmössä parisen tuntia. Rapsakka, sopivan sitkoinen ja paras gluteeniton pitsapohja tähän mennessä! Kannattaa siis jemmata osa taikinasta seuraavalle päivälle..

 

 

Koti Ruoka ja juoma