Kanttarellien kaverit

Kanttarelleista kokkailu on maailman helpointa, sillä kanttarelleilla on muutama kaveri, joiden kanssa ei vain voi mennä pieleen.

20130810_125746_resized.jpg

Litra tällä kertaa torilta haettuja kanttarelleja

Kaikkea kanttarelleista

Perusraaka-aineet:

noin 1 litra kanttarelleja

luomukermaa 

pari keltaista sipulia

mustapippuria & suolaa myllystä

luomuvoita

(tuoretta timjamia, valkoviiniä ja parmesanjuustoa)

Keitto: paista hyvin putsattuja pilkottuja sieniä ja sipulia runsaassa voissa syvällä kasarilla tai kattilassa. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää kasariin muutama maissijauhoja (noin 3 rkl) koko ajan sekoittaen. Kaada joukkoon kerma (noin 6 dl) pikkuhiljaa lisäten ja koko ajan vispaten. Lisää kermaa kunnes keiton koostumus on sopivan notkea. Voit myös lisätä osan nesteestä vetenä. Mausta keittö mustapippurilla ja suolalla ja lisää halutessasi tilkka valkoviiniä. Koristele tuoreella timjamilla.

Kastike: paista sienet ja sipulit kuten yllä, kaada joukkoon pari desiä kermaa ja raasta sekaan myös parmesanjuustoa (tai lisää nokare sulatejuustoa). Sekoita hyvin, mausta (mustapippuri, suola, timjami) ja tarjoa tuorepastan tai perunoiden kera. 

Piirakka: valmista piirakkapohja (esimerkiksi linkin ohjeella, korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla). Paista sienet ja sipulit kuten yllä ja levitä ne piirakkapohjan päälle. Valmista munamaito (2 dl kermaa + 2 kananmunaa), mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Kaada munamaito sienten päälle. Paista ohjeen mukaan ja tarjoa raikkaan salaatin kera.

Risotto: tämä Isyyspakkauksen Tommin kanttarellirisoton ohje on niin mainio, etten ala pikaohjetta tähän ollenkaan kirjailemaan – lisäisin kuitenkin mukaan voita ja tilkan sitä kermaakin ja tietysti mustapippuria – niitä kolmea kanttarellin kaveria.

20130810_125913_resized.jpg

Ruokapöydässä kantterellien kaverina kukkia sävy sävyyn

Mars metsään (..tai torille)! 

Koti Ruoka ja juoma

Vegaaninen välipalaleipä

Täysjyväruisleipä ja tofu – kuitua ja proteiinia. Niistä on hyvä välipala tehty.

20130812_182655_resized.jpg

Vegaaninen välipalaleipä

pari palaa täysjyväruisleipää (ei haittaa, jos ei ole ihan tuorettakaan)

pehmeää tofua (esim. Jalotofu)

kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä 

hummusta

aurinkokuivattuja tomaatteja (luomu)

jääsalaattia tai rucolaa

paprikaa 

kurkkua

tomaattia

mustapippuria myllystä

yrttisuolaa

tilkka öljyä

Ohje: leikkaa leipä ja muutama reilun paksuinen siivu tofua. Kuumenna pannu ja kaada siihen tilkka öljyä, lisää pannulle pieni kourallinen siemeniä, yrttisuola ja pippuri, paahda hetki. Kerää siemenet keskelle pannua ja asettele tofu siementen päälle – paista molemmilta puolilta kunnes tofun pinta on vähän ruskistunut. Laita myös ruisleivänpalat hetkeksi pannulle lämpenemään.

Täytä pannulla paahtuneet leivät hummuksella ja salaatilla, lisää tofu ja muut kasvikset makusi mukaan. Kokoa leivälle vain sen verran täytteitä, että leivän saa vielä syötyä (yhtään ei tullut hamstrattua kasviksia oman leivän päälle…), herkuttele kivalta lautaselta ja voi hyvin.

Koti Ruoka ja juoma