Jotakin chain tapaista

20131022_173227_resized.jpg

Etäpäiväilin tänään töistä ja tietysti kirpsakka talvi.. syysaamu kaipasi vihreää chaita, jota löytyisi työpöytäni nurkasta teejemmasta. Kotoa kuitenkin löytyi tuoretta inkivääriä, hunajaista vihreää teetä, fenkolin siemeniä ja pehmoisena lisänä vielä mantelimaitoa – saisikohan näistä chaita? Sai chai latteakin! Tavallaan..

Sinnepäin chai latte (vihreästä teestä)

1 pussi Clipperin Manuka Honey -teetä (tai jotakin muuta pikkuisen makeaksi maustettua vihreää teetä)

muutama viipale tuoretta kuorittua inkivääriä (maun mukaan)

1 tl kokonaisia fenkolinsiemiä 

ripaus kardemummaa

1/2 dl mantelimaitoa

(intiaanisokeria/ruoksokeria/hunajaa maun mukaan, jos tee kaipaa lisämakeutta)

20131022_173310_resized.jpg

Ohje: viipaloi inkivääri teepannun pohjalle, mittaa joukkoon muut ainekset paitsi mantelimaito. Kiehauta vesi ja kaada mausteiden ja teepussin päälle, anna hautua 3-5 minuuttia. 

Mittaa mantelimaito kattilaan ja kuumenna, mutta älä kiehauta. Kaada kuuma mantelimaito suureen teemukiin ja lisää päälle hautunut vihreä tee. Makeuta makusi mukaan hunajalla tai sokerilla.

20131022_175303_resized.jpg

Tällä ohjeella chai lattesta ei tule kivan vihreää, siihen tarvittaisiin matchaa, mukavan mausteista ja pehmeää teetä kuitenkin – kirpeää syksyä lämmittämään.

20131022_175904_resized.jpg

Etäpäivän aikana keittelin kahviakin mantelimaidolla – ja tarjosin sähkömiehelle, joka pujotteli sähköjohtoa kulmahuoneen seiniin. Heti aamusta puoliunisen näköisenä paikalle saapunut sähkömies näytti kaipaavan kahvia ja jääkaappiin katsomatta menin vielä kysymään ”maitoa vai sokeria?” eikä maitoa tietenkään ollut. Suunnittelin huomaamatta korvaavani tavismaidon mantelimaidolla (kuulemma hyvää kahvissa, en tiedä kun en kahvia juo ”vain vihreää teetä – terveisin vihrepiiperö”), mutten voinutkaan, koska sähkömies voisi olla allerginen pähkinälle, tai siis mantelille (ja niin kuvittelin mielessäni kirkuvan punaisen yskivän sähkömiehen)! Jos kahviin haluaa maitoa (päättelin) ei kahvia silloin halua juoda mustana – siispä lisäsin kahviin mantelimaidon ja kiikutin kulmahuoneeseen ja äkkiä ennen hörppäystä vielä varmistin ettei allergiaa ole – sähkömies meinasi kuitenkin tukehtua kahviin ilman allergiaakin kuullessaan, että maitona on mantelimaitoa.. No, ehkä joka talossa ei tarjota kahvia laisinkaan ja ehkä talokin sen kertoo, että vähän ekoilijoita täällä ollaan..

Koti Ruoka ja juoma

Reilusti suklaata

En kovin usein tunne huonoa omaatuntoa syömisistäni – suosin kasvisruokaa, mielellään luomuna tai läheltä eikä silloin tällöin napattu energiajuoma tai muu poikkeama käytännöstä juurikaan mietitytä. Mutta..

2013-05-17-01-41-47_2.jpg

..suklaa. Suklaa, suklaa – se on sääntö, ei poikkeus ja se sai minut tänään potemaan huonoa omaatuntoa. 

Ja ei, suklaassa huonoa omaatuntoa ei aiheuta suklaan määrä vaan laatu. Toki määrääkin voisi vähän miettiä, etenkin suhteessa siihen laatuun. Tulin tänään nimittäin lukeneeksi kirjoituksen Reilun kaupan viljelmistä ja ei niin reilusta suklaasta. Vaan tiesinhän minä tuon jo enestään! Ja ostanhan minä reilua suklaata! Vaan kun ostan suklaata niin reilusti vuoden aikana, että suurimman osan kohdalla ajatus on aivan jossain muualla kuin ihmis- tai luontoystävällisessä viljelyssä.

Lihattoman lokakuun villitessä kansaa puolesta ja vastaan mietin ettei omia ruokailutottumuksiani juuri tarvitse muuttaa noin niinkuin maapalloa ajatellen – olin väärässä! Ja vaikka suklaan syöminen voi kuulostaa mitättömältä, en usko että se sitä on – siksi aionkin jatkossa syödä suklaata entistä reilummin. 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään